IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJACI ušli u 2023. uz gustu maglu i ogromnu zagađenost vazduha- Prvog dana PLJEVLJA preselila se na RUDNICU… (foto)

Ulice Pljevlja poslednje večeri stare godine djelovale su nestvarno pusto, poneki prolaznik i automobil koji se polako probijao kroz gustu maglu. I dok su u većini crnogorskih gradova i gradova u okruženju ulice bile pune šetača u vedroj noći, u mnogima i uz organizovani doček nove godine na trgovima, pljevljaci od ogromnog zagađenja vazduha nisu imali kud na gradske ulice, bez velikog rizika po vlastito zdravlje. Od guste magle su se jedva nazirali novogodišnji ulični ukrasi.

Prvi dan novogodišnjih praznika izmamio je mnogobrojne Pljevljake da zbog velike zagađenosti vazduha u gradu izađu sa porodicama na obližnju Rudnicu, udaljenu nekoliko kilometara od grada, na nadmorskoj visini od 1200 metara.

Na lokalitetu Rudnice pa do Crnog vrha danas se nalazi nekoliko stotina putničkih vozila pljevaljskih registarskih oznaka. Sunčano vrijeme i čist vazduh su učinili da je veliki broj građana, bar na privremeno, napusti uže gradsko jezgro, i izađe u šetnju.

Na desetine kilometara pješačkih i biciklističkih staza kroz četinarsku šumu, besprekoran vazduh, predivan pogled na planinske vijence Durmitora, Ljubišnje, Čemerna i Kovača, čuvena ruža vjetrova prirodni su magneti za sve ljude koje teže zdravom načinu života. 

Rudnica kod Pljevalja je idealno mjesto za ljubitelje šetnje u prirodi. Nalazi se u blizini grada i predstavlja pravu oazu nedirnute prirode, mira i zelenila pa zbog toga predstavlja jednu od najpopularnijih izletničkih destinacija građana Pljevalja. U blizini izletišta nalaze se izvori pitke vode, kao i raznovrstan biljni i životinjski svijet. Stalna vazdušna strujanja osiguravaju da vazduh uvek bude čist, a zbog bujne vegetacije ima dejstvo prirodnog aerosola. Tokom zimskog perioda postoje i tereni za skijanje i sankanje.

Čitaj još:   UBNOR i antifašisti HN: Sve dok su temelji Lovćena u Boki, ona je crnogorska... (foto, video)

Jedini ugostiteljski objekat na Rudnici danas je bio popunjen. Velika je šteta što na ovom prostoru nije izgrađen neki hotel, jer su mogućnosti izuzetno velike za razvoj turizma, posebno u zimskom periodu kad je zagađenost vazduha u Pljevljima izuzetno velika, zbog guste magle i smoga.

Da je samo nekoliko kilometara od grada prava vazdušna banja mogli su saznati jedino građani Pljevalja koji u zimske dane, obično vikendom, borave na obližnjoj Rudnici. Cijele porodice uživaju na čistom vazduhu i lijepom vremenu.

Sa Rudnice kad se gleda prema Pljevljima, iz guste magle koja podsjeća na more uvučeno između brda, viri samo dimnjak TE. U toj gustoj magli punoj smoga žive ljudi koji su decenijama unazad kolateralna šteta onih koji ništa ne čine na zaštiti životne sredine i očuvanja zdravlja ljudi.

Veoma je čudno da ni lokalni vlastodršci, kao ni država, nisu u svojim planovima za razvoj prevashodno seoskog turizma u Pljevljima mogli obezbjediti projekte za razvoj turizma na Rudnici, koja je veoma blizu gradu, a na kojoj praktično nema smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata, iako ovi prelijepi predjeli imaju sve elemente za razvoj turizma.

izvor: PVportal.me

Čitaj još:   DRITANOVA TAKTIKA ILI RAZOTKRIVANJE U SERIJI: ”Ako praviš karijeru moraš da radiš za četnike”... (foto i video)
LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more