IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Događaji koji su obilježili sportsku 2022: Najljepšu priču o odnosima u regionu ispisali su– navijači, Bosanskohercegovački i crnogorski… (foto, video)

Radovali smo se rukometnim čarolijama obje selekcije, skokovima za vječnost Marije Vuković, uživali uz košarkaše, proslavili treći uzastopni odlazak odbojkaša na Evropsko prvenstvo, ponovo nas je uhvatila bila fudbalska euforija, u žižu javnosti su– kao nekada– došle brdske auto-trke i evropski prvak Vasilije Jakšić…

PODGORICA- SARAJEVO: Regija, Sport, vijesti, subota, 31- XII- 13: 34… Događaji koji su obilježili sportsku 2022: Najljepšu priču o odnosima u regionu ispisali su– navijači, Bosanskohercegovački i crnogorski… (foto, video)

Godina u znaku rukometnih čarolija i Marijinog skoka za sva vremena

Protekla godina bila je sadržajna, uzbudljiva i prilično uspješna za crnogorski sport.

Bojana Gojković je osvojila srebro, Tamara Radunović bronzu na seniorskom prvenstvu Evrope u boksu, blistala je Anđela Berišaj u tekvondou, Gracija Stjepčević i Mirko Šarčević u boćanju, odnosno boksu, Arso Milić u džu-džici…

Odabrali smo deset sportskih momenata u našoj državi u minulih 12 mjeseci koji su izazvali najveću pažnju.

Novi iskorak ,,lavova“

Kao i 2020, crnogorske sportske radosti počele su s rukometašima. Tada se slavila prva pobjeda na evropskim prvenstvima, sada se otišlo korak dalje – drugi put u istoriji ,,lavovi“ su se našli u glavnoj rundi.

Rukometaši oduševili na EP (FOTO: RSCG)

Iako desetkovani korona virusom, izabranici Zorana Roganovića su u preliminarnoj rundi poslije poraza od Danske (30:21) savladali Sjevernu Makedoniju (28:24) i Sloveniju (33:32), da bi nakon selidbe u Budimpeštu pobijedili i Hrvatsku (32:26).

Šampionat su, nakon poraza od Holandije (34:30), Francuske (36:27) i Islanda (34:28), završili na 11. mjestu, a Miloš Vujović izabran je za najbolje lijevo krilo Evropskog prvenstva.

Neviđen ambijent

Opet rukometaši, ovog puta ne samo zbog rezultata.

Plasman ,,lavova“ na Svjetsko prvenstvo nije spektakularan rezultat jer se poslije dobrih igara na EHF Euru očekivao, tim prije jer su bili među nosiocima i za rivala imali Grčku.

Ipak, ambijent u kojem su Vasko Ševaljević i drugovi došli do planetarne smotre, kao i činjenica da će se na SP naći poslije 10 godina, čine da se ovo nađe među ,,top“ momentima.

,,Lavovi“ u nezaboravnom ambijentu izborili plasman na SP (FOTO: D. MALIDŽAN)

Crna Gora je 13. aprila izgubila od Grčke u gostima 25:23, što je bio ,,signal“ da se u ,,Morači“ napravi, do tada, neviđen ambijent u kojem je igrala neka naša selekcija.

Dugo se pričalo i pričaće se o atmosferi u najvećoj crnogorskoj dvorani, fešti koja je trajala duže od pola sata po završetku meča koji je naš tim dobio 33:25.

“Burek sa sirom” ujedinio navijače

Najljepšu priču o odnosima u regionu u 2022. ispisali su– navijači. Bosanskohercegovački i crnogorski.

,,Sokoli“ i ,,zmajevi“ remizirali su 11. juna (1:1) u Podgorici u trećem kolu Lige nacija, ali mnogo bitnije je ono što se dešavalo na tribinama i poslije meča. Navijači Crne Gore su šaljivim skandiranjem ,,burek sa sirom“ izazvali simpatije, a naročito akcijom sakupljanja sredstava za kupovinu vozila navijačima BiH kojima je zapaljen kombi u Podgorici.

Navijači BiH i Crne Gore u Zenici (FOTO: Privatna arhiva)

Uslijedio je poziv Fahrudina Meškovića, vlasnika restorana ,,Kod Fehre“, da svi Crnogorci koji dođu na meč u Zenici u septembru budu njegovi gosti. Obećanje je ispunjeno.

U Zenici su svi crnogorski navijači dočekani kao ,,svoji“, omogućen im je besplatan parking kod stadiona, pristalice dvije selekcije pjevale su zajedno prije meča, a prijateljski ambijent prisutan je bio i u Sarajevu kada su se sastale rukometne reprezentacije BiH i Crne Gore.

Čitaj još:   Lončar: PLAŠIMO SE LOŠEG SCENARIO U NOVOM PAZARU I OKOLINI

Tada je Nermin Selman, nekadašnji predsjednik RK Bosna, odlučio da kupi sve ulaznice za crnogorske navijače.

Iz Minhena u vječnost…

Najveći uspjeh crnogorskog sporta u 2022, među većima od obnove nezavisnosti 2006, ostvaren je 21. avgusta.

Atletičarka Marija Vuković osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Minhenu.

Cetinjanka je do srebra stigla s preskočenih 195 centimetara (iz trećeg puta), dok je sve prethodne visine uspjela da savlada iz prvog pokušaja.

Marija Vuković slavi evropsko srebro (FOTO: European Athletics)

Zlatna medalja pripala je ukrajinskoj takmičarki Jaroslavi Mahučik, dok se bronzom okitila Angelina Topić iz Srbije.

Marija je najveći uspjeh u karijeri postigla nakon što je bila četvrta na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu u martu i zlatna na Mediteranskim igrama u Oranu.

U 2022. debitovala je na mitinzima Dijamantske lige, a godinu krunisala nagradom za najbolju sportistkinju Crne Gore, drugi put zaredom.

Košarkaška groznica

Sportsko ljeto 2022. uljepšali su košarkaši vrlo dobrim nastupom na Evropskom prvenstvu.

Iako bez NBA asa Nikole Vučevića i nekoliko povrijeđenih igrača, tim Boška Radovića djelovao je kompaktno, organizovano, lepršavo… ,,Crveni“ su nastup počeli nesrećnim porazom od Turske (72:68), pobijedili Belgiju (76:70) i Bugarsku (91:81), pa nakon izgubljenog duela od Španije (82:65) u posljednjem meču grupe A pobijedili Gruziju (81:73).

Košarkaška reprezentacija na EP (FOTO: FIBA Europe)

Bojan Dubljević, Kendrik Peri, Vladimir Mihailović i drugovi iz Tbilisija su otišli u Berlin na megdan jednom od domaćina, Njemačkoj, i umalo napravili senzaciju. I sudije su bile na strani Njemaca, pa je poraz bio neizbježan – 85:79.

Četvrtfinale je ostalo san, ali pamtiće se dani u kojima je Crna Gora živjela za košarku…

Jakšić- kralj brdskih staza…

Na dan kada je igrano finale Eurobasketa, u Crnu Goru je stigla lijepa vijest iz auto-moto sporta.

Vasilije Jakšić postao je prvi Crnogorac s titulom prvaka Evrope na brdskim stazama.

Osamnaestog dana septembra Jakšić je trijumfovao u hrvatskom Buzetu, u devetoj trci šampionata, i osvojio šampionski trofej u generalnom plasmanu, u konkurenciji više od 100 vozača.

Vasilije Jakšić, prvak Evrope u brdskim auto-trkama (FOTO: Privatna arhiva)

Član Auto-moto sportskog kluba Kotor je i trostruki prvak Centralno-evropske zone.

Osim u Hrvatskoj, u okviru šampionata Evrope ove sezone bio je najbrži i u Francuskoj, Portugalu, Španiji, Švajcarskoj i Češkoj, dok je u Italiji i Poljskoj bio drugoplasirani.

 Razočaranje u Zenici…

Fudbalska euforija vratila se u Crnu Goru u septembru, kada je naša reprezentacija imala šansu da se plasira u A diviziju Lige nacija i zakaže mečeve sa selekcijama kakve su Francuska, Hrvatska, Španija… i, što je još važnije, obezbijedi mjesto u baražu za Evropsko prvenstvo 2024.

Od euforije se stiglo do– razočaranja. ,,Sokoli“ su u svakom smislu podbacili u Zenici i izgubili od BiH (1:0), što je bila nova potvrda nedostatka pobjedničkog mentaliteta u prelomnim momentima.

Fudbaleri poslije poraza na gostovanju BiH (FOTO: FSCG)

To je (in)direktno priznao i selektor Miodrag Radulović.

Tri dana kasnije došao je i poraz od Finske pod Goricom (2:0), čime je Crna Gora ostala i bez drugog mjesta u B3 grupi, koje je takođe moglo da donese prohodnost ka plej-ofu za Euro.

Vičević u Kući slavnih…

Velika čast za Mirka Vičevića, crnogorski vaterpolo i generalno naš sport – legendarni Kotoranin u oktobru je zvanično postao član Kuće slavnih vodenih sportova.

Čitaj još:   UPOZORAVAJUĆE: Ruska špijunska mreža u Crnoj Gori aktivirana- POP Backović glavni za mrežu CRKVE Srbije, MARKO Carević za KRIMINALNI MILJE...

Njemu je priznanje uručeno na svečanosti u Fort Loderdejlu na Floridi.

Mirko Vičević u Kući slavnih (FOTO: Privatna arhiva)

Vičević je bio olimpijski šampion sa Jugoslavijom u Seulu 1988, ima i dvije titule prvaka svijeta 1986. i 1991, kao i evropsko zlato iz 1991.

U trenerskoj karijeri je bio prvak Evrope sa juniorskom crnogorskom selekcijom, a s Katarom je osvojio LEN kup (sadašnji Evrokup).

Jedini je crnogorski vaterpolista član Kuće slavnih.

Kraljice ringa

Boks je u trendu u Crnoj Gori, i to ženski. Zasluge pripadaju Bojani Gojković, koja je nakon spektakularnih izdanja u mlađim kategorijama (po dva evropska zlata u juniorkama i uzrastu mladih) raskošan talenat demonstrirala u oktobru 2022. i u najjačoj konkurenciji.

Bojana Gojković i Tamara Radunović (FOTO: BSCG)

Na debiju na Evropskom prvenstvu za seniorke, članica BK Budva bila je najmlađa osvajačica medalje i najmlađa finalistkinja. Poslije tri pobjede, u finalu bantam kategorije (do 54 kg) šampionata u Budvi morala je da preda zbog povrede nosa.

Sjajan utisak kompletirala je Tamara Radunović. Nakon duže pauze vratila se u ring i prigrabila bronzu u polusrednjoj (do 70 kg).

,,Lavice“ su čudo…

Deset godina je Crna Gora čekala medalju od rukometašica i dočekala ju je poslije iscrpljujućeg i briljantnog puta koji su ,,lavice“ prešle od Podgorice, preko Skoplja, do Ljubljane.

Izabranice Bojane Popović su u spektakularnom ambijentu u ,,Morači“ (koja je prokišnjavala na dan premijere) pobijedile Španiju (30:23), Njemačku (29:25) i Poljsku (26:23), uz savršen ,,posljednji ples“ Jovanke Radičević koja se oprostila od domaćih navijača.

Rukometašice sa bronzanom medaljom na EP (FOTO: EHF)

Poraz od Francuske (27: 19) na startu glavne runde nije poremetio ,,lavice“, koje su trijumfom nad Rumunijom (35: 34) osigurale polufinale u Ljubljani. Izgubljen duel od Holandije (42: 25) brzo je zaboravljen…

Danska je u polufinalu bila prevelik zalogaj (27: 23), ali je posljednji atom snage ostavljen u duelu za treće mjesto.

Pred nekoliko hiljada naših navijača, Crna Gora se bez Milene Raičević, te lišena pomoći Itane Grbić u produžecima, revanširala Francuskoj i herojski stigla do bronze (27: 25)

BONUS VIDEO: Navijači BiH i Crne Gore zajedno pjevaju Bosnom behar probeharao…

izvor iBalkan.net/ Pobjeda.me

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more