IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Đorđe ŠĆEPOVIĆ: Ili ste za multietničku i evropsku CRNU GORU ili ste za „SRPSKI SVET“ u kom „leleču turci i kukaju bule“

”Od onih koji izdaju i kradu, a onda galame: Držite lopova! Od takvih je moramo braniti. A njih je mnogo. 41 poslanik u Skupštini Crne Gore. 41 glas protiv Crne Gore”, kazao je Šćepović odgovarajući na pitanje od koga danas branimo Crnu Goru.

“Ima nas, i bez njih. Ima nas, jer nam takvi ne trebaju. Ima nas, bez takvih, jer zbog takvih i jesmo u blatu do vrata. Zbog takvih i jesmo na ulici”, riječi su uglednoga crnogorskog pisca i člana Crnogorskoga PEN centra Đorđa Šćepovića.

On je u razgovoru za Portal Aktuelno kazao da je ovo vrijeme kada intelektualci u Crnoj Gori moraju odabrati svoju stranu, kao i da nema prostora za kukavičluk.

“Činjenica je da crnogorski intelektualci jesu izabrali svoju stranu. Još 30. avgusta 2020. godine. A nakon tog datuma sebe su i potvrdili. Na jednoj od strana. Ili ste za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru, ili ste za Crnu Goru u „srpskom svetu“, u kojoj „leleču turci i kukaju bule“, ili ste za Državu, ili ste za srpsku koloniju i rusku guberniju.

Mnogi crnogorski intelektualci su se stavili na raspolaganje interesima Beograda, a najčešće svoju svrhu ostvaruju posredstvom medija u Crnoj Gori.

Tabloid Vijesti je najplastičniji primjer ovoga o čemu govorim. Hrpa novinara i kolumnista čija je uloga da zabašure ambicije i planove velikosrpskog nacionalizma, a sve izmaštavajući crnogorske ekstremiste i reciklirajući afere bivšeg režima, i to u trenutku kad aktuelni režim na dnevnoj bazi proizvodi afere i skandale. I krivična djela”, kazao je Šćepović.

Aktuelno: Kako posmatrate prethodni period političkih turbulencija i promjene vlasti u Crnoj Gori?

Šćepović: Vidite, ne možemo reći da je vlast u Crnoj Gori do 2020. bila idealna, daleko od toga. Bilo je mnogo pogrešnog i lošeg, na što se i ukazivalo i tada, a i danas, iako mnogi žele stvoriti lažnu sliku o ljudima koji kritikuju aktuelni režim u Crnoj Gori, a slika je ta da ti ljudi nijesu kritikovali bivši režim.

No, namjere i motivi takvih konstrukcija i mantri su jasni– relativizovati svako nepočinstvo ovog režima i zamagliti stvarnost. Često čujemo da je višedecenijska vlast trebala i morala biti zamijenjena. Zamijenjena čime? Beogradskim vazalima i okupatorima? Izvođačima radova Aleksandra Vučića? Je li to alternativa sistemu opterećenom korupcijom i partitokratijom?

Čitaj još:   RANKO Đonović: DRITAN- URA nema pojma šta se događa u državi ili igraju igru za nekog drugog...

Novi režim, koji je potpuno u službi anticrnogorskih interesa, i koji je i korupciju i partitokratiju izdigao na nivo koji će bilo koja vlast u perspektivi teško dosegnuti, zar je to bilo rješenje? Ne, „varvari su varvari, i nisu nikakvo rešenje“, pisao je Hristić.

“Ima nas, bez takvih, jer zbog takvih i jesmo u blatu do vrata. Zbog takvih i jesmo na ulici”

Aktuelno: Više puta ste naveli da kao posljedicu djelovanja i vladanja Dritana Abazovića imamo razorenu zemlju. Koji su to potezi najviše pogodili narod u Crnoj Gori i koliko to može da nas košta u budućnosti?

Šćepović: Ako bismo nabrajali sve izdaje koje je Dritan Abazović počinio za nepune tri godine vlasti, morali bismo napisati knjigu. Spisak njegovih nedjela je dug i mučan. Ali dovoljno je znati da je zahvaljujući njemu Aleksandar Vučić danas na vlasti u Crnoj Gori.

Dovoljno je znati da je njegova partija 2020. na vlast dovela anticrnogorske i anticivilizacijske politike. Belveder, tzv. Temeljni ugovor, najava Open Balkana, samo su neke od stavki koje će pisati u sramnoj biografiji Dritana Abazovića. Niko nikad nije izdao nacionalne interese Crne Gore kao što je to učinio on, skupa sa svojim partijskim kolegama.

Aktuelno: U jednoj kolumni ste napisali “Ako želimo iz ovoga tunela, moramo srušiti tunel. To je jedini način“. Zar ne postoji izlaz ili je to jedini izlaz, šta ste mislili pod tim?

Šćepović: Tako je, moramo srušiti tunel u kojem smo zatočeni. Tunel u koji su nas uvukli oni koji ovoj zemlji ne žele ništa dobro. Moramo srušiti njihove laži, narasle do neba, kojima hrane svoje hipnotisane glasače. Moramo srušiti tvrđavu nastalu na mitovima i obmanama. Porušiti je do temelja. Svaki njen kamen zdrobiti, da njime više nikad ne mogu zidati. Tek kad to učinimo izaći ćemo iz mraka koji danas živimo.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Šta očekivati od države koja šeta kosti vladike Nikolaja, ljubitelja Hitlera?

Aktuelno: Na posljednjem skupu “Ima nas” sa bine ste poručili – “Mi ne osvajamo i ne otimamo, mi samo branimo svoje. I nemamo gospodara mimo Crne Gore. Mi hodamo, ne klečimo. Razlika je”. Od koga je danas potrebno braniti Crnu Goru?

Šćepović: Od izdajnika kakve crnogorska istorija ne pamti. Od slugu Beograda i Moskve. Od onih koji su razorili ovu zemlju, za samo tri godine. Od onih koji izdaju i kradu, a onda galame: Držite lopova! Od takvih je moramo braniti. A njih je mnogo. 41 poslanik u Skupštini Crne Gore. 41 glas protiv Crne Gore.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more