IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS- SKRNAVLJENJE DŽAMIJA I PONIŽAVANJE BOŠNJAKA: Ko su bijeljinski “sportisti” koji uriniraju po muslimanskim bogomoljama… (foto, video)

Jedan urinira po zidu džamije, drugi ga snima i navija uz poruku “neka si je zalio, **bem li ti sve muslimansko”…

BIJELJINA: BiH, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 15: 01- 2023, 00: 24… UŽAS- SKRNAVLJENJE DŽAMIJA I PONIŽAVANJE BOŠNJAKA: Ko su bijeljinski “sportisti” koji uriniraju po muslimanskim bogomoljama… (foto, video)

One koji u RS- u zapišavaju tuđe bogomolje, koji na drugove iz razreda jer pripada drugoj vjeri i naciji, kidišu čakijom, kako bi “isparali muslimane”, a što smo godinama unazad imali priliku svjedočiti, nažalost, pored roditelja, sve više odgaja sistem u kome žive.

Snimak uriniranja po zidovima Dašnica džamije u Bijeljini, koji se jučer pojavio na društvenim mrežama, samo je jedan u nizu dokaza koji godinama ukazuju na skrnavljenje muslimanskih vjerskih objekata u manjem bh. entitetu, ponižavanje i vrijeđanje Bošnjaka muslimana koji tamo žive.

Jedan mladić urinira po zidu džamije, drugi ga snima i navija uz poruku “neka si je zalio, **bem li ti sve muslimansko”.

Oba mladića su, prema informacijama koje dolaze iz Bijeljine, sportisti, ustvari članovi podmlatka fudbalskog kluba “Zvijezda 09”.

U izjavi za Politicki.baMustafa Gradaščević, potpredsjednik Gradske skupštine Bijeljina, ne krije razočarenje događajem u kome, pored toga što jedan mladić urinira po zidovima džamije, onaj drugi koji se čuje na snimku upućuje odvratne psovke i uvrede na račun onih koji u džamiju dolaze, ustvari što, pored primitivizma, demonstrira i svo zlo mržnje prema onima kojima je džamija svetinja.

“Sve što možemo jeste da zatražimo od nadležnih policijskih organa da istraže ko su osobe koje su ovo uradile i da iste sankcioniraju kako to zakon nalaže.

Nažalost, Bošnjaci nemaju drugog načina da se suprostave ovom vandalizmu, osim da se obrate zvaničnim organima koji su dužni da štite red i mir u gradu u kome živimo“, kazao je Gradaščević za Politicki.ba.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 8. jun 2020. godine

Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, u saopćenju Medžlisa navodi da ovakav događaj “nije prvi slučaj kojim se vrijeđaju i ismijavaju vjerska osjećanja Bošnjaka muslimana u Bijeljini i Janji”.

Medžlis će, kako je kazao, tražiti od policije da ispita ovaj slučaj i utvrdi ko su počinitelji ovog nedjela.

I zaista, ko su počinitelji, ustvari kako se zove stoka u ljudskom obliku koja može vršiti nuždu po jednom vjerskom objektu.

Bilo kom i bilo čijem vjerskom objektu…

Za ove iz Bijeljine kažu da su sportisti!

Pa, ako su u Bijeljini, a i drugim dijelovima entiteta RS sportisti onakvi kakve vidimo na snimku, a za sportiste se uvijek očekivalo da su odgajani u duhu tolerancije i poštovanja drugog, s pravom se onda nameće pitanje, kakvi su oni koji sa sportom nemaju dodirnih tačaka, ustvari oni koji se još od bešike odgajaju na guslarskom narativu o mrskim Turcima, na “rodoljubivim pjesmama” kakve su one “ubit ćemo, zaklat ćemo”, itd.

Znamo ko rađa takvu nevaspitanu djecu, kao i kakve su majke koje takve takve odgajaju i pripremaju za život u kome, kako god birali, ne mogu izabrati da žive samo sa onakvim kakvi su oni, već se moraju suočiti sa nacionalnim, kulturnim i vjerskim šarenilom svijeta.

One koji u RS zapišavaju tuđe bogomolje, koji na drugove iz razreda jer pripada drugoj vjeri i naciji, kidišu čakijom, kako bi “isparali muslimane”, a što smo godinama unazad imali priliku svjedočiti, nažalost, pored roditelja, sve više odgaja sistem u kome žive.

Sistem je to koji oblikuje ergela bahatih, nekulturnih, vašarskih političara, iz čijih usta, ne prođe dan, a da ne izađe neka od uvreda spram Bošnjaka, ili riječ koja ponižava njihovu naciju, jezik, vjeru, kulturu, zbog čega će danak platiti i već sada plaćaju upravo djeca koja im se od malih nogu dive i slijede ih.

Čitaj još:   Troje stradalih, više od 30 povređenih u železničkoj nesreći u regionu...

Nebitno je više da li će bijeljinska policija identificirati i kazniti “sportiste” koji uriniraju po zidovima lokalne džamije.

Snimak njihovog poganluka, iz grada za koga se mislilo da je koliko toliko prevazišao barijere mržnje i zločina posijanih u aprilu 1992. godine, vratila je sjećanje na teške zločine počinjene nad Bošnjacima koji su u njemu živjeli.

A zločini su počinjeni iz mržnje. Počinili su ih oni koji su, dok su bili djeca, ličili upravo na ove koji, danas uriniraju po tuđim bogomoljama.

Narativ na kome su odgajani i oni prije i ovi sada je isti, samo što su se imena “odgajatelja” promijenila.

BONUS VIDEO: KADETI ZVIJEZDE URINIRAJU NA DZAMIJU…

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more