IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSTAR: HNS BiH osudio prijeteće grafite u Čapljini protiv Bošnjaka… (foto, video)

‘Pozivamo političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje ovakvih aktivnosti pojedinaca i neodgovornih osoba. Bosni i Hercegovini su kao nikada potrebni mir i stabilnost, građenje suživota te napredak prema euroatlantskim integracijama”, kažu iz Hrvatskog narodnog sabora…

MOSTAR: BiH, Crna Hronika, vijesti, subota, 04: 02-2023, 00: 24… MOSTAR: HNS BiH osudio prijeteće grafite u Čapljini protiv Bošnjaka… (foto, video)

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, danas je u Mostaru održalo svoju posljednju sjednicu u ovome sazivu, pred održavanje redovnog 11. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji će okupiti predstavnike i delegate svih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Zasjedanje Sabora, krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini bit će održano sutra 4. februara, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a pozvana su 664 izaslanika te brojni gosti.

Sjednica je protekla u pripremi za Sabor te su se na njoj razmatrani svi potrebni dokumenti kao i svi tehnički i organizacijski aspekti za održavanje Sabora. Predsjedništvo je danas usaglasilo sva tehnička pitanja te su načelno prihvatili sveobuhvatni pristup Deklaraciji HNS-a, demografskoj strategiji Hrvata u BiH te pravilniku o odlikovanju i priznanjima Hrvatskog narodnog sabora BiH, dokumentima koji će se predstaviti na Saboru, prenosi Bljesak.info.

Deklaracija 11. zasjedanja sadrži osam tačaka i najvažniji je dokument zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH. Dokument se nastavlja na dosad usvojene deklaracije s ranijih zasjedanja i govori o glavnim smjernicama djelovanja Hrvatskog narodnog sabora u idućem mandatu.

Predsjedništvo HNS-a danas je raspravljalo i o političkoj situaciji i implementaciji izbornih rezultata te očekivanjima oko uspostave Vlade Federacije BiH kao i kantonalnih nivoa vlasti. Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH oštro je osudilo uvredljive grafite koji su jučer osvanuli u Čapljini.

Čitaj još:   BIH Teška saobraćajna nesreća: Više stradalih, jedna povrijeđena osobe... (foto)

Pozivamo političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje ovakvih aktivnosti pojedinaca i neodgovornih osoba. Bosni i Hercegovini su kao nikada potrebni mir i stabilnost, građenje suživota te napredak prema euroatlantskim integracijama... 

Bezrezervno osuđujemo svaki oblik nasilja i prijetnji, bez obzira radilo se o pojednincu ili grupi, ili o namjerno podmetnutim grafitima, koji za cilj imaju narušavanje međunacionalnih odnosa, ili gnjusnom činu individual(a)ca. Pozivamo nadležna tijela da istraže i oštro kazne sudionik(a)e i počinitelj(a)e”, saopćio je Ured za informiranje HNS- a.

Podsjećamo, na ulazu u Čapljinu pojavili su se u četvrtak grafiti s ustaškim simbolima i pozivima na nasilje i ubistva Bošnjaka koje se pogrdno naziva balijama. Policija je obavila uviđaj na licu mjesta. HNS-a koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH oštro je osudilo incident.

Čitaj još:   TUGA U HERCEGOVINI: DJEVOJKA IZVRŠILA SAMOUBISTVO U STUDENSTKOM DOMU U MOSTARU... (foto)

BONUS VIDEO: Obnova grafita, BBB Čapljina, bakljada…

izvor (SB)

BIH MOSTAR: DANAS 452. TRADICIONALNI SKOKOVI SA STAROG MOSTA…

U Mostaru će se danas održati tradicionalni, 452. po redu Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more