IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: MILO Đukanović, nakon sastanka sa Erdoganom- ČVRSTO PRIJATELJSTVO OBAVEZUJE NA UNAPRJEĐENJE SAVEZNIŠTVA… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom izjavio je da su saglasni da je Zapadnom Balkanu potrebna pouzdanija stabilnost koja je uslov za prosperitet u evropskim okvirima…

ISTANBUL: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 30- XII- 17: 34…  ISTANBUL: MILO Đukanović, nakon sastanka sa Erdoganom- ČVRSTO PRIJATELJSTVO OBAVEZUJE NA UNAPRJEĐENJE SAVEZNIŠTVA… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u Turskoj na poziv Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski predsjednik je kazao da su tokom prošlogodišnje posjete Crnoj Gori postavili cilj da povećaju trgovinsku razmjenu na 250 miliona dolara

Đukanović je nakon sastanka s Erdoganom rekao da su odnosi dvije zemlje oslonjeni na jako dugu tradiciju diplomatskih odnosa, da su se u međuvremenu razvili do jednog čvrstog i veoma bliskog prijateljstva, podsjećajući i na savezništvo dvije zemlje u okviru Sjevernoatlanskog saveza.

“Predsjednik Erdogan i ja smo danas tokom razgovora bili posebno posvećeni identifikaciji prostora za unapređenje međudržavne saradnje”, istakao je Đukanović i dodao da je fokus bio na ekonomskoj saradnji.

U Crnoj Gori već radi 3.800 kompanija iz Turkiye, a Đukanović smatra da ovaj podatak svjedoči o ocjenama da je u pitanju prijateljstvo i povjerenje.

“Očigledno da se ljudi iz Turkiye osjećaju dobrodošlim u državi Crnoj Gori i opredjelili su se da dio svog poslovanja realizuju i na tom prostoru”, kazao je Đukanović.

Naglasio je da su osim o daljem unapređenju ekonomske sardnje govorili i o mogućnostima za dalju realizaciju infrstrukturnih projekata u Crnoj Gori, te razvoj energetike, saobraćaja, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, ali i za unapređenje saradnje u oblasti zdravstva, školstva i kulture.

  • Veoma duge diplomatske veze i čvrsto prijateljstvo Crne Gore i Turske obavezuju da s još većom posvećenošću nastavimo da unapređujemo uzajamne odnose i savezništvo– konstatovano je tokom današnjeg sastanka.
Čitaj još:   PODGORICA UKRAO 30.000 EURA: Znao gdje drži novac, ušao u stan, a poslije kupio sebi automobil...
  • Današnja posjeta Istanbulu potvrda je takvog opredjeljenja i otvorenosti političkog dijaloga na predsjedničkom nivou – poručio je Đukanović.

“Vjerujem, na bazi današnjeg razgovora da ima značajnog potencijala kojeg treba iskoristiti u narednom periodu i vrlo je važno da smo u međuvremenu potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini između naše dvije zemlje…

Danas smo razgovarali o realizaciji mještovite komisije za ekonomsku saradnju koja će na tragu ovih preporuka jasnije trasirati put za realizaciju investicija u svim ovim oblastima”, rekao je predsjednik Crne Gore.

Dodao je da mogu biti zadovoljni stanjem bilateralnih odnosa i ozbiljnošću kojom se bave na planu njihovog unapređenja.

Đukanović je naveo da su razgovarali o situaciji u Ukrajini, kao i o problemima na Zapadnom Balkanu i to ne samo konsekvencama ukrajinske krize na ovo područje nego generalno o izazovima sa kojima se Zapadni Balkan suočava.

“Saglasni smo potpuno da je Zapadnom Balkanu potrebna pouzdanija stabilnost bez koje nema prosperiteta i da zajedno vidimo da će taj prosperitet biti brži i kvalitetniji ukoliko se bude odvijao u evropskom okviru”, kazao je Đukanović.

Čitaj još:   Noževima napao djecu koja su čekala autobus, ima mrtvih...

Dodao je da sve do tada neće biti prosperiteta niti osjećaja sigurnosti u Evropi u cjelini i to je zajednički izazov.

BONUS VIDEO: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Karadağ Cumhurbaşkanı Djukanovic bir arada…

izvor iBalkan.net/ agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more