IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LEDENO DOBA U CRNOJ GORI! Snijeg do kuka odsjekao sela od svijeta! Domaćinstva u potpunom mraku… (foto, video)

U Crnoj Gori jutros je izmjereno najviše snijega na Žabljaku, čak 95 centimetara, objavljeno je na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju

U Plužinama je izmjereno 43 centimetra snijega, Šavniku 40, Kolašinu 37, Pljevljima 20…

Na Cetinju ima 18 centimetara snijega, Nikšiću 12, Andrijevici i Gusinju po osam.

U nikšićkoj opštini najviše snijega je palo u Goliji i Banjanima i do sela u tim mjesnim zajednicama je trenutno neprohodno, ali će, prema riječima sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidaka Krtolice, za dan-dva i do njih biti prohodno.

– Sve glavne saobraćajnice su očišćene. Čistimo kvartove, trotoare, prigradska naselja, mehanizacija je krenula i ka Podbožuru, Dragovoljićima i Podbožuru. Na terenu je sva mehanizacija, a uputili smo dopis Ministarstvu odbrane da nam pošalju mehanizaciju kako bi očistili puteve do Golije i Banjana, gdje je palo preko pola metra. Očekujemo da će do svih ruralnih područja biti očišćeno za dva- tri dana- kazao je Krtolica “Vijestima”.

Uključena je mehanizacija Komunalnog, Opštine, Vatrogasne, kao i “Mehanizacije i programata”, a i Vodovod je ustupio mali bager za čišćenje trotoara.

Što se Plužina tiče, prema riječima predsjednika Opštine Slobodana Delića, naselje je očišćeno, a do nekoliko sela u Župi i djelu Pivske planine je neprohodno.

– Sva mehanizacija je na terenu. Čim su padavine stale, krenuli smo sa čišćenjem. Imali smo nekoliko hitnih slučajeva pa smo do tih sela odmah očistili put. Očekujemo da će do svih sela biti prohodno za dan-dva – kazalo je Delić “Vijestima”.

U šavničkoj opštini, gdje je palo preko pola metra snijega, prema riječima predsjednika opštine Jugoslava Jakića, do desetak sela i dalje nije prohodno, ali se nada da će danas u toku dana, ukoliko ne bude novih padavina, očistiti put i do tih sela. Sve ekipe su, kako je rekao, na terenu.

Čitaj još:   KAKO DA ZAOBIĐETE, TOKSINE U HRANI: Savjeti VRIJEDNI bogatstva... (foto)

 U Mjesnoj zajednici Boan je sedam sela, ili dvije trećine mjesne zajednice, dva dana bez struje. Što se prohodnosti puteva tiče, svako selo je blokirano osim Tušinje, a i do Boana je tek nakon tri dana put očišćen – kazao je “Vijestima” predsjednik MZ Boan Tomaš Čurović.

Oko 1.700 domaćinstava u Mjesnoj zajednici (MZ) Župa nikšićka već osmi dan nema uredno snabdjevanje električnom energijom.

– Već sedam noći su župska domaćinstva u mraku. Svakodnevni višečasovni ispadi na dalekovodu donijeli su velike probleme stanovnicima Župe. Ugrožena su brojna poljoprivredna domaćinstva, stare i bolesne osobe, privredna društva koja posluju u Župi. Da ne govorimo o nanešenoj šteti na aparatima u domaćinstvima koja su prestala sa radom usljed čestog nestanka električne energije-  navodi se u saopštenju za javnost predsjednika MZ Dragoljuba Radulovića.

Prema njegovim riječima, problem sa čestim prekidima u snabdevanju električnom energijom počeo je nekoliko dana prije vremenskih neprilika, a o tome nisu željeli da obavještavaju javnost očekujući da će problem biti riješen.

– Iako su ekipe za popravku dolazile, problem nije riješen. Opravdano je veliko nezadovoljstvo mještana Župe, jer ovakav odnos prema našem mjestu od strane CEDIS- a je katastrofalan, posebno ako se ima u vidu i činjenica da se niko od strane CEDIS- a nije obratio našem mjestu da nas upozna zašto trpimo ovu njihovu osmodnevnu torturu, iako smo uputili prigovor na ovo stanje.

Dodatni problem je napravilo nevrijeme, pa su stubovi električnih vodova, u nekim selima, popadali kao kruške, a među njima su i oni koji su jesenas postavljeni prilikom rekonstrukcije mreže, kada smo trpjeli skoro svakodnevna isključenja– naveo je Radulović.

Čitaj još:   EKSKLUZIVNO: Velika Britanija uvela SANKCIJE za dvoje visokih zvaničnika iz RS- a... (foto)

Kako je istakao, mještani Župe traže da se pomenuti problem hitno riješi.

– Nikakav izgovor ne može da postoji. Gospodo iz CEDIS- a prešli ste sve dozvoljene granice i pokazali prema mještanima Župe maćehinski odnos, a i svu svoju nesposobnost kojom pokušavate naše mjesto vratiti 100 godina unazad, što vam ne smemo dozvoliti – zaključio je Radulović.

BONUS VIDEO: Grad 21.01.23

izvor: vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more