IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OPAKA DROGA KOJU ZOVU ”ROZE KOKAIN” HARA EVROPOM- SMRTONOSNI ”TUSI” STIGAO U REGION?

Jarko ružičasta droga koja se naziva “tusi”, poznatija još i kao “ružičasti kokain”, brzo širi Evropom i postaje sve popularnija među mladima.

Svjetski mediji navode da potiče iz Kolumbije i da je postala sinonim za novu generaciju mladih dilera, koji je navodno prave i prodaju. O kakvom je narokotiku riječ i ima li ga i u regionu?

Prim. dr Diana Raketić V.D. direktorka Zavoda za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj kaže za Euronews Srbija da oni još uvijek nisu imali direktnog iskustva sa ovom drogom, tačnije da nisu imali pacijente na detoksikaciji koji su je konzumirali, ali ukazuje da o njoj uveliko pričaju i njihovi pacijenti. Kako dodaje, ne može da se isključi mogućnost da se ona uveliko ne koristi i u Srbiji.

Mi još uvijek nismo imali iskustva sa tusijem, ali to ne znači da je nema u Srbiji. Sa pacijentima, koji nam dolaze, često razgovaramo i na temu novih droga koje su primijećene u svijetu. Oni nam kažu da su čuli za ovu i da znaju da je ima i kod nas.

Međutim, mi se još uvijek nismo direktno susreli sa njom. Za tusi” smo također čuli i od kolega iz inostranstva koji su nam na seminarima pričali da su se susretali sa ovom drogom tako da smo o njoj čuli i iz prve ruke”, kaže dr Raketić.

“Ne zna se šta je unutra”

Zapravo, kako objašnjava, ova droga je na sebe skrenula pažnju ljekarske struke upravo zbog toga što se, kako navodi, pravi u “kućnim laboratorijama” i zbog toga nema preciznog recepta po kome se proizvodi, što je čini posebno opasnom. Zapravo, objašnjava, šta će tačno “tusi” da sadrži u sebi, zavisi od onog ko je pravi.

“Nju zovu “ružičasti kokain”, ali ona zapravo nema kokaina u sebi. Pretpostavljam da je u pitanju neki markentiški trik. To je prije svega mješavina MDMA i ketamina, mada neki tvrde da tu ima dosta kofeina i fentamila koji je također jedna ozbiljna droga opijatskog karaktera. Neki navode i da ova droga ima mnoge druge suspstance.

Čitaj još:   ANDRIJA Popović: Smijenjeni premijer DRITAN Abazović smjenjuje RAŠKA Konjevića...

Vi zapravo suštinski ne znate šta je sve unutra i u kojoj količini i to je glavni problem kada treba da tretirate takvog pacijenta”, objašnajva ona.

Dr Raketić kaže da u svakom slučaju, nezavisno od kompletnog spiska sastojaka, korisnici “tusija” doživljavaju kombinaciju sedativnog tripa ketamina sa stimulativnog dodatka MDMA, i oni su, prema njenim riječima, osnova za ovu drogu.

  • Ono što znamo je da spada u grupu klupskih droga. Zbog toga je “tusi” sve popularniji kod mladih. Prepoznaje se po tome što je u pitanju prah koji je roze ili ljubičaste boje i ima miris jagode. Također, ima stimulativni i halucinogeni efekat. Uglavnom se uzima intranzalno, odnosno ušmrkava se, mada može da se rastvori i da se popije, dodaje ona.

Dr Raketić kaže da je to droga koja daje osjećaj euforije. Suština je, pojašnjava, u tome da izaziva osjećaj pomućene svijesti, veće fizičke i psihičke energije, ali dodaje, ima i halucogeni efekat.

Uznemirujuće posljedice

Upitana koje konkretne posljedice ova dorga može da izazove, kaže, da je karakteristika klupskih droga, pa i “tusija”, taj da pruža osjećaj sužene svijesti i po tome se ova posebno ne razlikuje. Dr Raketić dodaje da zavisnost od nje nije isljučena, ali može da izazove razne druge posljedice.

“Naravno, neko ko konzumira i druge droge može da bude sklon tome da i ovu koristi. Zbog toga, ne možemo samo da gledamo na to da neko koristi isključivo samo ovu drogu. Uglavnom to bude kombinacija raznih koja može da uključi i “tusi”.

U svakom slučaju, nezavisno od toga, na nju treba da gledamo kao na drogu koja je klupska, koja ima stimulativni i haluciogeni efekat. Zavisnost može da nastane, ali je glavni problem drugačiji. On se tiče akutnih, nus efekata. To znači da nakon njenog konzumiranja vi možete da završite na psihijatrijskom odjeljenju jer ste imali određene halucinacije.

Čitaj još:   ZIMA USRED PROLJEĆA: Narednih dana pretežno oblačno vrijeme s kišom i jutarnjim temperaturama ispod nule… (foto)

Također, zbog loše percepcije ralnosti i okruženja, na primjer zbog toga što ste nešto loše nešto protumačili, postoji i opasnost od suicida, situacije u kojoj bi osoba mogla da postane žrtva nasilja ili neke druge opasne situacije.

Prosto, suština je da nakon njene komzumacije vi imate poremećeno rasuđivanje realnosti i ne može se predividjeti kako ćete da reagujete u tom trenutku. Jednostano, nakon što uzmete “tusi” izvjesno je da vi ne možete da razlikujete bitno od nebitnog, pa zbog toga ne možemo da predvidimo dalji ishod”, objasnila je ona…

  • Vlada mišljenje da je “ružičasti kokain” droga elite, koju koriste modeli i bogati ljudi, ali ovaj proizvod koriste ljudi sa svih nivoa”, rekao je tada za ovaj portal Klaudio Vidal, direktor Energi Control.

izvor: hajat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more