IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HVALA OD SRCA: Spašeni OTAC I ĆERKA nakon 208 sati, Berat Yücel (12) i Ramazan Yücel (45) izvučeni iz ruševina u Adıyamanu na jugu Turske… (foto, video)

Radovi koji su počeli kada je kopač koji je radio u olupini obavijestio timove za potragu i spašavanje o zvuku koji je čuo, rezultirao je izvlačenjem oca i kćeri živih iz olupine.

ADIYAMAN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 14: 02-2023, 18: 44… HVALA OD SRCA: Spašeni OTAC I ĆERKA nakon 208 sati, Berat Yücel (12) i Ramazan Yücel (45) iz ruševina iz Adıyaman'da na jugu Turske… (foto, video)

Do sada su u Turskoj stradale 31.974 osobe, a više od 5.700 u Siriji… U 209. satu zemljotresa u okrugu Antakya u Hatayu, otac i ćerka pronađeni su živi ispod ruševina.

RAZORNI zemljotres; izazvalo je velika razaranja u Kahramanmarašu, Kilisu, Diyarbakiru, Adani, Osmaniji, Gaziantepu, Šanliurfi, Adıyamanu, Malatyi i Hatayu. Veliki broj timova za potragu i spašavanje poslat je u provincije u kojima se zemljotres dogodio. Stižu vijesti iz gradova u kojima se trka s vremenom nastavlja

Ramazan Yücel, 45, spašen je iz olupine stambene zgrade Merve u Adıyamanu u 207. satu potresa…

Nepto kasnije je spašena njegova djevojčica Berat Yücel, 12, spašena je iz iz iste olupine stambene zgrade Merve u Adıyamanu u 207. satu potresa.

Timovi za spasavanje su iz ruševina u Turskoj do sada su izvukli više od osam hiljada preživjelih, nakon zemljotresa koji su pogodili pogranično područje te države sa Sirijom, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Čitaj još:   TRI GODINE ZATVORA ZA KRŠENJE NAREDNE O IZOLACIJI: Stariji osobe od 65 godina da ostanu u kućama! (foto)

Erdogan je, u video- poruci povodom Svjetskog samita vlada u Dubaiju, naveo da je Turska zahvalna svim državama na pomoći koju su pružile u akcijama potrage i spasavanja.

On je kazao da je iz bolnica otpuštena većina od više od 81 hiljade povrijeđenih, prenosi Slobodna Evropa.

“Želio bih još jednom da se zahvalim svim prijateljskim i bratskim državama koje danonoćno prikupljaju pomoć za naš narod, podržavaju naše napore u potrazi i spasavanju sa svojim timovima i misle na nas u molitvama”, kazao je Erdogan.

On je istakao da se Turska suočava sa jednom od najvećih prirodnih katastrofa, ne samo u svojoj, već i u istoriji čovječanstva.

Erdogan je naglasio da Turska nikad neće zaboraviti prijateljstvo drugih država u ovim teškim danima, dodajući da je katastrofa još jednom pokazala važnost međunarodne solidarnosti.

BONUS VIDEO: CANLI YAYIN I Deprem Felaketinde 9. Gün! Kurtarma Çalışmaları Sürüyor! İşte İl İl Son Durum…

izvor İHA- Anadolu Ajansı – DHA 14.02.2023- 20: 28