IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILICA Kovačević: Oni koji se žale na strana miješanja, dopustili da Beograd utiče ko će probati da bude predsjednik CRNE GORE… (foto)

Milica Kovačević iz CDT- a kazala je za Antenu M da je uvid u potpise pravo koje se mora dozvoliti posmatračima.

“Mi smo 9. februara podnijeli zahtjev da počnemo sa uvidom u potpise za prve predate kandidature i taj nam uvid nije odobren uz izbjegavanje DIK-a da donese odluku prenošenjem te priče na Agenciju za zaštitu ličnih podataka, koja je izdala prekjuče negativno mišljenje o našem zahtjevu.

Mi smo htjeli, na osnovu ranijih iskustava iz izbornih procesa, naročito 2018. kada se desila velika zloupotreba ličnih podataka građana, da izvršimo uvid u potpise i vidimo da li je neko opet zloupotrijebio lične podatke, međutim to nam se pravo pokušava osporiti navodonom odbranomi zaštitom ličnih podataka”.

Kovačević ističe da neće odustati od zahtjeva, te da čekaju formalno izjašnjenje DIK-a.

“Mi ćemo definitivno imati pravnu reakciju. Osim toga, od DIK-a se očekuje da osposobi aplikaciju kako bi građani mogli provjeriti sami da li je neko zloupotrijebio njihove lične podatke”.

Kovačević ocjenjuje da su politički predstavnici u DIK- u zloupotrijebili tu instituciju za svoje partijske interese i, umjesto, kako kaže, da sprovode izbore, oni su odlukama već direktno uticali na ishod i rezultata izbora.

Čitaj još:   ADEM Ljajić: Nije ušao u avion, da bi odletio za Srbiju, ostao je u gradu na Bosforu! (foto)

Dodaje da je DIK politizovan otkad je ustanovljen.

“U DIK-u dominantnu većinu čine političari i oni su i u ranijim izbornim procesima donosili političke odluke, samo što to ranije nijesmo gledali u ovoj fazi procesa, nego obično u fazi potvrđivanja i poništavanja rezultata, namještanja da neko, kroz ponovljeno glasanje, dobije mandat manje ili više.

U Crnoj Gori je posebno poražavajuće jer se na ovaj način u izborni proces direktno uvela Srbija i da su oni, koji se najviše žale na strana miješanja, ja vjerujem i opravdano, upravo na ovaj način dopustili da odluke režima u Beogradu utiču na to ko će ili neće uopšte probati da bude predsjednik Crne Gore”.

Kovačević ističe da, pošto nije sprovedena izborna reforma, imamo isto izborno zakonodavstvo. Objašnjava da bi se problem politizovane izborne administracije mogao popraviti kroz model profesionalizacije, koji su nudili u izbornoj reformi.

“U ovoj fazi procesa mi ne da ne vidimo poboljšanja, nego vidimo i nazadovanje u određenim oblastima i sasvim smo sigurni da to vide oni koji posmatraju Crnu Goru i teško da nam ovo što se do sad dogodilo, ide u prilog”, navela je Kovačević i zaključila da je ovaj izborni proces pokazao da nemamo kontrolu nad najvažnijim procesom u svakom demokratkom društvu– izbornim procesom.

Čitaj još:   CURE DETALJI TUČE U CENTRU SARAJEVA: Elvir Sejfić ubio muškarca, pa automobilom jurio za Planjom... (foto)

izvor: http://antenam.me, http://ibalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more