IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FILIP Adžić: Tražićemo da se Mandić izjasni da li ima državljanstvo Srbije… (foto, video)

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) tražiće od jednog od lidera Demokratskog fronta i predsjedničkog kandidata Andrije Mandića izjašnjenje o tome da li ima državljanstvo Srbije...

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 18: 02-2023, 00: 14… FILIP Adžić: Tražićemo da se Mandić izjasni da li ima državljanstvo Srbije… (foto, video)

“Mi zaista nemamo bilo kakvu potvrdu da se radi o zvaničnom dokumentu. Ali s obzirom da se radi o kandidatu koji bi trebalo da obavlja naznačajniju funkciju u državi, vjerujem da je naša obaveza da pokrenemo postupak i da od gospodina Mandića takođe tražimo izjašnjenje na date okolnosti”, rekao je za Televiziju Vijesti ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Alternativa Crna Gora objavila je da Mandić ima srbijansko državljanstvo, koje je kako piše u navodnom uvjerenju o državljanstvu MUP-a Srbije stekao 27. aprila 2009. godine.

Državljanstvo mu je, stoji u tom dokumentu, dodijeljeno na osnovu rješenja srbijanskog MUP-a od 17. oktobra 2007. Mandić je upisan u evidenciju državljana kod matičnog područja Stari grad u Beogradu.

Lider DF-a ranije je kazao da ima državljanstvo Srbije, ali su MUP i Republička izborna komisija te zemlje, crnogorskoj Državnoj izbornoj komisiji prije dva dana odgovorili da on nema prebivalište u Beogradu.

Iz Fronta tvrde da se radi o falsifikatu i lažnoj vijesti.

“Najbolje neka sa tim papirom ode u policiju onaj što ga je objavio”, rekao je za TV Vijesti poslanik DF-a Jovan Vučurović.

Televizija Vijesti pitala je predstavnika civilnog sektora u Državnoj izbornoj komisiji Damira Suljevića može li se, na način kako je to urađeno u slučaju Spajića, u svjetlu danas objavljenih informacija preispitivati i kandidatura Mandića.

Čitaj još:   URA PREDALA LISTU ZA CETINJE: Na svim jezicima u Crnoj Gori, URA znači– IZDAJA...

“U ovom trenutku, a pod pretpostavkom da su ti navodi koji su iznijeti u medijima tačni, ne postoji prostor da se ponovo preispituje njegova kandidatura, imajući uvidu da je DIK na toj sjednici razmatrala dostavljenu dokumentaciju iz koje je utvrđeno činjenično stanje na osnovu kojeg je nejgova kandidatura potvrđena”, rekao je Suljević za TV Vijesti.

Kada je riječ o lideru Evropa Sad, Milojku Spajiću, Adžić kaže da su danas od DIK-a dobili dokument koji potvrđuje da on ima prebivalište u Srbiji, i da će po službenoj dužnosti vrlo brzo pokrenuti postupak, tokom kojeg će Spajiću dati mogućnost da se izjasni.

“Što svakako ne znači da će gospodin Spajić ostati bez državljanstva. Moramo da znamo da je gospodin Spajić rođen u Crnoj Gori, da od dana rođenja ima crnogorsko državljanstvo, da nikada nije odjavljivao prebivalište, i zaista mi nemamo, i po međunarodnim konvencijama koje smo potpisivali, nemamo mogućnost da gospodina Spajića napravimo apartidom, to jest da ga ostavimo bez državljanstva”, rekao je Adžić.

DIK može da potvrdi Spajićevu kandidaturu, da je odbije, ili da je vrati na doradu. U svakom slučaju odluka se donosi većinom glasova ukupnog broja članova. To znači da sjednici moraju prisustvovati i predstavnici DF- a.

Čitaj još:   PROVJERILI SMO: MORSKA ILI KUHINJSKA SO– KOJA JE ZDRAVIJA? (foto)

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara u ponoć.

BONUS VIDEO: VIJESTI U POLA 7- SLUČAJ MANDIĆ| Vijesti online…

izvor Standard.me

URA PREDALA LISTU ZA CETINJE: Na svim jezicima u Crnoj Gori, URA znači– IZDAJA…

Takav obezličeni građanin, čiji tipičan predstavnik šeta sa izbornom listom Read more