IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRAMNI ČIN MINISTARA: Odlazak na proslavu “dana Republike srpske” neprijateljski potez prema BiH… (foto)

Ministri finansija i pravde, Aleksandar Damjanović i Marko Kovač, prisustvovali su u Banjaluci svečanoj akademiji povodom tzv. dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta proglasio neustavnim. Komentarišući takav skandalozni čin ministara, publicista Milorad Popović za Pobjedu kaže da je to poruka da sadašnja Vlada slijedi putinovsku politiku prema Zapadnom Balkanu.

PODGORICA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 09: 01- 2023, 10: 24… SRAMNI ČIN MINISTARA: Odlazak na proslavu “dana Republike srpske” neprijateljski potez prema BiH… (foto)

To bi trebalo gledati u kontekstu šire strategije ruske penetracije na Balkanu, preko Srbije i velikosrpskog projekta i koncepta „svi Srbi u jednoj državi“ kojeg je prije nekoliko dana najavio predsjednik RS Milorad Dodik. Tako da to je simbolički gest koji pokazuje da je sadašnja vladajuća struktura lojalna tom projektu – kazao je Popović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, to je još jedan neprijateljski potez prema cjelovitosti Bosne i Hercegovine i njenoj državnoj subjektivnosti i međunarodnom položaju.

Forsiranje davanja državnih atributa Republici Srpskoj je u stvari na tragu nove prekompozicije Zapadnog Balkana, čiji je cilj još jedna promjena granica u kojoj će etničke granice postati nove državne granice. To znači tzv. istorijsko razgraničenje Srba i Albanaca, podjela Crne Gore na srpsko-albansku sferu i podjela Bosne i Hercegovine. To je ukratko ta agenda u čijoj su pozadini Vladimir Putin i Aleksandar Vučić – kazao je Popović.

U trenutku kada se vodi rat u Ukrajini, dodao je Popović, i kad je vrlo jasna diferencijacija između prozapadnih i antizapadnih snaga, ovo je nesumnjivo i poruka da je sadašnja vlada Crne Gore na putinovskom kursu, odnosno da slijedi putinovsku politiku prema Zapadnom Balkanu.

Popović je kazao i da odlazak Damjanovića i Kovača na proslavu tzv. dana RS znači takvu politiku Vlade, jer oni nijesu tamo u privatnom svojstvu, nego kao ministri.

Osuda partija
Odlazak ministara na proslavu dana RS oštro su osudile DPS, SDP, SD i BS, navodeći da je to „potvrda antievropskog karaktera Abazovićeve vlade“, zatim „prvorazredni međunarodni skandal“, te „jačanje saradnje sa proruskim Dodikom“

Prisustvo Kovača i Damjanovića svečanoj akademiji povodom dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, još jedna je potvrda antievropskog karaktera Abazovićeve vlade koja svakim danom svog funkcionisanja ugrožava dobrosusjedske odnose i evropsku perspektivu Crne Gore – poručio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Istakao je da je „ovaj nezapamćeni skandal koji sebi nije dozvolila ni apostolska vlada Zdravka Krivokapića – još jedan žestok udarac za međunarodni imidž i reputaciju naše države koji prijeti da Crnu Goru kompromituje kao pouzdanog regionalnog partnera“.

Čitaj još:   ANDREJ Nikolaidis: Isus je razapet, zato što je narušavao „javni red i mir“ i „uvijedio“ okupljene na Golgoti... (foto)

Zbog toga je neophodno što prije izabrati sudije Ustavnog suda i prekinuti agoniju kako bismo što prije došli do vanrednih izbora nakon kojih će Crna Gora dobiti stabilnu, odgovornu i evropski orijentisanu vladu koja će vratiti stabilnost i nastaviti da vodi zemlju putem evropskih integracija – zaključio je Nikolić.

Nihad Canović, član Predsjedništva SD-a, saopštio je da je Ustavni sud BiH proglasio obilježavanje 9. januara neustavnim, ali, kako je naveo, crnogorskom ministru pravde je bitnije da jača saradnju sa proruskim Dodikom od njegovanja dobrih regionalnih odnosa i poštovanja suvereniteta cjelovite BiH i njenih institucija. Naveo je da resorni ministar koji je zadužen za pravni sistem ne poštuje institucije svoje zemlje, pa, kako je rekao, nije ni iznenađenje što ne poštuje institucije BiH.

To je ta ,,politika mira i saradnje“ koju neka nova Crna Gora želi da promoviše u regionu – naveo je u saopštenju.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović ocijenio je da je prisustvo ministara obilježavanju neustavnog dana RS „odnos Vlade kao cjeline“.

Ovo je neka nova vanjska i regionalna politika Vlade na koju misle da se naviknemo – napisao je na Tviteru Vujović.

Kako je kazao, prisustvo ministara neustavnom danu RS je odnos Vlade kao cjeline, jer, kako je naveo, Vlada ne može imati dvije politike.

Pošto se daje i odlikovanje Putinu očekujemo i da dignu zdravicu ministri iz „evropskog“ SNP-a – dodao je Vujović.

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović saopštio je da Crna Gora ima dobre bilateralne i prijateljske odnose sa BiH, koja je nezavisna i međunarodno priznata država, te stoga, kako je naveo, prisustvo ministara

Damjanovića i Kovača obilježavanju neustavnog dana RS vodi pogoršanju tih odnosa.

Cjelovitost i nezavisnost BiH niko ne može dovoditi u pitanje. Odluku Ustavnog suda BiH da 9. januar proglasi neustavnim, u smislu obilježavanja Dana manjeg bh. entiteta RS, moraju poštovati svi, pa i ministri Damjanović i Kovač. Ukoliko im je stalo do dobrih odnosa u regionu, moraju se zapitati kakvu poruku šalju svojim prisustvom proslavi neustavnog praznika – kazao je Ćorović.

Istakao je da je prisustvo Damjanovića i Kovača svečanoj akademiji u Banjaluci prvorazredni međunarodni skandal.

Na današnji dan počeo je rušilački i ubilački pohod na državu BiH, sa ciljem istrebljenja prvenstveno bošnjačkog naroda i uništenja svih njegovih obilježja. Zato javno pitamo ministre Damjanovića i Kovača da li su prisustvom svečanoj akademiji u Banjaluci predstavljali Vladu Crne Gore, da li su putovali kao vladini zvaničnici i o čijem trošku– upitao je Ćorović.

Čitaj još:   Davis Cup "uklonio video s nacionalističkom pjesmom i obrisao sve objave": LJUBOMIR Filipović i savez KOSOVA, traže diskvalifikaciju NOVAKA Đokovića i ekipe SRBIJE... (foto, video)

Upitao je Kovača „kada je bio iskren– na komemoraciji povodom genocida u Srebrenici ili danas, jer oboje ne može biti“. Dodao je da su 9. januara 1992. godine postavljeni temelji genocidne politike i ideje u BiH koja je kasnije rezultirala genocidom u Srebrenici i mnogim drugim zločinima.

Bošnjačka stranka nikada neće pristati da politika koja je dovela do genocida bude dio zvanične politike Crne Gore– kazao je Ćorović.

Odlikovali Putina: Vlasti RS koje su organizovale obilježavanje neustavnog dana RS odlikovale su predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Republika Srpska posebno je zahvalna predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu koji je pouzdan oslonac RS. Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Rusije, glas i stav RS se čuju i uvažavaju – kazao je Dodik odlikujući Vladimira Putina, prenose pojedini bosanski portali.

Fejzić: Iskreno žalim što su se ministri odazvali pozivu Dodika
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić poručio da iskreno žali što su se ministri crnogorske vlade odazvali pozivu da učestvuju u proslavi „dana RS“.

Iskreno žalim što ministri Vlade Crne Gore učestvuju na skupu povodom „dana Republike Srpske“ u Banjaluci, na poziv Milorada Dodika, koji je između ostalih nagradio ordenom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina– napisao je Fejzić na Tviteru i podsjetio da je 9. januar – „dan RS“, Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more