IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ambasadorka Songul Ozan- Neka je vječno prijateljstvo Turske i Crne Gore… (foto)

U protekle četiri godine imala sam privilegiju i sreću da časno predstavljam svoju zemlju u Crnoj Gori, koja se izdvaja lijepom prirodom i ljudskošću, a sa kojom smo povezani istorijskim, kulturnim i ljudskim vezama…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 14: 01- 2023, 10: 24… Ambasadorka Songul Ozan- Neka je vječno prijateljstvo Turske i Crne Gore… (foto)

Mandat ambasadorki Turske u Crnoj Gori Songul Ozan ističe, pa je sa građanima Crne Gore željela da podijeli svoje četvorogodišnje iskustvo boravka u Crnoj Gori, saradnji dvije zemlje, posebno ističući u svakoj prilici prijateljske odnose.

Posebno, u svom obraćanju na kraju mandata, ističe ljepote Crne Gore i ljudskost, ali i istorijske, kulturne i ljudske veze dvije prijateljske države.

Ozan svoje obraćanje započinje ovom porukom – dragi moji sugrađani i prijatelji iz Crne Gore.

Moj mandat u Crnoj Gori, gdje sam četiri godine obavljala dužnost ambasadorke Republike Turske, bliži se kraju.

U protekle četiri godine imala sam privilegiju i sreću da časno predstavljam svoju zemlju u Crnoj Gori, koja se izdvaja lijepom prirodom i ljudskošću, a sa kojom smo povezani istorijskim, kulturnim i ljudskim vezama.

Posebno sam uzbuđena i zadovoljna što sam svjedočila razvoju našim odnosima na svim poljima sa našom prijateljskom i savezničkom Crnom Gorom.

Istorijska posjeta Erdogana Crnoj Gori

U ovom periodu, od 2006. godine kada su uspostavljeni naši diplomatski odnosi u Crnoj Gori, dešavale su se posjete koje se mogu smatrati prekretnicama u pogledu naše bilateralne saradnje. Posjeta našeg uvaženog predsjednika Crnoj Gori, u avgustu 2021. godine bila je istorijska.

Đukanovićeva posjeta Turskoj

Takođe, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravio je u radnoj posjeti našoj zemlji u decembru 2022. godine. Pomenuti politički dijalog i kontakti postavili su temelje značajnom napretku u našim bilateralnim odnosima.

Osim toga, tokom četiri godine realizovane su brojne međudržavne posjete na nivoima potpredsjednika vlade, ministara i drugim. Međudržavne posjete našeg uvaženog predsjednika Velike narodne skupštine Turske (TBMM), predsjednice Skupštine Crne Gore i parlamentaraca dale su nove dimenzije našem prijateljstvu.

Čitaj još:   Fudbalska zvijezda Kanoute GRADI DŽAMIJU U SEVILJI NAKON 700 GODINA...

U okruženju višedimenzionalnih rizika koje su izazvali globalna epidemija Covid-19 i rat u Ukrajini, trudili smo se da našu preduzetničku i humanitarnu vanjsku politiku implementiramo na najefikasniji način.

U tom kontekstu, predstavljanje naše zemlje u Crnoj Gori na najbolji mogući način, podizanje naše bilateralne saradnje sa Crnom Gorom na najviši nivo u svim oblastima, kao i pružanje kvalitetnih konzularnih usluga našim građanima koji ovdje žive i rade bili su naši prioriteti.

Unaprijeđenj bilateralni odnosi

Svjesni zainteresovanosti i bliskosti koju crnogorska vlast i narod pokazuju prema našoj zemlji, trudili smo se da zajedno sa našim cijenjenim savjetnicima, prestavnicima turskih institucija i kolegama iz ambasade unaprijedimo naše bilateralne odnose u svim oblastima, uključujući političku, ekonomsku, vojnu, trgovinsku i kulturnu oblast.

Zahvaljujem se crnogorskim državnim organima i zvaničnicima koji su saradnjom i podrškom uvijek doprinosili ovim našim naporima.

Naročito se zahvaljujem ambasadoru Crne Gore u Ankari, Periši Kastratoviću, sa kojim četiri godine sarađujemo uz međusobno razumijevanje i solidarnost.

U ozbiljnoj epidemiji kao što je Covid- 19 koja je zahvatila cijeli svijet, razvili smo naše prijateljstvo i saradnju sa Crnom Gorom; i svjedočili dobrim primjerima solidarnosti koju je turski narod pokazao u teškim vremenima. Zajedno smo naporno radili kako bismo sa najmanjom štetom savladali epidemiju. Želim da ove teške dane, koje smo u velikoj mjeri ostavili iza sebe, više nikad ne doživimo.

Realizovani brojni projekti

Naše institucije, koje nose našu zastavu, kao što su TIKA, Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB), Turski kulturni centar Yunus Emre, Ziraat banka, Turkish Airlines i Anadolu Agencija, realizovale su mnogobrojne projekte i aktivnosti na koje smo ponosni, a koji su imali za cilj jačanje prijateljstva sa narodom Crne Gore.

Tokom mog četvorogodišnjeg mandata radila sam sa cijenjenim predstavnicima turskog privatnog sektora, Odborom za međunarodne ekonomske odnose (DEIK) i Poslovnog vijeća Turske i Crne Gore na povećanju obima bilateralne trgovine i međusobnih investicija, te rješavanju problema naših kompanija i radnika koji ovdje rade.

Čitaj još:   PREDAO SE MACAN: Zet odbjeglog ratnog zločinca, prvoosumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca... (foto)

Zapravo, sve veće turske investicije i projekti u Crnoj Gori posljednjih godina su pokazatelj naših napora.

Vrijedno smo radili sa svim članovima naše ambasade, pružajući našim građanima pored konzularnih poslova širok spektar usluga iz oblasti trgovine, kulture i prava.

Vrata naše ambasade su uvijek bila otvorena. Koristim priliku da se zahvalim svim našim građanima koji su svojim razumijevanjem, podrškom i konstruktivnom kritikom doprinijeli našem radu, kao i mojim kolegama koji rade po principu 24/7.

Poštovanje

Koristim ovu priliku da vam iskažem svoje poštovanje i poželim sve najbolje.

Neka je vječno prijateljstvo između Turske i Crne Gore! Ostanite zdravo! (M.D.)

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more