IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IVAN Vujović: DRITAN Abazović spreman na sve, mjera njegove servilnosti Vučiću veća i od one koju iskazuju lideri DF… (foto, video)

Anticrnogorska politika do kraja razotkrivena i razvaljivanje države po šavovima, Vučić preko DF- a kreira političke tokove u Crnoj Gori…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 26- XII- 10: 45… IVAN Vujović: DRITAN Abazović spreman na sve, mjera njegove servilnosti Vučiću veća i od one koju iskazuju lideri DF… (foto, video)

„Ako krenu u formiranje neustavne Vlade, koju niko neće priznati kao legitimnu to će biti finale antidržavne politike i velika destrukcija, ali će bar svačija uloga biti do kraja demaskirana. To će biti i početak njihovog kraja“, ocijenjuje u razgovoru za Portal Analitika generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

Komentarišući aktuelni društveno-politički momenat u Crnoj Gori, naš sagovornik napominje da građani žele bolji život, EU put i partnerstvo sa civilizovanim svijetom, a ne sukob i međunarodnu izolaciju u koju nas vodi DF većina.

„Čuli smo jasne poruke naših EU i NATO partnera da Vlada koja bi se formirala na neustavnom Zakonu o predsjedniku nema legitimitet i da oni ne vide kako bi mogli sa njom sarađivati. Poruke sa evropskih adresa nikada do sada nijesu bile tako jasne i nedvosmislene, sa preciznim porukama o posljedicama antiustavnog i antievropskog djelovanja DF većine“, ocjenjuje Vujović.

Svakome je, ističe on, sada sve jasno na političkoj sceni.

„Ostaje da se vidi da li će ostali iz parlamentarne većine kao i do sada nastaviti da srljaju i slijepo slijede DF, po cijenu nesagledivih šteta, po državne interese i političku stabilnost zemlje“, kaže Vujović. 

Razvaljivanje države po šavovima

Podsjeća da je DF većina promjene nakon 30. avgusta 2020. doživjela kao svojevrsnu revoluciju nakon koje, kako kaže, njih kao novu vlast ne obavezuje apsolutno ništa – ni Ustav ni zakoni ni demokratski standardi i praksa koji su postojali u Crnoj Gori. 

„Cilj je bio samo dokopati se pozicija vlasti, bjesomučno partijski zapošljavati i urušavati dodatno institucije, degradirati međunarodnu poziciju države, prekinuti EU put, kako bi sve to u narednoj fazi dovelo do toga da se i formalno rekonstruiše građanski koncept i trenutno ustavno uređenje, a Crna Gora svede na srbijansku provinciju, čak mnogo gore nego što je to bilo 90-ih godina“, kategoričan je Vujović. 

Stava je i da zbog takvog pristupa i takvog njima poželjnog scenarija imamo sve ove blokade danas.

„DF-u i njegovim nalogodavcima, a ostali ih nažalost slijepo slijede, nikada nije bio cilj demokratija i pravda već razvaljivanje države po svim šavovima“, poručuje Vujović.

Dodaje da su EU i naši međunarodni partneri sada svega toga svjesni i zato je njihova reakcija prirodna, pa otud i nikada ovako jasan i eksplicitan stav da će doći i do formalne blokade pregovora ako DF većina nastavi sa „pravnim i političkim divljanjem“.

Vučić preko DF-a kreira političke tokove u Crnoj Gori

„Aleksandar Vučić je preko proruskog i antievropskog DF danas neko ko dominantno kreira političke tokove u Crnoj Gori. Takozvane građanske i evropske partije DF većine, iz ovih ili onih razloga, slijepo slijede takvu politiku“, smatra sagovornik Analitike. 

Ističe i da su strah od izbora i konkurencije koja prijeti da marginalizuje te partije svakako jedan od razloga zbog čega su spremne da budu do kraja servilne prema svakom zahtjevu DF-a. 

„Oni misle da mogu beskrajno da se foliraju pred našim partnerima da su navodno za EU put zemlje, iako je naravno sve to pročitano kao prazna priča koju više niko ne doživljava ozbiljno. Jasni su stavovi naših euroatlantskih partnera i više se niko ne može igrati igre skrivalice“, ocjenjuje Vujović.

Kako podvlači, put za izlazak iz krize su izbori, uz prethodni dogovor oko sudija Ustavnog suda, ali bazirani na stvarnom i inkluzivnom dijalogu, kako je to preporučila i Evropska komisija, a ne na, kako napominje, nametanju rješenja kako su to zamislili iz DF većine.

Čitaj još:   IVAN Vujović: MILOJKO Spajić krivi Crnu Goru i abolira ALEKSANDRA Vučića... (foto)

Anticrnogorska politika do kraja razotkrivena

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, koju odlazeći premijer sve zdušnije zagovara, Vujović kaže da je jedino što se sve vrijeme koristi kao argument za to – navodna podrška SAD-a. No, napominje da je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, prilikom nedavne posjete Crnoj Gori, poručio da sud o ovoj inicijativi treba da donesu građani ili njihovi legitimni predstavnici.

„Nesrećni Abazović je odavno prešao Rubikon, tako da je mjera njegove servilnosti prema Vučiću veća i od one koju iskazuju lideri DF u njihovom programskom i ideološkom služenju Beogradu i Moskvi“, kaže Vujović.

Stava je i da je Abazović spreman na sve.

„Posebno sada kada je ta lažljiva, prevarantska i anticrnogorska politika do kraja razotkrivena i kada nestaje u živom blatu, ne samo tuđih interesa već i švercerskog kriminala samog vrha URE. Od njega možete očekivati samo da iz najnižih poriva, pobuda i ličnih kalkulacija učini nešto što može u krajnjem štetiti i agendi kojoj služi“, ističe naš sagovornik.

Abazović sabotirao istorijsku šansu za članstvo CG u EU

Vujović napominje da aktuelnoj većini izbor sudija Ustavnog suda, Sudskog savjeta i VDT, kao ključnih stvari za napredak na EU putu, nikad i nije bio prioritet jer im, kako dodaje, ni sami EU put nije prioritet i stvarni cilj.

„SDP je od početka 2021. nebrojeno puta pozivao većinu da otvorimo dijalog i što prije izvršimo ova imenovanja. Naravno, ignorisali su sve te pozive i došli smo u cajtnot“, kaže Vujović.

Posljednja prilika za izbor sudija Ustavnog suda, dodaje, bila je u julu ove godine pred Izvještaj EK kada je Crna Gora imala istorijsku šansu da brzom procedurom dođe nadomak članstva u EU. 

„To je sabotirao Abazović forsirajući anti EU agendu – interese SPC i Otvoreni Balkan, pa su dogovor oko kvalifikovane većine spriječili kroz već famoznu 18 puta ponovljenu uzdržanost njegove poslanice Zoronjić“, podsjeća Vujović.

Napominje i da, ako bude volje, lako se može doći do dogovora o sudijama Ustavnog suda do kraja januara.

„Ali, bojim se da onima koji hoće pošto-poto neustavnu Vladu ne odgovara da dođemo do Ustavnog suda, jer jedino u okolnostima potpune blokade sistema i nepostojanja institucija ta Vlada može da vegetira neko vrijeme. Tako da koliko god da je stanje teško bliži se trenutak istine – ko je za dogovor i institucionalni i ustavni izlaz i EU put, a ko za sukob sa demokratskim svijetom i potpunu međunarodnu izolaciju“, poručuje Vujović. 

Međusobno razigravanje među Vučićevim pionima

Naš sagovornik je stava da onima koji bježe od izbora ne odgovara da imamo Ustavni sud i zato bježe od dogovora uz, kako kaže, svima prozirno blefiranje kao prilikom posljednjeg glasanja za sudije koje su sami predložili.

„URA je sabotirala dogovor iz jula oko Ustavnog suda jer su kalkulisali upravo to – da ne može biti izbora bez Ustavnog suda, kako bi Abazović ostao tehnički premijer do daljnjeg, da bi nastavili da rade to što rade, a čega se stidi svaki pristojan građanin ove zemlje“, ističe Vujović.

Ukazuje da i DF, naravno, želi dio svog kolača u novoj Vladi zbog čega je, kako dodaje, i donešen skandalozni Zakon o predsjedniku. 

„Imamo dakle, pored svega, i malo međusobnog razigravanja između Vučićevih piona, ali je sve to u funkciji izbjegavanja izbora po svaku cijenu, iako je svakome jasno da se iz ovakvih stanja svugdje u svijetu izlazi jedino izborima. Crna Gora je talac Vučićeve želje da preko DF i formalno vlada državom i par partija koje, sem služenja tim interesima, imaju i poseban motiv da se kroz ove opasne i neustavne modele nekako spasu od izvjesnog nestajanja nakon tih izbora“, ističe sagovornik Analitike.

Čitaj još:   PODGORICA, RANJENA DVOJICA MUŠKARACA: Obračun poslije kafanske svađe u naselju Stari Aerodrom...

Pogrešna praksa otvorila prostor pogubnim politikama

Vujović primjećuje da je sve što nam se dešava danas posljedica brojnih pogrešnih odluka i prakse iz prethodnog perioda, zbog čega se, kaže, i otvorio prostor aktuelnim pogubnim i antidržavnim politikama. 

„Dugogodišnja nepravda, odsustvo suštinskih reformi i demokratsko nazadovanje stvorilo je reakciju kod značajnog broja građana čije opravdano nezadovoljstvo su iskoristile neke strukture za koje se sada jasno vidi da su trojanski konji i promoteri tuđih interesa. SDP je na sve ovo upozoravao zbog čega je i otišao u opoziciju gdje se nalazi punih sedam godina“, kaže Vujović.

Reakcija na sve što se dešava danas na političkoj sceni, kako ističe, nikako ne može biti povratak na staro.

„Ko to misli u debeloj je zabludi. Građani žele novu paradigmu razvoja, bez obmana i zloupotrebe njihovih najuzvišenijih emocija prema državi, bez pojedinaca koji su žestoko iskompromitovali državotvornu politiku. SDP ima jasan put, a to je put reafirmacije i obnove državotvorne i evropske politike“, poručuje Vujović.

Prema njegovim riječima, tim principima će se voditi i kod donošenja odluka vezanih za naredne izbore.

„Time ćemo dati najsnažniji pečat da se Crna Gora izvuče iz blata u kojem se sada nalazi. Snažan SDP i snažna građanska supstanca slobodnih i državi posvećenih ljudi garant su, uostalom kao i uvijek do sada, da će Crna Gora pronaći sebe i zauzeti pravi kurs“, ističe Vujović.

Boriti se i unutar i van institucija

Smatra i da u situaciji u kakvoj smo sada treba djelovati i institucionalni i vaninstitucionalno.

 „Protesti su poželjan vid pritiska na aktere rušenja Ustava i evropskog puta, ali je i Parlament veoma važna scena sa koje se potrebno boriti protiv svega onoga što nam parlamentarna većina gotovo dnevno priređuje. Građani žele da njihovi predstavnici budu aktivni na svim mogućim političkim poljima sa kojih se može čuti njihov glas otpora“, zaključuje Vujović.

BONUS VIDEO: TEMELJNI UGOVOR – Dritan Abazović: kada sve bude gotovo sporazum će biti potpisan u Crnoj Gori

izvor Analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more