IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Otkrivena NAJČUDNIJA Titova navika: Šta je BROZ nosio u novčaniku, obezbeđenje odalo sve tajne… (foto, video)

SARAJLIJA Aleksandar Anjoli se za “Fokus” prisjetio nekoliko detalja iz lova s Josipom BROZOM Titom, a počeo je s ovom anegdotom…

BUGOJNO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 07: 01- 2023, 00: 54…  Otkrivena NAJČUDNIJA Titova navika: Šta je BROZ nosio u novčaniku, obezbeđenje odalo sve tajne… (foto, video)

Aleksandar Anjoli, Sarajlija talijanskog porekla, dva puta godišnje, od 1975. do 1978. godine, bio je lično obezbjeđenje Josipa Broza Tita, predsjednika SFRJ, dok je ovaj lovio po veliki lovištima oko Bugojna.

Aleksandar Anjoli se za “Fokus” prisetio nekoliko detalja iz lova s Titom, a počeo je s ovom anegdotom.

Tadašnji političari u BiH sa Titom su pozirali ispred kože medvjeda kapitalca, koja je bila obkešena na zidu. Tog je medkveda, priča Anjoli, ustrijelio Tito.

– Da bi opustio malo atmosferu, Tito se našalio ‘Drugovi i drugarice…’ kazao je Tito tada, ‘Upravo sam dobio vijest da je drug Nikolae Čaušesku na Karpatima ulovio većeg medveda od ovoga na zidu. Šta vi mislite da ovog našeg malo rastegnemo kako bi i dalje bio najveći ulovljeni medjved u Evropi?

Tito je uživao u lovu, uvijek je imao tri puške, ali najdraža mu je bila vinčesterka. Imao je, kaže Anjoli, i standardnu proceduru pripreme pred odlazak u lov. Broz bi ustao ujutru oko četiri sata, prelistavao novine i gledao kakvo će vrijeme biti taj dan.

Potom bi prošetao oko vile Gorica, na terasi popio kafu, zapalio kubanku i listao novine. Zatim bi odmah u blizini vile isprobavao oružje.

Zanimljivo je da su novine za Tita u vilu Gorica stizale helikopterom, a cigare direktno od Fidela Kastra. Anjoli se sjeća da su cigarete bile zapakovane u aluminijumsku ambalažu na kojoj je pisalo “Titu od Kastra”.

Čitaj još:   MOSKVA: Nešto čudno događa, duboki prevrat u Kremlju! (foto, video)

Titove pudlice

Aleksandar Anjoli nije bio slučajno u Titovom obezbjeđenju. Svi koji su bili njegovi kuhari, konobari, krojači… nisu birani slučajno. Anjoli kaže da su po hiljadu puta provjeravani, a takvu proceduru je i sam prošao.

Prisjećajući se starih vremena, Anjoli nije mogao ne spomenuti i Titove pudlice. One male, bijele, čupave koje se mogu vidjeti i na nekoliko fotografija Tita s Jovankom Broz. Kada bi se Tito vraćao sa lovišta, one bi se čudno ponašale. Anjoli priča da su znale da skaču i po metar u vis kada bi im Tito prišao.

Šarplaninac otkinuo lanac

I onda je došlo do nepredviđenog problema. Jedan od šarplaninaca imena Ondo otkinuo se s lanca. Odmah je proglašeno vanredno stanje. Titova garda na nogama, a i milicija.

– Pozvao sam čovjeka koji se brinuo o psima, bilo je pola dva noću– priča Anjoli.

Čovjek je ubrzo došao i smirio situaciju sa Ondom. Taman se sve to zavšrilo, kada je u blizini počeo neko glasno da urla. Nedaleko od psećih kućica, pored Titove garaže, bila su tri visoka bora, a visina do prvih grana bila im je oko dvadeset metara.

– Pogledam prema gore, kad na vrhu jednog bora milicajac sa punom ratnom opremom. Pitam ga šta radi tamo gore, a on će ‘Potjerao me Ondo, prepao sam se i eto me sad na drvetu- ispričao je Anjoli.

Anjoli za Tita kaže da je bio vrlo ležeran.

– Imao je osamdeset godina, a svako jutro se sam brijao– priča on i nastavlja s još jednom anegdotom.

Stvari iz novčanika

Kaže, saznao je slučajno da Tito u novčaniku nije imao novca. Kada je jednom krenuo za Livno, u jednom trenutku se sjetio da je zaboravio novčanik. To je bio razlog da se jedno vozilo iz kolone izdvoji i vrati nazad prema rezidenciji. Čovjek koji je bio poslat po novčanik bio je radoznao i zavirio je u njega.

Čitaj još:   SPECIJALCI U BANJA LUCI: Građani se okupljaju zbog privođenja roditelja Davida Dragičevića (FOTO, VIDEO)

– U novčaniku je bila samo partijska knjižica, lična dokumenta i još neki lični dokumenti– kaže Anjoli.

Za Titov dolazak u Bugojno, oni koji je trebalo da znaju, znali su mjesec dana unapred. Sve se kontrolisalo.

BONUS VIDEO: Mira Adanja Polak: Ekskluzivno- Tajna smrti Josipa Broza Tita

izvor Objektiv,rs

ĆIRO Blažević: Borim se iako znam da nemam šanse… (foto, video)

Legendarni trener Ćiro Blažević bori se sa opakom bolešću, ali Read more