IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OŠTRA REAKCIJA Reis Kavazović: Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima, ja sam na strani žrtve, a Dodik… (foto, video)

Reisu- l- ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein- ef. Kavazović reagovao je na posljednje izjave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.  

SARAJEVO: BiH. Zanimljivosti, vijesti, petak, 17: 02-2023, 19: 44… OŠTRA REAKCIJA Reis Kavazović: Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima, ja sam na strani žrtve, a Dodik… (foto, video)

Dodik je, između ostalog, kazao kako se reis Kavazović bavi politikom umjesto vjerom. Reis Kavazović poručio je kako su on i Dodik na suprotnim stranama.

– Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani. U tome je suštinska razlika između nas, nema tu ništa lično. Takvu nam je ulogu namijenila historija, a to se ne može promijeniti- izjavio je reisul- ulema Kavazović za Agenciju MINA, komentarišući jučerašnji istup predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS u kojem je javno napao reisu- l- ulemu.

Reisu- l-ulema je ovom prilikom dodao i da je progon imama hafiza Amira Mahića, kojeg je MUP RS- a prijavio Tužilaštvu u Prijedoru zbog “podsticanja nasilja i mržnje”, progon na vjerskoj osnovi i rezultat takve retrogradne politike.

 Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima. Tako je bilo u Bratuncu, Vogošći, tako je bilo i u Prijedoru. Ovog puta, dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Dodika – upitao je reisu- l- ulema.

Čitaj još:   DPS: Demokrate drugome jamu kopale, sami u nju upali... (foto)

Prema njegovim riječima, ovo nije samo problem i pitanje jedne vjerske zajednice, nego i pitanje diskriminacije i gušenja, kako vjerskih, tako i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

– Dakle, ovo je po svim mjerilima prvenstveno političko pitanje- kazao je reisu- l- ulema Kavazović.

BONUS VIDEO: “Amir Mahić je kvalitetan imam, otac petero djece. Doživio je torturu u Prijedoru kao dijete”

izvor MINA.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more