IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Draginja VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ: Sve miriše na DEVEDESETE, a RS nikada neće biti država… (foto, video)

Za mene je bh. entitet RS jedan običan entitet i nikada neće biti država, poručila je jedna od najglasnijih i jasnijih političarki Crne Gore Draginja Vuksanović- Stanković...

PODGRICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 11: 01- 2023, 00: 14… Draginja VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ: Sve miriše na DEVEDESETE, a RS nikada neće biti država… (foto, video)

Draginja VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ se u razgovoru za Hayat.ba osvrnula na trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Vuksanović-Stanković je jasno objasnila šta za nju znači obilježavanje neustavnog datuma 9. januara.

  • Za mene je RS jedan obični entitet koji nije i nikada ne može postati država, jer to upućuje i podsjeća na žrtve genocida u Srebrenici. Opominju i podsjećaju. Naprosto, historija nikada neće ni oprostiti ni zaboraviti žrtve genocida. Nešto što je nastalo na genocidu ne može biti država, poručila je Vuksanović- Stanković, zastupnica Kluba SDP- a u Parlamentu Crne Gore…

Ministri pravde i finansija Crne Gore Marko Kovač i Aleksandar Damjanović bili su prisutni na obilježavanju neustavnog datuma, 9. januara, u Banjoj Luci, i to baš one noći kada su vladajući iz bh. entiteta RS odlikovali ruskog predsjednika Vladimira Putina.

  • Tako je to kada imate političke pajace, koji se infantilno ponašaju i koji pokušavaju da svojim ponašanjem naruše prijateljske odnose Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Zbog ovakvog ponašanja oni jesu dovedeni u pitanje, ali ipak velika Bosna i Hercegovina zna s kim ima posla. Naravno, to je jedan diplomatski skandal koji je za mene apsolutno neprihvatljiv, bila je jasna crnogorska parlamentarka.

Ona dodaje kako je teško očekivati bilo kakvu reakciju na sveukupnu situaciju, naročito od evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, koji radi protiv interesa Crne Gore.

  • Ponašanje Olivera Varhelyija već ranije sam ocijenila. Tada sam rekla da je Varhelyiju bilo pametnije da manje priča o Crnoj Gori, a da više uči crnogorsku historiju. Tada sam znala da on radi za zvaničnu politiku Srbije i Moskve, on radi protiv interesa Crne Gore, Evropske unije i svih zemalja zapadnog Balkana. To je ono što ja mislim o njegovom štetnom djelovanju za Crnu Goru i BiH, ističe Vuksanović-Stanković.

U koloni na paradi 9. januara našli su se, ne tako slučajno, Noćni vukovi. Izgleda da nisu samo Putinovi miljenici, što je odranije poznato, nego i njegovog vjernog partnera Milorada Dodika. Dodikova politika, s onom vrha Srbije, nedvosmisleno povećava utjecaj Rusije na prostor Balkana.

Na meti tih političkih napada su, prvenstveno, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Crna Gora je geopolitički tako pozicionirana da odgovara Rusiji, ali ono što im ne ide u prilog jeste što je ta zemlja članica NATO-a, ističe u razgovoru za našu televiziju crnogorska parlamentarka, Draginja Vuksanović-Stanković.

Čitaj još:   PITALI Beograđane: Da li su za uvođenje smrtne kazne? (foto, video)

To je utjecaj da Rusija dobije prevagu na Balkanu. Tu je najveći problem Crna Gora, upravo zato što je ona geopolitički pozicionirana da na neki način odgovara Rusiji, a da je s druge strane Crna Gora već postala članica NATO- a, što predstavlja za Rusiju i njene planove zaista jedan problem.

Sada se ide kroz tu ideju koju sam i ranije spominjala, da se kroz ideju ‘Srpskog svijeta’, koja bi značila ujedinjavanje stvarnog saveza između entiteta RS, Srbije i Crne Gore, stvori taj ‘Srpski svijet’. Vidjeli su da je taj ‘Srpski svijet’ odjeknuo u javnosti kao veliki državni projekt koji vraća na politiku devedesetih, pa su željeli da to ‘spakuju’ u jednu ljepšu sliku koja bi se zvala ‘Otvoreni Balkan’. Da bi to bila jedna cjelina u kojoj bi Rusija izašla na more i naprosto se konfrontirala kako NATO- u, tako i Evropi, objasnila je Draginja.

I ovoga puta je istakla kako Otvoreni Balkan nije opcija za Crnu Goru.

  • Mislim da je jasna ta geopolitička slika, kako bi izgledala. Naravno, za Crnu Goru apsolutno je neprihvatljiv ‘Otvoreni Balkan’, iz ugla proevropskih, prograđanskih i multietničkih partija. Prema mom mišljenju, ‘Srpski svijet’ i ‘Otvoreni Balkan’ su sinonimi, dva lica iste medalje, neprihvatljivo. Znate u kojem pravcu ide politika Dritana Abazovića, ali mi se ovdje borimo da naprosto Crnu Goru ne dovedemo u ‘zatvoreni’ Balkan, jer on ne bi bio ‘otvoreni’, nego zatvoreni i kraj evropskog puta za Crnu Goru, kaže Vuksanović-Stanković.

Crnogorska parlamentarka osvrnula se i na put Crne Gore, kao i BiH, prema EU.

EU je pred Crnu Goru i BiH postavila određene političke zahtjeve u smislu prilagođavanja naših zakonskih propisa, implementiranja propisa Evropske unije kako bismo ta poglavlja zatvorili i konačno nakon toga sebi napravili prostor da uđemo u EU.

Međutim, Aristotel je davno rekao: ‘Niko nije savršen, samo je savršen Bog’. Smatram da su BiH i CG malo ranije ušle u EU ovo se ne bi dogodilo i da bi to pomoglo Evropi da se na neki način ojača i da se svi zajednički suprotstavimo proruskoj i prosrpskoj politici.

Mislim da je ta reakcija trebala biti mnogo intenzivnija. Kada je u pitanju Crna Gora, ta reakcija EU je vrlo jasna u posljednje vrijeme. Jasno je stavljeno do znanja da ukoliko se bude nastavilo s ovakvom politikom koja se trenutno vodi u CG, doslovno će pregovori biti zaustavljeni.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: OŠTRA REAKCIJA "Ti Abazoviću rušiš evropski put, ispunjavaš snove Vučića i Dodika o 'srpskom svetu'..." (foto)

Ako dođe do prekida pregovora, trebat će dugo, dugo godina da se ponovo uspostave. Jasno je to, naročito nakon donošenja neustavnog Zakona o predsjedniku države. Crnoj Gori prijeti se zaustavljanjem pregovora, objasnila je moguće posljedice.

Navela je i to šta se trebalo ranije uraditi.

Evropa je trebala ranije donijeti odluku pa bismo neke stvari u hodu ispravljali i primjenjivali, usaglašavali zakonske propise itd. Ovako, mi ostajemo na otvorenom, da vidimo šta će biti s Kosovom. Sve miriše na devedesete godine, nažalost. Vjerujem da neće doći do eskalacije ni do nekih sukoba. Ali naprosto, Srbija treba priznati Kosovo kao suverenu državu.

Sada Srbija kao kompenzaciju za priznavanje Kosova traži da dobije CG i bh. entitet RS i da nas okupira. To je suština priče. Sada se međunarodna zajednica pozicionira na način koji se pozicionira, od nas se traži da se zatvore poglavlja. Nas uporno s jedne strane pritišće Evropa, a s druge Srbija.

Kako će se to završiti? Mi ovdje pozivamo na dijalog sve političke subjekte kako bi Crnu Goru izveli na pravi put. Smatram da je napravljena velika greška što BiH i Crna Gora nisu u EU, jer bi tada priča o velikodržavnim projektima pala u vodu, zaključila je Vuksanović-Stanković. (Dž. Sarić– Kozić)

BONUS VIDEO: Draginja VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ: RS NIJE I NIKADA NEĆE BITI DRŽAVA, NEGO SAMO DIO TERITORIJE BIH

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more