IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Prazno 50 sela, 11 sa po jednim stanovnikom… (foto)

Loša politika koja je vođena prema Pljevljima dovela je do toga da ova opština u odnosu na popis stanovništva iz 1981. godine ima manje oko 15.000 stanovnika. Pljevlja su imala 41.000 stanovnika, a sadašnje procjene govore da na prostru ove opštine živi oko 26.000 stanovnika. Glavni razlozi raseljavanja stanovništva navode se ekološki i ekonomski problemi...

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 15: 01- 2023, 08: 24… PLJEVLJA: Prazno 50 sela, 11 sa po jednim stanovnikom… (foto)

“Prije pandemije korona virusa u pljevaljskoj opštini imali smo 50 potpuno praznih sela, a 11 sa po jednim stanovnikom. Prošle godine je na prostoru pljevaljske opštine bilo.1.500 brojila za električnu energiju koja nisu mjerila potrošnju električne energije, jer u tim kućama i stanovima niko da živi”, ističe izvršni direktor Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović uz pojašnjenje da je i u gradskoj zoni mnogo praznih kuća i stanova.

“Često ističemo samo prazne seoske kuće, a u centralnim gradskim ulicama, kao što je Tršova, imamo oko 30 odsto praznih stanova. Praznih stanova imamo i u glavnoj ulici Kralja Petra, a stanova bez djece u Zlodolu i Golubinji ima puno”, tvrdi Mitrović.

Prema njegovim riječima,da bi se stanje preduprijedilo pored mjera na zaštiti životne sredine treba preduzimati i određene ekonomske poteze.

“Toplifikacija grada je neophodna i rješenje je koje se ne smije odlagati. Međutim, postavlja se pitanje, ukoliko ne bude ekonomskog posticaja i ukoliko se stanovništvo iseli, kome će se onda raditi toplifikacija”, pita Mitrović.

Čitaj još:   VRIJEME ZA VIKEND- Izdato narandžasto upozorenje: Pljuskovi, grmljavina i orkanski udari vjetra... (foto)

Da je situacija loša podsjeća i predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković, koji naglašava da pljevaljska sela u poređenju sa početkom osamdesetih godina nemaju ni 30 odsto stanovništva. Živković kaže da nije optimista da će situacija ići na bolje i slaže se sa Mitrovićem da su neophodne ekonomske mjere kako bi se zaustavilo iseljavanje i kako bi se sadašnje stanovništvo postaklo da ostane na ovom prostoru.

“Sve što je tadašnje seosko stanovništvo proizvelo na svojim imanjima moglo se bez problema prodati. Sada je stočarska proizvodnja mnogo manja, a proizvodi ne mogu da se prodaju…

Ako se stanovništvo iseljavalo onda kada je bilo moguće vršiti prodaju poljoprivrednih i stočarskih proizvoda, kako je moguće očekivati da će se preostalo stanovništvo zadržati u selima, ako ne može da proda proizvode od kojih stvara prihod za život”, ističe Živković koji smatra da je iseljavanje i dalje neizbježno.

Od početka godine rođeno osam beba

Tokom prošle godine rođeno je 19 beba više nego u prethodnoj 2021. godini. Prvih 14 dana januara ove godine govore da je situacija sa natalitetom nešto bolja nego u istom periodu prošle godine.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 23. oktobar 2020. godine

“Od početka godine u našem porodilištu rođeno je osam beba”, kazao je direktor pljevaljske bolnice Saša Grbović uz napomenu da su prva dva porođaja u Novoj godini obavljena 5. januara.

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more