IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL: I proruski “Noćni vukovi” na proslavi neustavnog praznika u Istočnom Sarajevu… (foto, video)

Za njih 9. januar simbolizuje početak opsade glavnog grada, etničkog čišćenja i genocida nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 10: 01- 2023, 00: 14… SKANDAL: I proruski “Noćni vukovi” na proslavi neustavnog praznika u Istočnom Sarajevu… (foto, video)

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska obilježavaju dan RS-a, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta proglasio neustavnim, piše Aljazeera Balkans.

Ove godine je svečani defile policijskih i drugih struktura organizovan u Istočnom Sarajevu, u blizini međuentitetske linije, što je izazvalo negodovanje žrtava proteklog rata iz Sarajeva i drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

Za njih 9. januar simbolizuje početak opsade glavnog grada, etničkog čišćenja i genocida nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini.

Na taj datum 1992. godine je donesena Deklaracija o proglašenju “republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”.

Na čelu RS-a tada su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su pred Haškim tribunalom kasnije osuđeni za najteže ratne zločine.

Čitaj još:   ODGOVOR TRAMPU IZ ŠVEDSKE: Kod nas je situacija fantastična... (foto)

– Tokom defilea mogli smo vidjeti pripadnike grupe ‘Noćni vukovi’, koja održava bliske veze s Ruskom Federacijom- javlja Al Jazeerin Emir Skenderagić, koji prati dešavanja u Istočnom Sarajevu.

Podsjećamo, svečanosti su prisustvovali i ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović i ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač.

Iz Vlade Crne Gore su ranije za Antenu M kazali  da nije delegirala Damjanovića i Kovača da prisustvuju obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Podsjetimo, prethodno je ministar finansija Aleksandar Damjanović saopštio da je na svečanosti bio u lično ime.

BONUS VIDEO: I proruski ‘Noćni vukovi’ na proslavi neustavnog praznika u Istočnom Sarajevu

izvor Pobjeda.me

Dnevni horoskop za 28. januar 2023. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

ĆIRO Blažević: Borim se iako znam da nemam šanse… (foto, video)

Legendarni trener Ćiro Blažević bori se sa opakom bolešću, ali Read more