IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POTPREDSJEDNIK VLADE CRNE GORE IBRAHIMOVIĆ: ”IZVINJAVAM SE GRAĐANIMA BIH, ministri nisu predstavljali većinsku Crnu Goru”

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović, boravio je danas u posjeti Sarajevu, gdje se sastao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministarkom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Biserom Turković.

On se u ime evropske, građanske, civilizovane i antifašističke Crne Gore, one Crne Gore koja poštuje svoje susjede i njihov ustavni poredak, Turković i svim građanima Bosne i Hercegovine izvinio zbog prisustva dva ministra Vlade Crne Gore proslavi praznika koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i upoznao je sa svojim uvjerenjem da oni na ovom skupu nisu, niti su mogli predstavljati većinsku Crnu Goru.

“Danas sam u Sarajevu, prije svega u svojstvu predsjednika Bošnjačke stranke sa saradnicima, ali i kao potpredsjednik Vlade za koju smo mi iz Bošnjačke stranke glasali 28. aprila 2022. godine, a koja je trebala da Crnu Goru vrati na evropski put i kojoj smo, zbog udaljavanja od tog puta i dogovorenih prioriteta, izglasali nepovjerenje, razgovarao sa uvaženom zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministarkom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, gospođom Biserom Turković.

Tom sam se prilikom izvinio, u ime evropske, građanske, civilizovane i antifašističke Crne Gore, one Crne Gore koja poštuje svoje susjede i njihov ustavni poredak, gospođi Biseri Turković i svim građanima Bosne i Hercegovine zbog prisustva dva ministra Vlade Crne Gore proslavi praznika koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i upoznao je sa svojim uvjerenjem da oni na ovom skupu nisu niti su mogli predstavljati većinsku Crnu Goru”, istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović .

Čitaj još:   NOVI DETALJI: Naoružani i maskirani specijalci upali u Hotel Podgorica- Akcija u toku... (foto, video)

Turković je, dodaje, ponovila svoj javno iznešeni stav da je iznenađena prisustvom dva ministra Vlade Crne Gore obilježavanju 9. januara kao dana RS, jer je Ustavni Sud Bosne i Hercegovine taj praznik proglasio neustavnim, kao i da njihovo prisustvo narušava odnos dvije inače prijateljske i susjedne države.

Ministarka Turković je istakla da je veoma važno da Bošnjačka stranka, kao stranka koja je apsolutno posvećena euroatlanskoj agendi, svojim aktivnim djelovanjem u Vladi Crne Gore nastavi da daje doprinos očuvanju evropskog puta Crne Gore, podizanju životnog standarda građana i jačanju institucija i vladavine prava.

“Uvažena gospođa Turković zahvalila se na posjeti i izrazila uvjerenje da će, bez obzira na ovaj nemili događaj, Crna Gora i Bosna i Hercegovina nastaviti da grade, njeguju i konstantno unapredjuju dobre i prijateljske bilateralne odnose kao i da će Crna Gora, uprkos političkim izazovima u kojima se nalazi, sačuvati svoj euroatlanski, građanski i demokratski put”, kazao je Ibrahimović.

Čitaj još:   UŽAS FAŠIZMA: Policajci u Priboju Novu godinu slavili uz "Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice..." (foto, video)

Sastanku su prisustvovali i poslanik BS Amer Smailović i savjetnik predsjednika BS Izet Ćorović.

izvor: cdm.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more