IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDREJ Nikolaidis- slučaj MILOJKO Spajić: Zašto predsjednik Crne Gore ne bi bio BARACK Obama? (foto)

Crna Gora je, jasno je svakome ko nije slijep ili plaćen da bude slijep, pokorena. Ali jedno je kada se Srbija miješa u naše izbore uz naše protivljenje, a drugo kada to čini na naš poziv…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 16: 02-2023, 19: 44… ANDREJ Nikolaidis- slučaj MILOJKO Spajić: Zašto predsjednik Crne Gore ne bi bio BARACK Obama? (foto)

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM- a

Priča o predsjedničkoj kandidaturi Milojka Spajića kandiduje se da postane pokazni primjer raspada Crne Gore.

Formalno-pravno, Spajić ima ili nema pravo da se kadiduje. Možda ima, nakon što se odrekne srpskog državljanstva.

A možda i nema. Ovdje, sada, ne postoji institucija koja ima kredibilitet i integritet da odluči o tome. Ovdje, sada, ne postoji institucija koja ima kredibilitet i integritet da odluči o bilo čemu. Ovdje više ne postoje institucije. Postoji tek gola sila koja, gazeći principe i ljude, odlučuje i nameće. To su htjeli. U tome su i uspjeli.

Ako je Crna Gora prije 30. avgusta 2020. bila daleko od pravne države, sada je od toga udaljena svjetlosnim godinama. Pravo i pravda u ovoj zemlji ne znače više ništa. Ne postoje čak ni kao obećanje, čak ni kao tračak nade.

Sve je arbitrarno, ovdje i sada. Kako god da takozvane institucije, koje su svedene na vazalni servis vazalne vlade, odluče o Spajićevoj kandidaturi, to će značiti tek dalji gubitak povjerenja građana u državu i njene institucije.

Ako odluka bude „ne“ Spajićevoj kandidaturi, svaki će građanin imati puno pravo da pita: ako u ovoj zemlji može sve, pa i da skupština s punom sviješću o njihovoj neustavnosti donosi neustavne odluke; ako u nedogled može vladati smijenjena vlada sa 2 ili 3 posto podrške– zašto se kola lome baš na Spajiću?

Čitaj još:   Policajci, na konjima ulicom vodili svezanog crnca: Građani bijesni, a šef ih pravda... (foto, video)

Ako odluka bude „da, može“, to će značiti da predsjednik Crne Gore može biti bilo ko. Pa i Barack Obama, recimo. I on je ekspert, kao i Spajić. I on je tuđi državljanin. Zašto partije blaženopočivšeg suverenističkog bloka ne bi kandidovale njega?

Napokon, ne bi li njegova pobjeda bila jasan signal prozapadne orijentacije Crne Gore? Pritom i neoboriv dokaz otvorenosti i liberalnosti crnogorskih građana? Napokon, ako su ovu zemlju vodili Šćepan Mali i Milojko Spajić, zašto ne bi mogao i Barack Obama?

Stvari stoje tako loše da ni sarkazam ne nudi utjehu– čak ni trenutnu. Toliko je loše da ni najlucidnija ironija ne funkcioniše kao odbrambeni mehanizam.

Sve je to, prosto, odvratno. Da, odvratno je to što su vlasti i politička elita ove zemlje za vrhovnog arbitra u slučaju Spajićeve kandidature pozvale Srbiju. Šta? Miješanje Srbije je OK kada ide u našu korist? A šta je to naša korist?

Očito je ne vidimo isto. Meni, recimo, ne pada na pamet da izađem na izbore koje će, uz saglasnost crnogorskih aktera, uređivati institucije države Srbije. U ovom trenutku, ovako kako stvari stoje, na izborima za predsjednika i parlament Crne Gore trebali bi glasati samo građani Srbije. To bi bilo poštenije rješenje.

Crna Gora je, jasno je svakome ko nije slijep ili plaćen da bude slijep, pokorena. Ali jedno je kada se Srbija miješa u naše izbore uz naše protivljenje, a drugo kada to čini na naš poziv.

Čitaj još:   VUČIĆ O NOVOM PAZARU: NEDOSTAJE LJEKARA A O POLITIČARIMA NE ŽELIM DA GOVORIM

Sve rečeno je problem. A moguće najveći problem je to što Spajić, koji očito laže, može pobijediti na izborima– ako ga puste da učestvuje. U ne funkcionanoj, nego bilo kakvoj demokratiji, Spajić bi se morao povući iz izborne utrke.

Ovo je odigrano tako da nema dobrog rješenja. Nema hepienda. Crna Gora ostaje zakovana u logici izbora manjeg zla.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM- a)

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more