Crna Hronika

Snažan zemljotres u Turskoj- odnio je 284 ljudskih života, 2 hiljade 23 povrijeđenih i 1710 uništenih zgrada.. (foto, video)

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepena po Richteru…

ISTANBUL: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 06: 02-2023, 07: 04… Snažan zemljotres u Turskoj- odnio je 284 ljudskih života, 2 hiljade 23 povrijeđenih i 1710 uništenih zgrada.. (foto, video)

Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay dao je izjave o zemljotresu magnitude 7,4 koji se dogodio u Kahramanmaraşu i pogodio 10 provincija.

FUAT Oktay je rekao: “Imamo ukupno 284 mrtvih, 2 hiljade 23 povrijeđenih i 1710 uništenih zgrada. Ukupno 2786 timova za potragu i spašavanje je na terenu, ovaj broj se povećava svakim trenutkom.”

U zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, noćas je u dijelu Turske u blizini granice sa Sirijom, prema saznanjima AP u obadvije zemlje poginulo najmanje 138 ljudi, a broj žrtava nije konačan.

Najmanje 284 osoba je poginulo, a 2023 povrijeđeno od posljedica razornog zemljotresa jačine 7,4 stepena po Richteru koji je rano jutros pogodio južne regije Republike Turske, javlja Anadolija.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Zemljotres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turkiye, a posebno u provincijama Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Malatya i Adana.

Sve nadležne službe Republike Turske angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turske.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turkiye je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

Prema medijskim izvještajima, najmanje 42 osobe su poginule u Siriji, u pograničnim područjima s Turskom.

“Pribojavamo se da su stotine ljudi smrtno stradale. Pod velikim smo pritiskom”, rekao je lokalni ljekar govoreći o područjima na sjeverozapadu Sirijee koja su pod kontrolom pobunjenika.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan napisao je na Tviteru da su u područja pogođena zemljotresom “odmah poslate spasilačke ekipe”.

I nakon jaceg zemljotresa magnitude 7,8 tlo se ne smiruje. Zabiljezeno je jos preko 30 “manjih” zemljotresa, više o tome možete pogledati na ovom linku: https://m.emsc.eu/

Turkey Earthquake Live : Massive Quake Cause Large Scale Destruction, Syria Lebanon Feel Tremors

izvor iBalkan.net/ agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

RANKO Krivokapić i SEAD Turčalo: Crna Gora i BiH preživjele i veće izazove od ruskog uticaja… (foto, video)

Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BIH) uspješno će savladati izazove koje postavlja Rusija, jer…

4 minute ago

ANDREJ Nikolaidis: Andrija RAJO Mandić i Milan PIPUN Knežević, tvrde da će zbog Spajićeve Rezolucije UN- a, uraditi ovo i ono. Neće oni ništa… (foto)

Vučićevi tabloidi pljuju po MILOJKU Spajiću. Time mu čine uslugu. Prvo: koga oni nisu vrijeđali,…

34 minute ago

“MAJ KAKAV SE NE PAMTI”- IZ LOŠEG U GORE: Dani će biti “šareni”- sunce, kiša, pljuskovi, vrijeme koje se očekuje do petka je… (foto, video)

Danas se planira djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i slabom grmljavinom…

2 sata ago

VIC DANA: Sreli se Rus i Srbin, onda je počela rasprava o Vučiću… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana! BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, ponedeljak, 12, 05. 2024… 01:…

8 sati ago

AMIL Grbović podnio ostavku na članstvo u OO URA Ulcinj; Glavni problem partije DRITAN Abazović… (foto, video)

Nakon sukoba u aktuelnoj većini na pomolu je promjena vlasti u Ulcinju... ULCINJ: Crna Gora,…

10 sati ago

This website uses cookies.