IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OČEKIVANA REAKCIJA: Policija i Tužilaštvo provjeravaju- Da li će DANICA Crnogorčević biti gonjena zbog skandalozne interpretacije CRNOGORSKE himne??? (foto, video)

U toku je provjera elemenata krivične ili prekršajne odgovornosti Danice Crnogorčević zbog skandaloznog interpretiranja crnogorske himne na Badnji dan ispred hrama u Podgorici, saznaje Portal Standard nezvanično iz Uprave policije.

U toku su konsultacije između policije i tužilaštva da li je Crnogorčević prilikom interpretiranja himne ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici 6. januara, tokom Badnje večeri, prekršila Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore.

Naime, ona je tokom interpretacije crnogorske himne veličala srpski rod. Tekst crnogorske himne je potpuno izmijenjen, a autori “novog” aranžmana crnogorske himne– Danica Crnogorčević i Aleksandar Kovačević, kroz tekst veličaju srpski rod i između ostalog poručuju “jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu”.

Ako državni organi budu poštovali navedeni Zakon Crnogorčević može biti kažnjena novčanom kaznom od 300 do 2.000 eura, dok SPC kao organizator događaja može prekršajno odgovarati kaznom od 1.000 do 20.000 eura.

Članom članom 22 Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore predviđeno je da se himna izvodi: sviranjem, pjevanjem ili sviranjem i pjevanjem. U tekstu i melodiji Himne ne mogu se prilikom izvođenja vršiti nikakve izmjene. Dakle, zakon je prekršen, i to pred hiljadama ljudi.

Čitaj još:   ESAD Rastoder POVUKAO podršku SDP- u zbog raspleta na CETINJU...

Članom 29 istog zakona predviđe su i kazne, tako je propisano da će se “novčanom kaznom od 1.000 eura do 20.000 eura kazniti za prekršaj pravno lice, ako:

7) u tekstu ili melodiji Himne prilikom izvođenja izvrši bilo kakvu izmjenu (član 22 stav 2);

8) izvodi Himnu na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore (član 25).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 300 eura do 2.000 eura odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 300 eura do 2.000 eura.”

Iz SD-a su tim povodom pozivali nadležne organe da shodno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore kazne organizatora događaja, kao i fizičko lice koje je istu izvelo.Prema njihovim riječima, ovo je dio kontinuiranog djelovanja u pravcu urušavanja državnog identiteta Crne Gore.

“Nažalost, svjedoci smo kontinuiranog djelovanja u pravcu urušavanja državnog identiteta Crne Gore i temeljnih vrijednosti građanske, sekularne i antifašističke Crne Gore i ćutanja nadležnih organa na takve opasne svjesno planirane pojave”, zaključuju iz SD-a.

izvor: standard.me