IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO PUTUJE U HRVATSKU, MORA DA ZNA OVO! Kažnjen sa 540 eura zbog šest kutija cigareta- EVO šta tačno možete da prenesete u Šengen zonu… (foto, video)

Krajem prošlog mjeseca vozač iz BiH je platio visoku kaznu zbog nekoliko kutija cigareta…

VELIKA KLADUŠA: Regija, Ekonomija, vijesti, utorak, 14: 02-2023, 00: 44… KO PUTUJE U HRVATSKU, MORA DA ZNA OVO! Kažnjen sa 540 eura zbog šest kutija cigareta- EVO šta tačno možete da prenesete u Šengen zonu… (foto, video)

Ulaskom u šengenski prostor Hrvatska je podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok su na graničnim prelazima sa Srbijom kontrole pojačane.

Šta sve smijete da prenesete preko granice i u kojim količinama od Nove godine, jedna je od češćih tema među građanima BiH, posebno zbog toga što se često pojavi vijest da je neko na granici platio visoku kaznu zbog kršenja propisa.

Krajem prošlog meseca vozač iz BiH je platio visoku kaznu zbog nekoliko kutija cigareta. On je zaustavljen na GP Maljevac prilikom putovanja iz BiH u Hrvatsku.

Kako on tvrdi, dobio je kaznu od 540 eura zbog šest kutija cigareta Marlboro Touch Blue. Iz Carinske uprave RH potvrdili su navedeni prekršaj.

– Kada sam prišao svojim vozilom graničnom prelazu, carinik me je upitao imam li šta da prijavim. Rekao sam da nemam. Usmjerili su me i počeli da pretražuju prtljažnik automobila, čak su i haubu otvarali. 

Čitaj još:   VUK Jeremić: " VUČIĆ, ULIČAR BEZ MANIRA"... (video)

Jedino što su mi pronašli su tri kutije cigareta za ličnu upotrebu. Tada su mi rekli da moram da platim kaznu od 540 eura– ispričao je on.

Šta i koliko čega može?

Podseća se da se u Hrvatsku iz BiH i ostalih zemalja koje nisu članice EU- a i šengena kao i zemalja trećeg svijeta ne smije unositi meso ni mlječni proizvodi.

Međutim, moguće je ponijeti ograničenu količinu voća i povrća kao i jaja, proizvode od jaja i med. Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog porekla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do 2 kg po osobi.

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda. Dopušteno je najviše 2 kg mlijeka u prahu za bebe i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Ukoliko nosite meso ili mlječne proizvode koje niste prijavili, biće zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni.

Preko granice po putniku mogu da se prensu 4 l vina i 16 l piva. Moguće je preneti 40 cigareta, 10 cigara ili 50 g duhana.

Čitaj još:   DETALJI HORORA NA AVALI: TRAKTORISTA PREŠAO PREKO GLAVE MRTVOG CRNOGORCA, diler narkotika unakažen ostao MRTAV u sijenu...

BONUS VIDEO: Šta za građane BiH znači ulazak Hrvatske u Šengen?

izvor iBalkan.net/ agencije

MANJINSKI NARODI SU UZ MILA ĐUKANOVIĆA… (foto)

Pošto su uvijek manjinski narodi u Crnoj Gori imali značajnu Read more

Nešto mnogo smrdi u CRNOJ GORI…

Iskušenja su ogromna, ponude su uvek anticrnogorske i to je Read more