IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAŠNO: Potvrđen prvi slučaj infekcije KRAKEN SOJEM u Crnoj Gori… (foto)

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas 19.01.2023. godine potvrdile prvi slučaj infekcije podsojem Omikrona BA.2 koji je medijski poznat kao „Kraken“, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG)...

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 19: 01- 2023, 14: 24… STRAŠNO: Potvrđen prvi slučaj infekcije KRAKEN SOJEM u Crnoj Gori… (foto)

Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja.

“XBB.1.5. je nova podvarijanta Omikrona nastala kombinacijom druge dvije podvarijante ovog soja.Prvi put je registrovan u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gde trenutno dominantno cirkuliše. Evropske zemlje koje su do sada prijavile slučajeve infekcije XBB.1.5 podvarijantom su Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Francuska, Austrija, Njemačka, Italija, Španija, Švedska, Island, Belgija, Republika Češka, Portugal”.

Iz IJZCG napominju da se evolucija korona virusa nastavila u smjeru nastanka podvarijanti koje se lakše prenose, a koje na sreću u poređenju sa prethodnim ne daju češće teža oboljenja, posebno u poređenju sa Delta sojem SARS- CoV- 2 virusa.

Čitaj još:   KORONA HARA: Amerikanci optužuju IRAN, "krivi su za virus u najmanje pet zemalja ... " (foto)

“Stoga koristimo ovu priliku da još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu i prime svoju buster dozu bivalentnom vakcinom u preporučenim intervalima jer uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti. Institut za javno zdravlje Crne Gore nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu novog soja korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost”, zaključeno je u saopštenju IJZCG.

Kraken i male boginje- Verica Jovanović • DOBRO JUTRO

izvor Kolektiv.me

NE PAMTI SE OVAKVA TRAGEDIJA- OTAC I SIN ZBOG KOJIH JE BOSNA ZAVIJENA U CRNO: Jeziva sudbina, saznao da mu je dijete UBIJENO U KUĆI, odmah mu pozlilo… (foto, video)

Porodicu Kaltak ova užasna sudbina zavila je u crno, a Read more

Čitaj još:   STRAVIČNA NESREĆA U CRNOJ GORI! Automobil sa tri osobe sletio sa mosta u rijeku, izvučeno tijelo djevojke, pozvani ronioci...
GORDANA Đurović: Stav svih ministara EU da je CRNA GORA veliko razočaranje… (foto)

Izjava ministarke vanjskih poslova Slovenije Tanje Fajon da je Crna Gora „rak Read more