IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEVJEROVATNO: Turski mediji zajedničkom kampanjom prikupili 5,4 milijarde dolara za žrtve zemljotresa

Čak 213 nacionalnih i međunarodnih televizijskih kanala, kao i na 562 radijska kanala, bilo je uključeno večeras u veliku kampanju u Turskoj za pomoć tamošnjem narodu koji su stradali nakon posljednjih zemljotresa.

Nova kampanja Turske za žrtve zemljotresa, nazvana “Türkiye One Heart” prikupila je skoro 5,4 milijarde dolara u roku od dva sata.

Kompanije, institucije, organizacije i pojedinci doniraju kampanji putem zajedničkog direktnog prenosa 200 televizijskih i 500 radijskih kanala.

Turska Centralna banka je do sada dala najveću donaciju u iznosu od 1,6 milijardi dolara, iza koje slijede Ziraat banka sa sa 1 milijardom dolara, Vakif sa 637 miliona dolara i Halk sa 371,3 miliona dolara.

Zanimljivo je naglasiti da su se u akciju uključili policajci iz Istanbula. Oni su između sebe skupili pet miliona lira!

BiH reprezentativac fudbaler, Edin Višća donirao je 100.000 eura za nastradale u razornom zemljotresu!

Telekom operater u zemlji Turkcell donirao je 185,6 miliona dolara, dok je Turk Telekom donirao 106 miliona dolara.

Čitaj još:   RUSI TVRDE DA SU UBILI Walija, najboljeg snajperista svijeta: Walij se javio- "Živ sam" (foto, video)

Osim njih donirali su i turski konglomerati Cengiz Holding i Kalyoncular Holding te turski fondovi za osiguranje štednih depozita, Borsa Istanbul i Türkiye Sigorta.

Državna aviokompanija Baykar i avioprijevoznik Turkish Airlines donirali su po 106 miliona dolara.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao da će svaki prikupljeni peni biti iskorišten za dobrobit žrtava. On je izrazio nadu kako će akcija prikupiti do sada neviđenu količinu donacija, dodajući da će slična kampanja biti pokrenuta i u Azerbejdžanu i na Sjevernom Kipru.

Donacije prikupljene putem kampanje bit će poslane državnom Predsjedništvu za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) i Turskom društvu Crvenog polumjeseca.

izvor: http://ibalkan.net

Čitaj još:   BRAVO ZA Cetinje- prozvali evropske lidere: Ne plaćajte ruski gas, omogućite nedužnim spas... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more