IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ključ je na Kosovu: Može li Balkan prestati da bude “bure baruta”

Ključ za miran Balkan je na Kosovu i Metohiji, smatra diplomata u penziji Branko Branković, koji ističe da bi za sve balkanske države, uključujući Srbiju, stvari krenule nabolje kad bi taj problem bio vraćen u UN.

Balkan je oduvek bio „bure baruta“ ali je nepobitno da su prilike na globalnom nivou i te kako uticale na sve što se dešavalo ove godine u „balkanskom dvorištu“. Napeta situacija na Kosovu i Metohiji koja je trajala gotovo pa celu 2022. godinu, pretila je čak u nekom trenutku da preraste u oružani sukob.

Republika Srpska se takođe „borila za vazduh“, pokušavajući da opstane i izbori se za svoja prava unutar BiH. Crna Gora je u procepu između političke prošlosti i budućnosti…

Može li, i pored svega ovoga, sudbina Balkana dobiti neki drugi pravac tokom 2023.godine?

Diplomata u penziji Branko Branković je umereni real optimista po ovom pitanju a, kako tvrdi za Sputnjik, za to ima više razloga.

Branković smatra da će multilateralizam ojačati nakon što se stvari smire u vezi sa Ukrajinom.

– Nadu za to mi daju reči generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša koji je ponudio usluge u rešavanju ovog spora. Sam pokušaj Ujedinjenih nacija da se na neki način umešaju u ovaj globalni problem, po mom mišljenju, oslabiće pritisak Amerike, što će donekle skinuti teret i sa leđa EU.

Čitaj još:   PUTINU PRIREDILI VELIKU BLAMAŽU: Ukrajinci našli slabu tačku i priredili niz poniženja Rusiji... (foto, video)

Šta god da se desi posredovanjem UN, vodiće u pravcu mira, primirja i nekog sporazuma u vezi sa Ukrajinom, a samim tim će opasti i pritisak na balkanske države a posebno sa Srbije – objasnio je on.

Sve je to, dodaje, samo deo slagalice za stabilan Balkan, a njen glavni deo se nalazi na Kosovu i Metohiji.

Branković kaže da ne spori da će SAD u ovom kao i u ukrajinskom pitanju imati svoju ulogu ali podseća da i nedavna izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona da „Evropa mora da okonča uticaj Amerike na njenu politiku“ govori o tome da je i Uniji dosta jarma koji joj je Amerika stavila oko vrata.

– UN po pitanju preuzimanja stvari u svoje ruke može da očekuju saradnju najuticajnijih država u EU. Promena situacije na relaciji Rusija-Ukrajina neminovno bi dovela i do promene situacije u dijalogu Beograda i Prištine, jer bi on ušao u međunarodne okvire što bi smirilo i strasti na Balkanu – naglašava Branković.

Ulaženje u tu, kako je nazvao, „mirnu luku“, dovelo bi i do mirnog rešavanja određenih pitanja na ovim prostorima, i što se tiče BiH odnosno RS, a i druge države u okruženju bi imale koristi od toga, posebno one koje teže ulasku u Evropsku uniju.

Bivši diplomata kaže da je umereni optimista po ovom pitanju zato što UN imaju želju i volju da se vrate u centar rešavanja stvari, a do sada se pokazalo da gde god su se umešale UN nikada nisu donele ništa loše.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Do kraja godine dati nazive novim ulicama...

Ujedinjene nacije bi, dodaje, dobile svojim delovanjem u takvoj varijanti razvoja događaja ponovo na značaju i poštovanju, što bi dovelo do smirivanja situacije i vraćanja svih postojećih svetskih razmirica u korito međunarodnog prava.

izvor vesti.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more