IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIODRAG Vlahović: “Z” na pjenu od mora…

Sve je prepoznatljivo crno….

“Njihovi su konji crni, potkovica crn je metal”, pisao je davno nesrećni Lorka, za frankističku “gvardiju sivil”. Fašisti ne mijenjaju stil. Crno na crno, u crnom okviru.

I dok u (polu)mraku viču nešto o (tobožnjoj) vječnoj družbi Srba i Rusa, nema crnogorske policije da, po pravilu službe i po zakonu, rašćera (u prevodu: rastjera, rastera) tu intelektualnu gomilu i da omogući održavanje koncerta međunarodno poznate ukrajinske grupe “Ljapis”.

Zločinačka agresija Rusije na Ukrajinu traje – još desetak dana i toj će tragediji biti godina – i cijeli se civilizovani i slobodoljubivi svijet trudi da pomogne i iskaže solidarnost sa junačkom borbom Ukrajinaca za slobodu.

Za Crnu Goru je posebno važno da velika Ukrajina izdrži, da se odbrani od agresije i da pobijedi Putinove horde, plaćenike i zločince.

Ako pobijedi velika Ukrajina – i “maloj Ukrajini” – našoj Crnoj Gori će biti lakše da se odupre nacionalističkoj najezdi i da se odbrani od destruktivne politike prema našoj državi i njenoj nezavisnosti.

Uprava policije Crne Gore i njen priučeni ministar, ekspert iz oblasti servisno-uslužnih nauka i umjetnosti, selektivno pristupa svojim obavezama i pomenutim teškim problemima i udarima na demokratske i građanske vrijednosti i principe. Tako je, prije nekoliko dana, Policija “nepozvana” čuvala nenajavljeni (?!) skup pod zlokobnim znakom “Z”, na podgoričkim skalinama.

Ta odvratno-tužna ikonografija i ritualno zapomaganje, kojeg se sjećamo iz “veličanstvenih” litija, duboko vrijeđaju crnogorsku tradiciju i opasno ugrožavaju crnogorsku budućnost.

Čitaj još:   MIODRAG Vlahović: "Neznanje i tupost su vrlo opasni"... (foto)

Nije problem broj prisutnih “nedavača Kosova”, kako tu organizovanu i naručenu bulumentu zovu naši prijatelji iz Srbije – njih može biti manje ili više, zavisno od i interesa i potreba naručioca takvih mučnih igrokaza i ritualnog lelekanja. Problem je što sve to prolazi bez reakcije vlasti i partija koje čine tu najtanju od svih većina u Skupštini Crne Gore.

Ni riječi od njih. Ni slova. Ni da z …ucnu! Stoprocentno su usaglasili svoju politiku sa EU, ponavljaju u nedogled! Mašala!

Tako da, kada se malo bolje razmisli, kuvanje crnogorske žabe ulazi u kritičnu fazu. Oguglali smo na nebrojene sramotne, zastrašujuće, uvredljive i degradirajuće fenomene i procese. Svakog dana, svake sedmice – mjesecima iza nas – po istome tragu, a sve gore od goreg.

Svaki dan koji prođe bez reakcije i otpora odlazi u nepovrat, nenadoknadivo. Taj tužni proces inercije i nemoći preplavio je sve sfere crnogorske politike i društvenog života.

Nikakvo čudo, reći će neki. Kada su teške zloupotrebe i (vele)izdaja – koji su bili sadržina i suština dešavanja na Cetinju i Belvederu – prošli bez parlamentarne istrage i bez bilo kakve odgovornosti državnih funkcionera i policijskih službenika, onda su zlokobno Z na Morači i grupno crno Z “na pjenu od mora” – logični i neizbježni rezultat. To je jednosmjerna ulica, kojoj se kraj gubi u opštem crnilu.

Čitaj još:   Tri policajca ranjena u ugostiteljskom objektu, za počiniocem se traga... (foto)

Nemamo se što više čuditi i ljutiti. Ne zavisi više to od njih, odavno.

Zavisi samo od nas. I nema izgovora. Odavno

autor: Miodrag Vlahović

izvor: gradskiportal.me, http://ibalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more