IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAD DOVEO U PITANJE SARADNJU S BUDUĆOM VLADOM CRNE GORE: OVO JE JOŠ JEDAN…

Sjedinjene Američke Države dovele su u pitanje saradnju s crnogorskom vladom koju bi mogao formirati Miodrag Lekić.

Dan nakon što je crnogorski parlament Lekiću povjerio mandat za sastavljanje nove vlade, američka ambasada u Podgorici saopćila je kako su “osporavane izmjene Zakona o predsjedniku u suprotnosti s crnogorskim Ustavom, zbog čega bi bilo koja vlada formirana na osnovu tih odredbi bila ustavno sporna”.

Kao rezultat toga, pitamo se da li bi takva vlada zaista bila demokratski formirana i ne vidimo kako bi Sjedinjene Države mogle surađuju s vladom formiranom pod tim uvjetima – naveli su iz američkog veleposlanstva.

Kako se dalje navodi, jučerašnja odluka “još jedan je korak u pogrešnom smjeru”.

-Poslije obnove (funkcionalnosti) Ustavnog suda i u svijetlu političke krize, Sjedinjene Države podržavaju vraćanje mandata crnogorskim građanima kroz prijevremene parlamentarne izbore. To je demokratski put naprijed za Crnu Goru – dodaje se u reagiranju američkog veleposlanstva.

Lekić je dobio mandat na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku, koje su u više navrata kritizirali predstavnici međunarodne zajednice u Crnoj Gori. Negativno mišljenje o tim izmjenama dala je i Venecijanska komisija, ustvrdivši da se ustavne nadležnosti predsjednika ne mogu mijenjati običnim zakonom.

Čitaj još:   Novi Pazar: Neprilagođena brzina i noćni udes u centru grada... (foto)

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, prilikom nedavnog posjeta Podgorici, izjavila je kako formiranje crnogorske vlade na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku moglo zaustaviti pristupne pregovore te države s Europskom unijom.

Lekića je u parlamentu podržala većina od 41 zastupnika iz stranaka koje su na izborima u kolovozu 2020. godine porazile Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića i nakon 30 godina vlasti poslali ih u oporbu.

Uz prosrpski Demokratski front i Demokrate, Lekiću su podršku dali zastupnici Ujedinjene reformske akcije aktualnog premijera Dritana Abazovića, kojem je parlament izglasao nepovjerenje u kolovozu ove godine.

izvor: hajat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more