IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VRIJEME IM ISTEKLO: Vučić i Dodik u problemu, mutne rabote njihovog prijatelja Verhelyija… (foto, video)

IDE Rezolucija kojom se traži od zemalja članica Europske unije i uvođenje sankcija protiv lidera entiteta Republika Srpska u BiH Milorada Dodika, kao i protiv svih koji ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Mjere se traže i za ostale organizatore neustavne proslave dana Republike Srpske…

BRISEL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 19: 01- 2023, 07: 24… VRIJEME IM ISTEKLO: Vučić i Dodik u problemu, mutne rabote njihovog prijatelja Verhelyija… (foto, video)

Rezolucija poziva i na oprez kako bi se spriječio negativni utjecaj Rusije na Zapadnom Balkanu, gdje je sigurnosna situacija osjetljiva.

U Rezoluciju o vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije, koja je usvojena na plenarnoj sjednici Europskog Parlamenta, još se jednom traži od Srbije podrška za EU sankcije protiv Rusije, čime bi Srbija dokazala da je spremna dijeliti zajedničke vrijednosti s Europskom Unijom.

U istoj se Rezoluciji, koja obuhvaća širok spektar vanjskopolitičkih tema, uvjetuje nastavak pristupnih pregovora Srbije s EU usklađivanjem Srbije sa vanjskopolitičkim stavovima Europske unije, uključujući i onima prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Zanimljivo je da je u tekst ove rezolucije ušao i zahtjev za istragom protiv povjerenika EU za susjedstvo i proširenje Olivera Verhelyija, zbog sumnji da je namjerno pokušao zataškati značaj demokratskih načela i vladavine prava u nekim kandidatskim zemljama.

Čitaj još:   SKANDAL: Vučić OPOZVAO AMBASADORA koji je UMRO 2017. godine

Iz Grupe Europskih socijalista i demokrata, koji su se pohvalili posebno usvajanjem ovih amandmana, naglašavaju kako je Verhelyi u nekoliko navrata umanjivao značaj napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na demokraciju pa čak i sumnje da je on lično pomagao separatističkim nastojanjima Milorada Dodika.

Rezolucijom se traži veći angažman Europske unije u svijetu i to bi se učinkovito suočavala s novonastalim okolnostima nakon ruske agresije na Ukrajinu. Predlaže se mjesto za EU u Vijeću sigurnosti UN- a, prelazak na odlučivanje kvalificiranom većinom u nekim vanjskopolitičkim pitanjima u Vijeću EU te jačanje odbrambenih kapaciteta unije u suradnji s NATO savezom.

Rezolucija poziva i na oprez kako bi se spriječio negativni utjecaj Rusije na Zapadnom Balkanu, gdje je sigurnosna situacija osjetljiva.

Njemački zastupnik David McAlister, koji je u svojstvu izvjestitelja sastavio nacrt ove Rezolucije, rekao je da su svi svjesni negativnog utjecaja Rusije na zapadnom Balkanu, ali je pozvao i Europsku uniju na veći angažman u ovoj regiji kako bi se suprotstavila Rusiji, a to se odnosi posebno na ubrzavanje procesa proširenja.

On je upozorio EU da ne smije svojim nedjelovanjem u regiji ostaviti prostor drugim vanjskih akterima za djelovanje, uključujući i Rusiji.

Čitaj još:   DEBAKL KOD ĐAKOVIĆA: Nebuloze Dodika u 60 sekundi, misija u Beogradu završila fijaskom… (foto i video)

Bonus video: Poruka Dodiku: Milorade, sanjaš otcjepljenje RS, prijetiš i državu činiš invalidnijom!EU sankcije…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more