IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREDSJEDNIČKA TRKA: Milatović gasi nadu Bečiću, VESELI ostale “protivnike”, MILO Đukanović blizu kandidature…

Evropa sad je prelomila, Jakov Milatović će biti predjednički kandidat. To je odlučio Glavni odbor partije koji je sinoć do kasno vijećao šta da se radi. Imali su dvije solucije, ili da sa rezervne klupe gurnu u igru Milatovića ili da podrže kandidata Demokrata, lidera Aleksu Bečića. Nije da nije bilo dileme, jer je jedan broj članova stranačkih organa zagovarao scenarij koji je priželjkivao Bečić i Demokrate.

Pritisaka je bilo sa svih strana, a uputstvo za upotrebu javno je dao metodolog i analitičar Miloš Bešić servirajući podatke sa istraživanja koji su pokazivali da je sinergija tih partija, uz URU i eventualno SNP, dobitna kombinacija.

Sa velikom pažnjom odluku Evrope sad iščekivao je i Bečić, jer se za kratko ponadao da san može postati java i da eventualnom podrškom Spajićeve i Milatovićeve partije može da se domogne predsjedničke fotelje.

Ovako će, ako računamo sa pomenutim istraživanjem, odigrati solo partiju za stranku uz nadu da će njegov rezultat dići rejting te političke organizacije za par procenata. Teško do drugog kruga, ali vrijedi.

Čini se da je odluka GO ES ipak najviše obradovala Demokratsku partiju socijalista koja je svoju odluku oko kandidata najavila za sjutra, nakon sjednice Predsjedništva te partije.

Spekuliše se da je predsjednik Milo Đukanović prelomio i da će izaći na crtu 19. marta. Drugačiju odluku teško je očekivati, s obzirom na to kako se dijele karte u finišu prijava kandidata za predsjedničke izbore.

Ne manje zadovoljan odlukom Evrope sad bio je i DF, odnosno Andrija Mandić, koji po Bešićevoj računici ima šanse za ulazak u drugi krug samo ako Milatović bude kandidat…

U drugom krugu šta bude, ali se čini da se već priprema za to, jer je svoju kampanju počeo sa osmjehom i pruženom rukom ka svima, bez narativa o ugroženom srpstvu, Kosovu i anti Nato priči…. Forsira životni standard, pomirenje, zakopane sjekire…

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ PORUČIO- "Bijelo Polje okosnica razvoja sjevera CRNE GORE" (foto, video)

Da ne vidite lik i ime rekli biste to je to, građanski kandidat okrenut Briselu i evropskim vrijednostima….

Kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović čeka objašnjenje iz DIK- a o tome kako su proglasili nevalidnim više od 2000 potpisa. Kako kaže, ipak ne čeka skrštenih ruku, već prikuplja nedostajuće potpisu uz najavu tužbe i krivičnog gonjenja članova DIK- a.

SDP je odradio posao, predao potpise za kandidaturu Draginje Vuksanović Stanković i čeka potvrdu DIK-a. I njima je lakše palo to što Evropa sad ide samostalno, ali se ipak čini da oni imaju svoju priču koja ne zavisi mnogo od ostatka političke scene.

Bivši direktor ANB-a Dejan Vukšić još prikuplja potpise i nije izvjesno hoće li upsjeti u tome, jer je rok do ponedjeljka. Utisak je da je prikupljanje potpisa organizovao samo zato da bi Demohrišćanska partija bila vidljivija i imala kakvu takvu budućnost na političkoj sceni Crne Gore.

SNP, kako je kazao njihov funkcioner i ministar Marko Kovač, neće imati svog kandidata, a odluku kome će dati podršku ostavili su za sjednicu stranačkih organa koja će biti održana ovih dana.

Njihovi glasovi teško da će ići prema Bečiću, jer mu ne mogu zaboraviti “izdaju” kada je izašao iz te partije i formirao novu. Vjerovatnije je da će podržati Milatovića i na taj način nastaviti sunovrat rejtinga partije koji je započeo na izborima u Glavnom gradu.

Milatovića će, najvjerovatnije, podržati i URA koja je kroz usta lidera i premijera Dritana Abazovića juče najavila da će pozvati svoje pristalice da glasaju za nekog od građanskih kandidata. Računaju da je Milatović dovoljno građanski nastrojen da može zadovoljiti ukuse pristalica GP URA.

Bošnjačka stranka, takođe odlučuje u ova dva dana, jer vremena svakako nema više, a utisak je da se čeka odluka DPS-a. Poznavaoci prilika smatraju da su u vrlo nezavidnoj situaciji, jer gurati Kenanu Strujić Harbić i istrošti je za malo rejtinga partije je možda preskupo.

Čitaj još:   BERLIN: Čemu ovaj cirkus Vučića i Tačija???

Sa druge strane, dajući podršku eventualno Đukanoviću izvjesno je da gube na imidžu samostalnosti i na ono što je rekao lider Ervin Ibrahimović– da BS nije taster da ga pritiska kad ko i kada hoće. Za njih je idelan bio zajednički kandidat, ali je taj voz davno otišao.

Što se SD- a tiče, skoro sa sigurnošću se može reći da će podržati kandidata DPS- a, a posebno ako to bude Đukanović. Čini se da tu nema dileme.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more