IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI SKANDAL U CRNOJ GORI: Nako što je propjevao ELVIR Adrović o stvaranju kriminalne organizacije…

SPECIJALNO državno tužilaštvo (SDT) ponudilo je bivšem direktoru Uprave prihoda i carina Radu Miloševiću, 21. decembra kada je uhapšen u Nikšiću, da prizna krivicu i otkrije imena policajaca koji su, navodno, učestvovali u švercu cigareta, a da mu se, zauzvrat, na teret stavi lakše krivično djelo– da je član, a ne šef kriminalne organizacije, saznaje Libertas.

Milošević, visokopozicionirani funkcioner Građanskog pokreta URA, to je, navodno, odbio, rečeno je nezvanično Libertasu.

Iste večeri, državni tužilac i portparol SDT- a Vukas Radonjić saopštio je da je Milošević uhapšen zbog sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Specijalni tužilac Jovan Vukotić je dva dana kasnije, 23. decembra, doneo naredbu o proširenju istrage protiv Rada Miloševića zbog osnovane sumnje da je, kao službeno lice i javni funkcioner, direktor Uprave prihoda i carina (UPC), u toku maja ove godine stvorio kriminalnu grupu, čiji pripadnici su postali Elvir Adrović, Milutin Pejović, Dalibor Brnović, Željko Ivanović, Mihailo Saveljić, Radivoje Vujačić, Nebojša Adamović, Zoran Pavićević, Igor Pavićević i više nepoznatih osoba.

Svi oni pohapšeni su nakon što je, u noći između 1. i 2. oktobra, na putu Podgorica– Nikšić, nestao kamion sa cigaretama zaplenjenim u Slobodnoj zoni Luke Bar, a koje su trebale da budu uništene u pećima nikšićke fabrike “M Construction”. Na teret im je stavljeno stvaranje kriminalne organizacije, primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Te noći, po nalogu SDT- a, Milošević je pozvan na saslušanje i satima je davao izjavu povodom nestanka kamiona sa cigaretama vrednim milion evra. Danima nakon toga je tvrdio da ne oseća odgovornost u vezi sa tim slučajem, a onda je, 5. oktobra, podneo ostavku.

Odlukom sudije za istragu podgoričkog Višeg suda Gorana Šćepanovića Milošević se od 23. decembra nalazi u spuškom pritvoru, kako ne bi, obrazloženo je tada, pobegao ili uticao na svedoke.

U međuvremenu, njegov branilac, advokat Vladan Bojić uložio je žalbu, koja je danas, odlukom Višeg suda u Podgorici, odbijena.

“Osnovana sumnja da je okrivljeni (Milošević) izvršio krivično delo proizlazi u prvom redu iz odbrana okrivljenih Elvira Adrovića, Nebojše Adamovića i Željka Ivanovića”, piše u obrazloženju odluke o određivanju pritvora Miloševića do 30 dana, koju je potpisao sudija Šepanović.

Elvir Adrović je bio šef Komisije za uništavanje cigareta UPC, Nebojša Adamović član, a  Željko Ivanović načelnik Odelenja za sprečavanje krijumčarenja u UPC.

Čitaj još:   NE SMIRUJU SE TENZIJE U CRNOJ GORI: NAPADNUT GRADONAČELNIK PODGORICE

Na saslušanju nakon hapšenja 3. oktobra, Adrović je, piše u rešenju u koje je Libertas imao uvid, priznao da je izvršio krivično delo.

„Željko Ivanović me je pitao da li želim da budem predsednik Komisije za uništenje oduzete robe, da će novi direktor sa te pozicije da makne Zorana Pavićevića, koji nije hteo da robu uništava dinamikom kojom smo planirali, odnosno dok ne sklopi dil, pa ih je zbog toga zavlačio. Zoran Pavićević je imao jake pozicije kod vlasnika cigareta, pa je to otežavalo posao Miloševiću”, izjavio je Adrović na saslušanju.

Od kada je u komisiji, sprovedena su, rekao je tada, četiri uništenja cigareta.

„Ali, sva četiri puta nisu uništene sve cigarete koje su bile predviđene za uništenje”, kazao je Adrović.

Milošević bi ga, ispričao je on, pre svakog uništenja pozvao u kabinet, upoznao sa predmetom uništenja i navodio koje cigarete treba uništiti, odnosno spremiti ih za navodno uništenje.

„Prilikom uništenja jedan kamion bismo propustili da se ne uništi. Prilikom prvog uništenja u kome sam učestvovao kao predsednik komisije, radnici preduzeća „Javorak” su ukrali 80-300 paketa cigareta, što su članovi komisije pravdali kroz zapisnik o uništenju.

Prilikom drugog kruga uništenja u preduzeću „M Construction” u Nikšiću, uništeno je možda 10 odsto od ukupne količine namenjene za uništenje i ostalo je oko 500 paketa koje smo odvozili. Na te radnje je kompletna komisija zažmurila”, rekao je Adrović.

Prilikom trećeg spaljivanja u istom preduzeću, ispričao je on, ponovo je uništeno 10 odsto cigareta, a ostalo je, kao i u prethodnom slučaju, odvezeno iz prostorija.

Za to su, kazao je Adrović, dobili po 10.000 eura.

„Prilikom četvrtog uništenja dozvoljeno je da jedan kamion sa cigaretama napusti krug preduzeća”, ispričao je Adrović na saslušanju.

On je tri dana nakon hapšenja, usled isteka tužilačkog zadržavanja do 72 sata, pušten na slobodu.

Član komisije Nebojša Adamović u odbranama 12. oktobra i 21. decembra izjavio je da je uništeno 10 odsto od zaplenjenih cigareta.

„Ostalo je otišlo u nepoznatom pravcu. Prva dva uništavanja su organizovana u preduzeću „Javorak” i u krugu fabrike „Mirai”. Nakon toga, Rade Milošević je tražio da se spaljivanje sprovede u preduzeću „M Construkcion” čiji vlasnik je njegov prijatelj”, tvrdio je Adamović na saslušanjima.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: Što to bješe Otvoreni Balkan... (foto)

Uputstva je, kaže, dobijao od Elvira Adrovića, „koji je bio u direktnoj komunikaciji sa Radem Miloševićem ili sa Željkom Ivanovićem”.

„Ivanović je, po hijerarhiji, bio odmah ispod direktora, a on je uvek imao prvu informaciju o tome da neku količinu cigareta ne treba uništiti. Kompletnom operacijom navodnog uništenja u preduzeću „M Construccion” rukovodio je Željko Ivanović”, ispričao je Adamović.

Uništenje cigareta je, kaže, podrazumevalo da se napravi foto-elaborat o uništenju 5-10 odsto cigareta i da se „tako stvori privid da se cigarete uništavaju, a da se one ukrcavaju u kamione i odvoze u druge fabrike”.

„Adrović mi je saopštio da iznos od 10.000 evra koje smo dobijali po jednom uništenju u toku 2022. godine daje izvesni Dimitrije Perunović iz Nikšića, koji je prijatelj Rada Miloševića”, kazao je Adamović….

Libertas nije dobio odgovor SDT-a na pitanja da li su Miloševiću nudili da prizna krivicu i otkrije imena policajaca koji su, navodno, učestvovali u švercu cigareta, a da mu se, zauzvrat, na teret stavi lakše krivično delo.

izvor: novosti.rs

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more