IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STOCKHOLM: Švedska policija zabranila protest i spaljivanje Kurana… (foto, video)

Švedska služba bezbjednosti Sapo je upozorila na povećanu terorističku prijetnju Švedskoj i njenim interesima…

STOCKHOLM: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 08: 02-2023, 19: 44… STOCKHOLM: Švedska policija zabranila protest i spaljivanje Kurana… (foto, video)

Švedska policija 8. februara nije dozvolila održavanje protesta, koji je uključivao spaljivanje Kurana, svete knjige islama, nakon demonstracija u januaru zbog kojih je došlo do tenzija između Švedske i Turske.

Istovremeno, švedska služba bezbjednosti Sapo je upozorila na povećanu terorističku prijetnju Švedskoj i njenim interesima, prenosi AFP.

Agencija navodi da policija Švedske rijetko zabranjuje proteste. Prema navodima policije današnji protest nije dozvoljen zbog rizika da bi mogao izazvati terorističke napade ili napade na švedske interese.

Zahtjev za dozvolu za demonstracije podnijelo je švedsko udruženje Apallarkerna, a imao je za cilj protest protiv članstva u NATO- u, a kao i raniji protest uključivao bi spaljivanje Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

“Može se utvrditi da je spaljivanje Kur'ana ispred turske ambasade u januaru 2023. povećalo prijetnje prema društvu u cjelini, ali i prema Švedskoj, i njenim građanima i interesima u inostranstvu u inostranstvu”, navedeno je u saopštenju policije.

Čitaj još:   ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ PORUČIO: Neću podnijeti ostavku na mjesto premijera ... (foto i video)

Turski predsjednik Redžep Taip Erdoan je krajem januara rekao da Švedska, koju je Ankara već optužila za skrivanje kurdskih “terorista”, više ne može očekivati da Turska ratifikuje svoju kandidaturu za članstvo u NATO-u, sve dok je spaljivanje Kurana dozvoljeno.

Turska blokira nastojanja Švedske i Finske da se pridruže NATO- u, navodeći njihovu navodnu podršku grupama koje Ankara označava kao terorističke, uključujući zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK) koja se bori za autonomiju u Turskoj od 1980- ih.

BONUS VIDEO: Türkler Stockholm'de buluştu…

izbor Radio Slobodna Evropa

KO JE JAVNO PODRŽAO Mila ĐUKANOVIĆA A KO Jakova MILATOVIĆA: Poređenje podrške upućene uoči drugog kruga izbora… (foto, video)

Na društvenim mrežama pojavila se zanimljiva fotografija koja sadrži prikaz Read more

Čitaj još:   JEZIVE PORUKE: PRVO Majka i ćerka iz Sjenice i još dvije žene se ubile za 24 sata u Srbiji...