IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN ČIRGIĆ: Srbija preuzela vlast nad Crnom Gorom, Vučić ne ponavlja Miloševićeve greške…

Crkva Srbije kao kadrovska ćelija ove vlasti – više se no jednom javno izrugala ne samo crnogorskome jeziku koji smatra nepostojećim no i svim ostalim segmentima crnogorskoga nacionalnog identiteta, navodi dekan FCJK u razgovoru za portal Aktuelno

Srbija je preuzela vlast nad Crnom Gorom. Ko će personalno tu vlast obavljati neće uticati na ciljeve te vlasti jer oni su davno definisani, još u XIX vijeku, a od tada se mijenja samo metodologija koja se prilagođava društvenome kontekstu, ocijenio je u razgovoru za Portal Aktuelno dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić.

”Vučić ne ponavlja Miloševićeve greške. Zato na Crnu Goru ne udara silom sa strane nego vodi sofisticirani rat posredstvom naših domaćih izdajnika”, sapštio je Čirgić.

On dodaje da je 2022. godina bila uspješna za Fakultet za crnogorski jezik i književnost uprkos neskrivenoj diskriminaciji Vlade Crne Gore. Čirgić napominje da aktuelna vladajuća “elita” ne priznaje niti crnogorski jezik niti montegristiku, a Crkva Srbije kao kadrovska ćelija ove vlasti – više se no jednom javno izrugala ne samo crnogorskome jeziku koji smatra nepostojećim no i svim ostalim segmentima crnogorskoga nacionalnog identiteta.

AKTUELNO: Kakva je ovo bila godina za Fakultet za crnogorski jezik i književnost, kada se generalno sumira?

ČIRGIĆ: Rekao bih da je ovo bila uspješna godina s obzirom na ukupan društveni ambijent u kojem smo bitisali. Prije svega uspjehom smatram činjenicu da smo opstali uprkos neskrivenoj diskriminaciji FCJK od strane Vlade CG te uprkos činjenici da nema ministra niti poslanika vladajuće većine koji nije protivan našoj stručnoj i društvenoj djelatnosti.

Aktuelna vladajuća “elita” ne priznaje ni crnogorski jezik ni montenegristiku, a Crkva Srbije – kao kadrovska ćelija ove vlasti– više se no jednom javno izrugala ne samo crnogorskome jeziku koji smatra nepostojećim no i svim ostalim segmentima crnogorskoga nacionalnog identiteta. Ako se zna da je cilj ove vlasti nestanak Crnogoraca i negacija crnogorskoga jezika, onda je činjenica da smo uprkos tome opstali sama po sebi pokazatelj uspjeha.

S druge strane, u takvim uslovima FCJK je organizovao nekoliko naučnih tribina, promocija svojih izdanja, gostovanja po gradovima, nastavio razvijati međunarodnu saradnju, upisao još jednu generaciju brucoša i postdiplomaca te nastavio svoju bogatu izdavačku i naučno-istraživačku djelatnost.

Ove godine objavljena su još dva broja jedinoga relevantnog međunarodnog filološkog časopisa u Crnoj Gori– Lingua Montenegrina, za štampu je pripremljen četvrti tom Istorije crnogorske književnosti (koji obuhvata period između dva svjetska rata) čija je autorica prof. dr Sofija Kalezić, objavljeno je ili pripremljeno za štampu nekoliko monografija naših profesora i inostranih saradnika, a kao plod arhivskoga rada iz štampe će uskoro izaći dva dosad neobjavljena i javnosti uglavnom nepoznata usmenoknjiževna rukopisa iz Boke kotorske.

Čitaj još:   VELIKA TUGA: Bivši crnogorski košarkaški reprezentativac- izgubio utakmicu života IVAN Ćorović preminuo je u 26. godini... (foto, video)

Posebno vrijednom smatram nedavno objavljenu (u suizdavaštvu s Narodnom bibliotekom “Radosav Ljumović”) opsežnu Bibliografiju “Crnogorski jezik” koja sadrži 13500 jedinica, odnosno sve što je o jeziku u Crnoj Gori pisano od 1768. do 2020. bez obzira na to kako je imenovan.

Ta je eto baš svake hvale vrijedna knjiga plod višegodišnjega projekta FCJK na kojem su bili angažovani profesionalni cetinjski bibliografi Nada Drašković i Petar Krivokapić. Ko se odsad bude bavio crnogorskim jezikom– neće moći zaobići tu knjigu. Uza sve navedeno vrijedi pomenuti i digitalizaciju naših izdanja koja postaju internetski dostupna prije svega inostranim slavistima koji šire misiju afirmacije montenegristike…

AKTUELNO: FCJK je institucija koja se našla na udaru prethodne dvije vlade, a najavljuje se i treća vlada. Kakav odnos očekujete od te neke nove izvršne vlasti koja planira da se formira?

ČIRGIĆ: Očekujemo isti negatorski, diskriminatorni i neprijateljski odnos jer nova vlast dolazi na krilima iste velikosrpske ideologije. 2020. godine Srbija je preuzela vlast nad Crnom Gorom. Ko će personalno tu vlast obavljati neće uticati na ciljeve te vlasti jer oni su davno definisani, još u XIX vijeku, a od tada se mijenja samo metodologija koja se prilagođava društvenome kontekstu. Vučić ne ponavlja Miloševićeve greške. Zato na Crnu Goru ne udara silom sa strane nego vodi sofisticirani rat posredstvom naših domaćih izdajnika…

AKTUELNO: Koji događaj za vas je najneprijatnije iznenadio u 2022. godini i zašto, a šta izdvajate kao najpozitivniji utisak u prethodnoj godini?

ČIRGIĆ: Mislim da se potpisivanje Temeljnoga ugovora s Crkvom Srbije s obzirom na dalekosežne konsekvence koje iz toga proizilaze bez dileme može uzeti ne samo kao najgori događaj godine no najveća izdaja nacionalnih interesa nakon Podgoričke skupštine.

To jeste neprijatan događaj, ali ne i neprijatno iznenađenje. Taj je događaj mogao biti iznenađenje samo za političke autiste. Međutim, najneprijatnije iznenađenje godine, po mome sudu, vezano je baš za taj čin. A riječ je o ćutnji i izostanku otpora tome veleizdajničkom činu od strane političkih subjekata koji su obnovili državnost Crne Gore na referendumu 2006. godine.

Iako je o pozitivnom utisku teško govoriti u ovome društveno-političkome ambijentu, ipak se može reći da žilavi građanski pokret otpora uliva izvjesnu nadu da se možemo oduprijeti ovome zlu. Ako je pozitivan utisak teško pronaći u društveno- političkome kontekstu, makar možemo reći da su nam ove godine radost i nadu ulili oni koji to redovno rade – crnogorski sportisti. Svojim uspjesima oni konstantno pokazuju kakav potencijal zapravo ima ova zemlja.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: VUČIĆ U SUSRET IZBORIMA- Šešeljev nosač gajbi piva izigrava ”alfa Srbina”... (foto)

AKTUELNO: Kako vidite poziciju FCJK na kraju 2023. godine?

ČIRGIĆ: Nadam se da će FCJK opstati u ovome zlom vremenu, da će kadrovski jačati i da će sopstvenim primjerom pokazivati koja je dužnost i obaveza intelektualaca i predstavnika akademske zajednice u vrijeme kad jednoj društvenoj zajednici prijeti totalna propast. Teško je prognozirati kakva će biti dalja sudbina FCJK. Nema sumnje da kleronacionalisti priželjkuju naš nestanak. Ali od njihovih destruktivnih želja jača je samo želja za opstanak i odbranu. Mi druge kuće nemamo. To naši dušmani znaju.

AKTUELNO: Da li očekujete neke pozitivne pomake na političkoj i društvenoj sceni u Crnoj Gori u 2023. godini? Vidite li izlaz iz destruktivnog ćorsokaka u koji je država zapala?

ČIRGIĆ: Kako se brani država i njene ustavom definisane vrijednosti pokazuje nam iz dana u dan premijer Kosova gdin Kurti. Suverenističke snage crnogorske moraju se voditi njegovim primjerom.

Pogotovo što se čini da je situacija na Kosovu samo vještački stvorena magla iz Beograda kako bi se pažnja međunarodne javnosti skrenula s Crne Gore koja ropće u velikosrpskome zagrljaju. Nadam se da će se na političkoj pozornici u Crnoj Gori uskoro pojaviti neka nova snaga koja će se beskompromisno boriti za ono što je teškom mukom obnovljeno 2006. godine.

Postojeće snage očito nijesu ni dovoljne ni dovoljno spremne da se uhvate u koštac sa stranim neprijateljima i njihovim domaćim saradnicima.

U.P.A.

kompletan tekst na http://aktuelno.me

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more