IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ljubomir FILIPOVIĆ: Crna tačka ekološke države, sprdanje sa Pljevljima i Pljevljacima… (foto, video)

Na čelu crnogorske vlade je deklarativno zelena partija. Ta zelena partija je na vlast došla koalicijom sa srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i savezništvom sa SPC. U toj zelenoj partiji, u njenom vrhu, nema nikoga ko živi zelenu ideologiju, ko je bio ekološki aktivista prije nego su se povezali sa Evropskim zelenima i sebi trasirali ideološki put…

PODGOORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 04: 01- 2023, 08: 54… Ljubomir FILIPOVIĆ: Crna tačka ekološke države, sprdanje sa Pljevljima i Pljevljacima… (foto, video)

Dobro jutro! Po tvrdnjama lokalnih zvaničnika, Pljevlja su bila najzagađeniji grad na svijetu. Poslušajmo neke od genijalnih ideja političara za rješenje problema.

Klikom ovdje uključujete se u našu viber grupu u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Sprdanje sa Pljevljima i Pljevljacima

Na čelu crnogorske vlade je deklarativno zelena partija. Ta zelena partija je na vlast došla koalicijom sa srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i savezništvom sa SPC. U toj zelenoj partiji, u njenom vrhu, nema nikoga ko živi zelenu ideologiju, ko je bio ekološki aktivista prije nego su se povezali sa Evropskim zelenima i sebi trasirali ideološki put.

Zato smiješno i karikaturno izgleda kada Abazović sa svitom u odijelima voze bicikla. Kada u kolonama automobila sa pratnjama i na gliserima ne haju za to koliko goriva troše i koliko ugljen-dioksida emituju u atmosferu. U vrhu partije su građevinski magnati koji su značajno doprinijeli devastaciji prostora prekomjernom izgradnjom.

Ta zelena partija je u najzagađenijem crnogorskom gradu skoro nepostojeća, i na lokalne izbore je izašla u koaliciji sa SNP-om uz poruku “Temeljno” reklamirajući se ne idejama kako da riješe problem zagađenosti, nego se hvaleći potpisivanjem ugovora sa SPC.

Čitaj još:   LOPOVI ZA 20 MINUTA ODNIJELI IM SVE STVARI IZ AUTA, SVJEDOCI IH SNIMILI: Drama porodice... (foto)

Ipak, najviše direktne odgovornosti za ono što se u Pljevljima dešava, iz sadašnje vlasti, imaju DF i Demokrate, čiji su pljevaljski funkcioneri prvi potrčali da zauzmu upravljačke pozicije u energetskim preduzećima, koja su najveći zagađivači i trovači građana Pljevalja.

Pomislili bismo da su pozicije zauzeli kako bi svojim sugrađanima, i na kraju, svojim familijama obezbjedili kvalitetne živote, i riješili problem prekomjerne emisije. Ne. Oni su pozicije zauzeli da bi glasače ućerali u tor zapošljavanjima i uhljebljenjima, jer kupovinom ljudi za minimalne plate sebi žele da obezbijede sigurne mandate.

Da su umjesto zapošljavanja, sredstva za nepotrebnu radnu snagu preusmjerili za kolateral za kredite koji bi omogućili manju emisiju, onda ne bi morali da dolaze na genijalne ideje da autobuse EPCG- a koriste da građane izvedu na Žabljak, kao da su stoka koja se izdiže na katun.

I pritom da one koji nisu bili uspješni da stignu i zauzmu ograničeni broj mjesta u autobusima, vrate kućama. Nikola Rovčanin, kadar Demokrata na čelu UO EPCG- a, želi da gradi tunel ka Prijepolju, kako bi se Pljevlja “provjetrila”. Janjušević iz DF- a, koji se nalazi na čelu Rudnika Uglja, donira prečišćivače vazduha vrtićima i školama. Bijedno. Trujete djecu i onda im kao utjehu ponudite gas maske. Socijalno odgovorno, nema šta.

Lokalne organizacije civilnog društva imaju svoje prijedloge za dugoročno rješavanje problema, i o tome godinama govore. Subvencionisanje prelaska na grijanje na električnu energiju, pomoć najugroženijima, samo su neke od akcija koje savjetuju vladi. Pozivaju na direktnije uključivanje Vlade Crne Gore.

Čitaj još:   "NEMA SRBA, NEMA SMEĆA”: Objava Grka NALJUTILA MNOGE... (foto)

Nekrunisani lider parlamentarne većine, Milojko Spajić, i sam Pljevljak, predlaže subvencionisanje termoizolacionih fasada. Mnogi govore o prelasku na grijanje na struju, jer je jedan od većih problema grijanje na drva i na druga čvrsta goriva.

Vazduh će biti zagađen i u narednom periodu. Stručnjaci preporučuju građanima oprez i nude set preporuka vezanih za zdravlje ljudi. Dugoročno ovakav tip zagađenja nosi brojne rizike po populaciju i po javno zdravlje.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM- a

BONUS VIDEO: Pljevljaci zimi rijetko vide sunce

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more