IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SPAKOVANI KOFERI: Za deset godina Crnu Goru napustila cijela jedna opština… (foto, video)

Spakovan kofer, kupljena karta, a onda s vjerom u bolji život, sve više mladih sa sjevera napušta ognjište i odlazi preko granice. Možda “sunce tuđeg neba ne grije ljepše”, ali do posla i boljih plata, lakše se dolazi. No, precizne statistike koliko je mladih otišlo, nema.

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 26- XII- 09: 45… SPAKOVANI KOFERI: Za deset godina Crnu Goru napustila cijela jedna opština… (foto, video)

“Veliki broj građana živi u inostranstvu, a boravište ima u opštinama na sjeveru, a državljani su druge države, da ne govorim oni koji su privremeno otišli da žive, tako da je taj broj baš ogroman i on se, na sjeveru, prema našim procjenama, kreće poslednjih 10 godina oko 40.000”, kazao je Almer Mekić.

Ukoliko su ti podaci tačni, to bi značilo da je u posljednjih 10 godina iz Crne Gore otišla cijela jedna opština.

“Konkretno, ne finansira se i ne ulaže se u ono što bi mlade zadržalo da ostanu da žive na sjeveru, a to je da se zaposle, jer vi kad ne možete svojoj porodici i sebi da obezbijedite egzistenciju da živite u tom gradu na sjeveru, vi tražite mjesto gdje ćete to da obezbijedite”, smatra Mekić.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: SKUP PODRŠKE NARODU PALESTINE

Analitičar Predrag Drecun kazao je da je potrebna akcija Vlade, dobar plan i to je moguće napraviti u Crnoj Gori, “ali živimo u svijesti gdje je pojedinačni, partijski interes, iznad opšteg interesa”.

Drecun poručuje da država mora da napravi preciznu strategiju razvoja sjevera, kako bi dala razloga građanima da ostanu tamo.

“Potrebno je napraviti strategiju, koja podrazumijeva dobro povezivanje gradova na sjeveru, međusobno i sa Podgoricom. Druga faza bi bila izrada adekvatnih programa, od privrede, prvenstveno mislim na poljoprivredu, to više nije skup seljačkih gazdinstava, već proizvodnja, do pravljenja hrane”, kazao je on.

Dok se sve to ne realizuje, zaključuje Drecun, nastaviće se trend odlaska ljudi sa sjevera, koji ima i više nego dovoljno potencijala da ne bude tako.

BONUS VIDEO: Mladi masovno žele napustiti Crnu Goru

izvor CdM.me

Čitaj još:   SARAJEVO: „Državljani Srbije pravili incidente prije početka turnira na ILIDŽI…“ (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more