IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOK I URNEBES: Pobjeda objavila srpski pasoš MILOJKA Spajića… (foto, video)

Potvrđeno da lider pokreta Evropa sad ima državljanstvo Srbije…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 16: 02-2023, 19: 44… ŠOK I URNEBES: Pobjeda objavila srpski pasoš MILOJKA Spajića… (foto, video)

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da je MUP nadležan da kroz postupak utvrdi kad je i na koji način punoljetnom građaninu donijeto rješenje o prijemu u državljanstvo.

Crnogorsko državljanstvo gubi po sili zakona ako je, između ostalog, lice dobrovoljno steklo državljanstvo druge države, te ako se utvrdi da je rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo donijeto na osnovu lažne izjave ili namjernog prikrivanja činjenica…

Nakon što je MUP Srbije potvrdio da lider Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić ima prebivalište u Srbiji, Pobjeda eksluzivno objavljuje dokumenat koji potvrđuje da Spajić ima i srpski pasoš. 

Prema dokumentu koji Pobjeda objavljuje, pasoš je izdat 22. februara 2019, sa adresom prebivališta Zvezdara, Beograd, Ulica Veselina Čajkanovića 025. 

Obavještenjem srpskog MUP-a da Spajić ima prebivalište u Beogradu, kao i objavom njegovog pasoša, potvrđeno je i pisanje Pobjede. Naš list je, još aprila 2021. godine, objavio da je Spajić tada, pored crnogorskog, imao i srpsko državljanstvo i prebivalište – u Podgorici i Beogradu na adresi Topalovićeva broj 4.

Nakon objave da Spajić ima prebivalište u Srbiji, regovali su iz Pokreta Evropa sad, rekavši da su bilo kakvi navodi o eventualnom prebivalištu u drugoj državi i eventualnom državljanstvu druge države u cjelosti bespredmetni, jer nijedan propis iz izbornog zakonodavstva po kom se cijene formalne ispunjenosti kandidature, ne sadrži normu da kandidat za predsjednika mora iste dokazivati.

Šta kaže Zakon

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da je MUP nadležan da kroz postupak utvrdi kad je i na koji način punoljetnom građaninu donijeto rješenje o prijemu u državljanstvo.

Crnogorsko državljanstvo gubi se po sili zakona ako je, između ostalog, lice dobrovoljno steklo državljanstvo druge države, te ako se utvrdi da je rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo donijeto na osnovu lažne izjave ili namjernog prikrivanja činjenica.

Čitaj još:   Ilija Ivić iz Gračanice, prvi Srbin, koji će igrati za Kosovo... (foto)

-Punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju predviđenom članom 18 stav 2 ovog zakona, piše u članu 24 Zakona o državljanstvu.

Pomenuti izuzeci odnose se na sticanje crnogorskog državljanstva koje se može steći na osnovu međunarodnih ugovora i sporazuma koje je zaključila Crna Gora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zatražilo je juče od Državne izborne komisije da im dostavi sve podatke koje posjeduju o lideru Pokreta „Evropa sad“ Milojka Spajića. 

– Nakon što DIK dostavi traženi dokument, mi ćemo se obratiti MUP-u Srbije kako bi od njih dobili dokaz da li to lice ima državljanstvo Srbije i kada ga je steklo– rekao jegeneralni direktor Direktorata za državljanstvo i strance u tom resoru Radovan Popović. 

Ukoliko se ispostavi da Spajić ima dvojno državljanstvo, pojasnio je, dalje postupanje MUP-a zavisiće od toga kako ga je stekao.

– Ukoliko to bude poslije 3. juna 2006. godine, tada će se lice pozvati da da izjavu o tome koje državljanstvo želi da zadrži. Imaće mogućnost da izabere – naveo je Popović.

Što kaže Spajić

Osim što je kršio zakon, Spajić je u više navrata i obmanjivao javnost negirajući da ima prebivalište u Srbiji.

Tako je, nakon sjednice Glavnog odbora Pokreta „Evropa sad“ koja je održana 4. februara, na pitanje da li ima prebivalište u Srbiji kazao da ne razumije „toliku opsesiju Srbijom“, kao i da je to zemlja u kojoj nikad nije živio.

-Podržavam Državnu izbornu komisiju da kontaktira DIK Singapura, gdje sam privremeno boravio pet i po godina, DIK Japana, gdje sam boravio šest godina, DIK Francuske, gdje sam boravio dvije godine, DIK u Americi, gdje sam bio oko godinu – rekao je tada Spajić.

Čitaj još:   Kako pomoći Ukrajincima? (foto, video)

To je ponovio istog dana u dnevniku TV Vijesti. 

-Kao većina građana Crne Gore jako se lijepo osjećam u nama vrlo bliskoj Srbiji, nikad nisam živio u Srbiji. Boravio sam u Singapuru, Japanu, Francuskoj, uvijek sam bio na radnoj, školskoj vizi… Moj stalni boravak je uvijek bio vezan za Crnu Goru, kazao je gostujući u Vijestima. 

On je to odgovorio upitan da li ima dvojno, odnosno državljanstvo Srbije.

Naveo je da je jedan od uslova za kandidovanje za predsjednika države da ima državljanstvo koje ima.

-Provjerio sam u MUP-u prebivalište. MUP tvrdi da imam i taj uslov ispunjen, tako da ne bih više ulazio u detalje. Znamo da smo u prošlosti imali kandidate koji su bili van Crne Gore određen broj godina i niko nije postavljao takvo pitanje – rekao je Spajić.

BONUS VIDEO: Spajić: NEĆU ODUSTATI!!!

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more