IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POLICIJSKA AKCIJA U SLOVENIJI: Uhapšena dva RUSKA špijuna, u Ljubljani su otvorili…

Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija zajedno s NPU-om (Nacionalni istražni ured) privela je dvojicu stranaca za koje se sumnja da su špijunirali za Rusiju. Iza Bežigrada u Ljubljani unajmili su mali ured, u kojem su se službeno trebali baviti nekretninama i antikvitetima, javlja N1.

Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija (Sova) otkrila je, a potom zajedno s NPU-om uhapsila dvojicu stranih državljana optuženih za špijuniranje za Rusiju, javljaju Delo i Siol. Neslužbenu informaciju potvrdili su i u Okružnom tužiteljstvu u Ljubljani.

Prema pisanju lista, dvojica ruskih agenata imali su državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a u Sloveniji su djelovali pod lažnim identitetom. Unajmili su mali ured u poslovnoj zgradi iza Bežigrada, u Parmovoj ulici, gdje su i uhapšeni. Službeno se, navodno, bave trgovinom nekretninama i antikvitetima.

Na temelju saopćenja Sove tužiteljstvo je pokrenulo predistražni postupak i početkom decembra prošle godine istražnom odjelu Okružnog suda u Ljubljani podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv dvije fizičke osobe privedene zbog kaznenog djela špijunaže. Dvojica osumnjičenih su u pritvoru.

Kako navodi Siola, akcija se trebala odvijati u suradnji sa stranim obavještajnim službama.

Čitaj još:   MILOŠ Nikolić: ANB u službi URE i Vijesti... (foto)

Sumnjiči ih se za kazneno djelo špijunaže za stranu obavještajnu službu i kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja. Za kazneno djelo špijunaže propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a za kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja propisana je kazna zatvora do tri godine.

Prema neslužbenim informacijama iz Odjela, ovo nije jedini slučaj kada je Sova uspjela ući u trag aktivnim pripadnicima stranih obavještajnih službi, ali je ovaj slučaj veliki uspjeh zbog složenosti otkrivanja jer je špijune s lažnim identitetom i državljanstvom bilo teško pronaći i povezati s Rusijom.

Slovenija je zbog svog geostrateškog položaja zanimljiva za djelovanje stranih agenata, objasnio je za Delo stručnjak za sigurnost i bivši direktor Sove Iztok Podbregar. Kako je dodao, prostor je atraktivan i za agente koji žive i rade u Sloveniji u skladu sa zakonima, ali djeluju na teritoriju trećih zemalja.

Vijest je prenio i ruski TASS navodeći da im prijeti do osam godina zatvora. Dodaju i da jedan uhapšeni ima argetinski pasoš.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more