IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Niti čuje niti vidi: Za DRITANA Abazovića oštre poruke Tanje Fajon nisu ništa negativno…

Postoji velika prijetnja da se pristupni pregovori Evropskoj uniji zaustave ukoliko se Ustavni sud ne osposobi i šesti pokušaj kompletiranja te institucije ne uspije, saopštila je juče ministarka spoljnih poslova Slovenije na pres konferenciji sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović.

Ozbiljno upozorenje koje dolazi po drugi put od zvaničnika EU za premijera u tehničkom mandatu nije ništa negativno, te navodi na pitanje u kom univerzumu prekid pristupnih pregovora EU sa Crnom Gorom nije negativna stvar.

Premijer u tehničkom mandatu ili se pravi gluv na oštre poruke zvaničnika EU ili mu naprosto nije ni stalo da se uvede ustavni red u državi,jer on svakako obavlja funkciju premijera i nastaviće to da čini do izbora.

A kud će bolje nego da izbore dočeka sa te funkcije i pokuša da spasi što se spasiti može od preostalog rejtinga njegove partije.

Iako su premijeru puna usta Ustavnog suda, on ili pati od amnezije ili jeftinim politikanstvom prenebregava činjenicu da je upravo funkcionerka njegove partije Suada Zoronjić 18 puta bila uzdržana prilikom glasanja, nazivajući tu činjenicu floskulom.

Dal je floskula ili ne ostalo je zapisano da je ona tih 18 puta bila uzdržana sve dok se na horizontu nijesu pojavili kandidati koji su po političkom ukusu te partije.

Da je sve u Crnoj Gori obojeno političkom bojom i nije neka tajna, pa ne čudi onda ni to da i kandidati za sudije Ustavnog suda moraju biti po ukusu poslanika da bi dobili njhov glas bez obzira koliko reprezentativne radne biogradije imali.

Čitaj još:   Medojević: KRIVOKAPİĆ preuzima odgovornost za stanje u zemlji, to je OPASAN PRESEDAN I EKSPERIMENT

Da je izbor sudija Ustavnog suda uslov svih uslova za nastavak EU integracija Crne Gore, ministarska spoljnih poslova Slovenije ponovila je još jednom juče tokom sastanaka sa Abazovićem, Đukanovićem i Đurovićkom, navodeći da je “ruka EU pružena ali da očekuju da CG vlati prihvate te ruku pomoći izborom sudija Ustavnog suda”.

Iako je Fajon izjavila da je zadovoljna novom inicijativom da se ubrza izbor sudija Ustavnog suda, put kako se i dosad pokazalo da se to dogodi je dug i prepun političkih “mina”, te je ipak morala da “priprijeti” političkim akterima na posljedice koje čekaju Crnu Goru ako se ne uvede ustavni red i riješi institucionalna kriza.

Za neke je to ozbiljno upozorenje, a za neke poput premijera Abazovića nije ništa strašno.

Iako možda on živi u paralelnom političkom univerzumu, i čuje samo ono što želi da čuje, za poznavaoce političkih prilika je to šokantno.

Ni sat vremena nakon pres konferencije Abazovića, na kojoj je ponovio svoj nepopravljivi optimizam, na Tviteru je reagovao bivši ministar odbrane Slovenije i poslanik u Evropskom parlamentu Roman Jakič.

“Posle svih poruka/upozorenja međunarodne zajednice zbog negativnih političkih trendova u CG u zadnje 2 godine, PV CG ni danas nije ništa čuo. Zanimljivo. Utisak je da je agenda njegove vlade dijametralno suprotna onome što želi 78% građanki i građana CG”, napisao je Jakič.

Jakič je samo konstatovao ono što je posljednjih mjeseci očigledno, a to je da Abazovićeva agenda nebo i zemlja sa EU agendom i evroatlanstkim integracijama Crne Gore.

Čitaj još:   Odbornica, pozvala LGBT osobe da sebi prave državu, ali ne ovdje! (foto)

Bilo kako bilo, izbor sudija Ustavnog suda je apsolutni prioritet, jer bez toga neće biti ni izbora, do kojih će Abazović i dalje imati priliku da svojim “optimizmom” odgovara na oštre poruke EU zvaničnika,a građani obnevide od prašine kojom ih zaprašuje, jer je uspio da objedini oba lika kultne filmske komedije niti čujem niti vidim.

Da li će za razliku od njega politički akteri konačno progledati, pokazaće narednih “presudnih” 15 dana, za koliko, po njihovim najavama, će izabrati sudije Ustavnog suda.

izvor: standard.me

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more