IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NE PONOVILA SE Godina 2022: Uzela nam je Pelea, Osima, Mihu, Skansija, Šotru, Ješića… (foto, video)

Tek tada shvatimo koliko nam je neka godina kao 2022 donijela tuge. Ova nam je uzela Pelea, Ivicu Osima, Sinišu Mihajlovića, Miodraga Ješića, Radovana Radakovića, Milutina Šoškića, Petra Skansija, Danila Šotru…

SARAJEVO: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 01- 01- 2023, 00: 54… NE PONOVILA SE Godina 2022: Uzela nam je Pelea, Osima, Mihu, Skansija, Šotru, Ješića… (foto, video)

Ništa blaža od prethodnica nije prema nama bila ni 2022. Kada dođe taj dan kada treba da napišem ovaj tekst, neku vrstu poslednjeg pozdrava svima onima koji su nam godinama donisili sportsku radost, tek tada shvatim koliko nam je neka godina donela tuge.

Ni ova se po tome ne razlikuje. Ova nam je uzela Sinišu Mihajlovića, Miodraga Ješića, Radovana Radakovića, Milutina Šoškića, Ivicu Osima, Petra Skansija, Milivoja Karakaševića, Danila Šotru…

Prvi šok doneo nam je božićni dan. U 34. godini, od posledica upale pluća preminio je nekadašnji odbojkaš Crvene zvezde i Partizana Filip Samardžić. Samo pet dana kasnije ovaj svet napustio je u 82. godini legenda zagrebačkog Dinama Stjepan Lamza, član slavne generacije koja je 1967. osvojila Kup velesajamskih gradova. Pred kraj prvog meseca, premlad je otišao i nekadašnji golgeter Rada Borislav Stevanović. Imao je samo 46.

Početkom februara stigla je vest da nas je zauvek napustio dr Miodrag Miško Mitić. Proslavljeni odbojkaški reprezentativac preminuo je u 63. godini. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je 1979. bronzu na Evropskom prvenstvu. Osvojio je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 1979, zlatnu na Balkanskom prvenstvu 1981. i tri srebra na BŠ 1978, 1980. i 1982.

Danilo ŠotraDanilo Šotra

Dvadesetog dana najkraćeg meseca u godini preminuo je poznati sportski novinar Danilo Šotra. Šotra je godinama radio u “Sportu”, a onda je, kao jedan od osnivača “Sportskog žurnala”, postao zaštitno lice jednog od najvećih sportskih dnevnih listova u zemlji.

U Beogradu je 11. marta, u 60. godini preminuo legendarni Nebojša Uške Vučićević. Tokom bogate karijere ostavio je dubok trag u Humskoj u kojoj je nastupao od 1984. do 1989, dok je bio član i OFK Beograda, Meca, Salamanke, bio je i u Južnoj Koreji, na Kipru, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, čak i u SAD gde je na kraju igrao futsal.

Dan kasnije, prerano nas je napustio i Dragoljub Jeremić, nekadašnji fudbaler Partizana koji je preminuo u 43. godini.

Milivoje KarakaševićMilivoje Karakašević

Legendarni stonoteniser Milivoj Karakašević preminuo je u Beogradu u 74. godini 26. marta. Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije osvajanjem brojnih medalja ispisao je značajne stranice istorije ovog sporta. Osvojio je devet medalja na Svetskim i Evropskim prvenstvima.

Višestruki je osvajač medalja na Mediteranskim i Balkanskim igrama, kao i pobednik brojnih međunarodnih turnira širom sveta. Na domaćoj sceni bio je osam puta državni prvak u pojedinačnoj konkurenciji i u igri parova. Po završetku igračke karijere postao je selektor.

Čitaj još:   NEBOJŠA Medojević: MILOJKO Spajić, napustit će poziciju premijera Crne Gore, idu vanredni izbori do kraja tekuće godine... (foto)

U 78. godini je 4. aprila preminuo legendarni Splićanin Petar Skansi, košarkaš i trener koji je, između ostalog, ostao zapamćen kao selektor hrvatske košarkaške reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992.

Zoran SretenovićZoran Sretenović

Proslavljeni košarkaški reprezentativac Zoran Sretenović, osvajač tri Kupa šamapiona sa Jugoplastikom, preminuo je 28. aprila u Beogradu, u 58. godini. Sreta je bio evropski prvak s državnim timom u Rimu 1991. i Atini 1995. godine. Igrao je i za Crvenu zvezdu i Partizan. Po završetku igračke karijere, započeo je trenersku. U vreme smrti bio je direktor omladinskog pogona OKK Beograda.

Prvog dana maja stigla je vest da je u 81. godini preminuo Ivica Osim. Osim je rođen u Sarajevu 1941. Fudbalsku karijeru započeo je u Željezničaru gde je igrao 11 godina i na 250 odigranih utakmica postigao 75 golova. Još je igrao za Strazbur, Sedan i Valensijen.

Za reprezentaciju SFR Jugoslavije igrao je 16 puta i postigao osam golova. A bio je i deo ekipe koja je osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 1968. Kao trener vodio je svoj Željezničar do najvećeg uspeha u Evropi, kada je došao do polufinala Kupa UEFA i ispao od mađarskog Videotona.

Bio je i trener Partizana sa kojim je osvojio nacionalni kup, a još je vodio Panatinaikos, Šturm sa kojim je bio i šampion, a bio je trener i u Japanu. Kao selektor Jugoslavije vodio je reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. kada su Plavi došli do četvrtfinala i ispali od Argentine na penale.

Ivica OsimIvica Osim

Legendarni golman Partizana, Kelna i jugoslovenske reprezentacije Milutin Šoškić preminuo je 27. avgusta u 85. godini. U bogatoj karijeri Šoškić je stajao na golu beogradskog Partizana od 1955. do 1966. godine, a bio je među stativama crno-belih i u jedinom finalu Kupa šampiona u istoriji kluba – od „Partizanovih beba“ tada je rezultatom 2:1 bolji bio madridski Real.

Poznati sportski novinar, Miroslav Gavrilović, preminuo je u Novom Sadu. Upokojio se u 73. godini, posle kratke i teške bolesti, 12. septembra.

Septembar je svog 26. dana odneo i Radovana Radakovića. Golman Partizana preminuo je nakon duge i teške bolesti u 52. godini.Miodrag JešićMiodrag Ješić

U ranim satima osmog decembarskog dana stigla je tragična vest da je u saobraćajnoj nesreći stradao Miodrag Ješić. Ješić je imao 64 godine, a najdublji trag u srpskom fudbalu ostavio je kao prvotimac i trener Partizana.

Ješić je prošao mlađe kategorije Partizana. Za tim iz Humske igrao je od 1980. do 1985. godine, a potom je do kraja karijere nastupao za Altaj iz Izmira (u dva navrata) i Trabzon, uz kratak povratak među crno-bele u sezoni 1990/1991. Sa Partizanom je u sezoni 1982/1983. bio prvak Jugoslavije. Imao je veoma zapaženu trenersku karijeru..

Čitaj još:   NIKOLA Zirojević odgovorio VESNI Bratić: BESRAMNA JE SVAKA VAŠA POJAVA U JAVNOSTI...

A onda, kao da sve nije bilo dovoljno, 2022. odlučila je da nam u potpunosti pokaže zube. Dok se ceo svet spremao za završne mečeve na Mundijalu, Siniša Mihajlović je izgubio poslednju utakmicu. Miha je preminuo 16. decembra, u 54. godini.

Siniša MihajlovićSiniša Mihajlović

Prve fudbalske korake napravio je u Borovu gde je i započeo seniorsku karijeru. Usledio je 1988. godine prelazak u Vojvodinu, a 1990. u Crvenu zvezdu sa kojom je pokorio Evropu i svet. Dve godine kasnije seli se u Romu – u Italiji je nosio dres i Sampdorije, Lacija i Intera.

Za reprezentaciju je igrao od 1991. do 2003. godine, kako god da se ona zvala – SFRJ, SRJ, SCG – i upisao je 63 nastupa uz deset golova. Igrao je na Svetskom prvenstvu 1998. i na Evropskom prvenstvu 2000. godine. Bio je jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca na svetu. 

Od 2008. je krenuo u samostalnu trenersku karijeru koja je počela i završila se u Bolonji. Redom je vodio Bolonju, Kataniju, Fiorentinu, Sampdoriju, Milan, Torino i na kraju se vratio Bolonji. Bio je selektor Srbije od 2012. do 2013. 

PelePele

Dva dana pre kraja ove godine fudbalski svet ostao je nem. Preminuo je Edson Arantes do Nasimento – Pele. Nekrunisani kralj fudbala predao je poslednji meč. Preminuo je 29. decembra u 84. godini posle duge borbe sa bolešću.

Osvajač 29 trofeja za 21 godinu profesionalne karijere, svetski šampion u klupskoj i reprezentativnoj konkurenciji, rekorder po broju ligaških golova (650, a ukupno preko 1.000 pogodaka u karijeri), osvajač brojnih individualnih nagrada, i povrh svega zvanično izabran za najboljeg fudbalera 20. veka.

Slava im!!!

izvor iBalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more