IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan oštro poručio: Bez pokazivanja poštovanja prema islamu, Švedska da ne gaji velike nade za NATO…

Ukoliko ne poštujete Turkiye i ne pokazujete poštovanje prema vjerovanju muslimana, nećete dobiti našu podršku u vezi s NATO-om, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Erdogan je osudio subotnji protest na kojem je zapaljen Kuran, sveta knjiga islama, rekavši da je to uvreda za sve, posebno za muslimane, a kritikovao je i švedske vlasti što su dozvolile da demonstracije budu održane ispred ambasade Turske u Stokholmu.

On je kritikovao Švedsku i zbog prokurdskih protesta na kojima su demonstranti mahali zastavama različitih kurdskih grupa, uključujući Radničku partiju Kurdistana, čiji simboli nisu zabranjeni u Švedskoj, iako je u EU, SAD i Turskoj označena kao teroristička grupa.

„Pustićete terorističke organizacije da divljaju i onda očekivati našu podršku za ulazak u NATO. To se neće desiti“, kazao je Erdogan.

Dodao je da Švedska „neće vidjeti nikakvu podršku“ od Turske po pitanju ulaska u NATO „ako ne pokaže poštovanje“ prema Turskoj ili muslimanima.

Čitaj još:   VELIKO ŽARIŠTE 46 OSOBA ZARAŽENO KORONOM: Prvi grad do BG... (foto)

Švedska je, kao i Finska, prošle godine podnijela zahtjev za članstvo u NATO, napustivši višedecenijsku politiku vojne neutralnosti, pošto je Rusija napala Ukrajinu. Turska i Mađarska su jedine dvije članice NATO-a koje nisu ratifikovale protokol o pristupanju tih zemalja NATO-u.

izvor: standard.me

ĆIRO Blažević: Borim se iako znam da nemam šanse… (foto, video)

Legendarni trener Ćiro Blažević bori se sa opakom bolešću, ali Read more

SARAJEVO: Obilježena mubarek noć Lejletu- r-regaib- da čuvamo identitet i da bi bili poštovani, prvo moramo sačuvati svoje vrijednosti… (foto, video)

Da bismo bili poštovani moramo čuvati svoje vrijednosti, vrijednosti države Read more

Čitaj još:   MAPA Evrope koja se otvara i dio koji je pod policijskim časom... (foto i video)