IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURCI SPALILI FOTOGRAFIJU PALUDANA KOJI JE SPALIO KUR’AN… (foto)

Protesti u Turskoj zbog paljenja Kurana na subotnjoj demonstraciji ispred ambasade Turske u Štokholmu su se danas nastavili u Istanbulu, Ankari i nekim drugim dijelovima Turske.

Na protestu ispred konzulata Švedske u Istanbulu se okupilo oko 250 demonstranata sa zelenim zastavama, a uočen je i transparent sa natpisom: “Osuđujemo islamofobiju koju podržava švedska država.”

Demonstranti su spalili fotografiju dansko-švedskog političara Razmusa Paludana koji je spalio primjerak Kur’an u Švedskoj, prenosi AP.

Zaposlenici konzulata Švedske su na prozor konzulata okačili natpis: “Ne podržavamo stavove onog koji pali knjige.” Demonstranti su se okupili i ispred ambasade Švedske u Ankari, kao i u jugoistočnoj turskoj provinciji Saniurfa, a očekuje se da će večeras biti još sličnih protesta širom Turske.

Turski zvaničnici su oštro kritikovali Švedsku zbog toga što je dozvolila da se u Štokholmu organizuju demonstracije na kojoj je spaljen Kur’an, ali predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan se za sada nije oglasio komentarom.

Čitaj još:   TREĆI TROFEJ: Ajkule potopile Amerikance, osvojili Svjetsku ligu... (foto i video)

Švedski premijer Ulf Kristerson je jučer na Tviteru istakao važnost slobode izražavanja u demokratiji, ali je naglasio da “ono što je legalno nije uvijek prikladno.” Kristerson je osudio paljenje knjiga “koje za mnoge predstavljaju svetinju” i označio takav čin za “akt dubokog nepoštovanja.”

izvor: hajat.ba