IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Rus bježeći od mobilizacije završio u Visokom: Franjevci ga našli smrznutog i spasili mu život…

Franjevački samostan Svetog Bonaventure u Visokom prije nekoliko dana je dobio neplaniranog gosta- Rusa koji je pobjegao od mobilizacije, a topao privremeni dom i sigurnost dobio je u ovoj ustanovi, gdje njeni domaćini čine sve da nastavi sigurno svoj život.

Njega je domaćin samostana gvardijan Franjo Radman, u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, pronašao u dvorištu franjevačkog samostana, na klupi, prepuštenog samog sebi. Ovdje su ga zbrinuli i pružili mu prvu pomoć s obzirom na to da je hladno vrijeme te da je ležao na klupi u mokroj odjeći i prekriven mrazom.

Fra Ivan Nujić u razgovoru za Klix.ba kaže da je njihov gost iz Rusije izgledao veoma loše te da je spas došao u zadnji čas.

“Ja sam krenuo u školu da predajem, a gvardijan Franjo me je zamolio da pokušamo porazgovarati na engleskom. Teško je bilo, tek dvije-tri riječi je rekao, ali bio je dosta preplašen, jednostavno, osjetio sam sućut prema tom čovjeku. Ja mu nisam mogao pomoći jer sam morao na nastavu, a kasnije sam otišao iz Visokog”, kazao nam je Nujić.

Odmah po pronalasku i prijemu Rusa, informisana je i policija koja je uputila domaćine franjevačkog samostana na aktivnosti koje treba da poduzmu.

Čitaj još:   SJENIČAK objasnio Vulinu: ZA JEDAN DAN BUDE 10 DŽENAZA, OVDJE UMIRU MLADI LJUDI... (foto + video)

Osim toga, i sami su se uključili u ovaj slučaj te uzeli iskaze. Nakon prvih izjava, uslijedili su brojni razgovori i kontrole kako bi se utvrdilo odakle državljanin Rusije u Visokom.

Gvardijan Franjo je kazao da ne može mnogo o ovome reći, osim da su učinili sve kako bi mu pružili drugu šansu za život.

“Kada je došao, izvijestio sam policiju o ovom slučaju. On nije znao gdje je dovezen, a mi, s obzirom na to u kakvom stanju smo ga pronašli, sretni smo da smo ga spasili od sigurne smrti.

U proteklim danima smo uspjeli uspostaviti kontakt, kontaktirao je i neke svoje prijatelje, a o svemu su upoznate i nadležne institucije u BiH koje rade sa strancima”, kazao je gvardijan Franjo Radman te iskazao uvjerenje da će se ovo sve dobro završiti u narednim danima.

Za sada nisu poznati detalji puta (ne)sretnog Rusa u Bosnu i Hercegovinu, ali je bježeći od rata i mobilizacije vrlo lako mogao okončati svoj život ovdje na klupi, prepušten sam sebi, da nije bilo dobrih ljudi koji su mu pružili zaštitu i poduzeli sve da nastavi svoj život.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 3. septembar 2019. godine

izvor: klix.ba

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more