IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Moja predsjednička kandidatura je odgovornost prema Crnoj Gori, cilj je pobjeda u prvom krugu… (video)

Moja predsjednička kandidatura je odgovornost prema Crnoj Gori koja je u ogromnim problemima. Crna Gora je prošla nevjerovatan put za tri godine, od sidra stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a danas se opisuje kao rak rana, rekao predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović. On je naglasio da je njegov cilj pobjeda u prvom krugu predsjedničkih izbora.

“Sami vidimo da je Crna Gora danas zemlja razorene funkcionalnosti čije glavne institucije su u v.d. stanju ili je njihov rad paralisan, zemlja koju investitori napuštaju. Crna Gora je nažalost danas je zemlja zanemarene vladavine prava”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare održanoj nakon predaje predsjedničke kandidature.

Istakao je da aktuelna vlast ne mari za stavove EU i Venecijanske komisije.

“Zbog toga je Crna Gora paralisana na evropskom putu”, ocijenio je Đukanović i poručio je da bi, kako je rekao, ovu agoniju što prije trebalo prekinuti.

Prema njegovim riječima u demokratskom društvu se to ostvaruje putem izbora.

“U 2023. očigledno očekuje nas sveobuhvatan izborni ciklus koji počinje redovnim predsjedničkim izborima 19. marta, a gotovo da sam siguran da se nastavlja nekoliko mjeseci kasnije održavanjem parlamentarnih izbora”, kazao je Đukanović.

On je nagalsio da su parlamentarni izbori prilika da Crna Gora mudrim odlukama svojih građana povrati prethodnu stabilnost.

“Da povrati konkurentnost svog biznis ambijenta i svoju posvećenost reformama kako bi uz konstantno unaprjeđenje vladavine prava uhvatila priključak u pregovaračkom procesu sa EU i ono što je najvažnije da povrati funkcionalnost institucija…

Izbori prilika da Crna Gora sačuva međunaordni prestiž koji je mukotrpno ostvarila tokom mukotrpnih 14 godina od obnove nezavisnosti. Bez obzira na dodatne izazove koji su se izoštrili u posljednje tri godine”, naglasio je Đukanović.

Podsjetio je i da je Crna Gora iz težih iskušenja izlazila uspješno.

“Tada kada je sve izgledalo beznadežno uspjeli smo da sačuvamo mir i sačuvamo zemlju od NATO bombardovanja, da nađemo strpljenja u pregovorima sa Srbijom i da odložimo, onoliko koliko je bilo neophodno, izjašnjavanje na referendumu”, naveoje on.

Potom je dodao da “smo uspjeli da napravimo kompromis sa EU i organizujemo referendum po pravilima koja nijesu izgledala najpravednije i nakon svega toga napravimo strateški zaokret ka zapadu i Crnu Goru uvedemo u NATO i obezbijedimo joj lidersku poziciju u pregovaračkom procesu sa EU”.

Đukanović je rekao da je sve to bilo moguće jer smo imali besprekorno čistu viziju i jak motiv da je ostvarimo.

Čitaj još:   VRUĆINA, PIJE SE VIŠE VODE: Budite pažljivi, posledice su nekad fatalne, koliko nam je potrebno vode!

“Kao što smo imali motiv da obnovimo državu i da je psotavimo na kolosjek evropskih integracija, danas tako danas imamo motiv da sačuvamo tekovine savremene Crne Gore kojoj smo svi kao generacija dali svoje dosadašnje živote”, kazao je on.

Imamo, dodao je, ozbiljan motiv da to sačuvamo i nastavimo tim putem i stvorimo uslove za stabilan i prosperitetan život naših potomaka.

Posebno je isatako da su se posljednjih godina vidjele novije političke profile i ponude.

“Koje bih najbenignije opisao kao vrlo avanturistične, ali mislim da je sve potrebno vidjeti i upoznati se sa svime što je na političkoj sceni”, rekao je Đukanović.

On je naglasio da će sa dosadašnjim iskustvom sigurno mudrije odlučivati na izborima.

“Počev od predsjedničkih izbora vjerujem da ćemo donijeti odluke koje će Crnoj Gori garantovati stabilnost i dostizanje njenih najvažnijih ciljeva – uključujući članstvo u EU. 

Nadam se da će rezultatima predsjedničkih izbora stvoriti uslovi da se normalizuje politički život u Crnoj Gori nakon potresa kroz koji prolazimo posljednje dvije i po godine. I da uhvatimo priključak sa pozitivnim političkim tendencijama koje se bile karakteristične za našu zemlju posle referenduma”, kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje zašto je DPS čekao zadnji momenat da preda kandidaturu da li je to znak da DPS nije imao koga da predloži osim Đukanovića, aktuelni šef države je rekao da DPS javnosti šalje poruku o bogatsvu kadrovskog potencijala DPS-a.

“Kada bi sabrali sve kadrovske promjene u svim partijama u poređnju sa DPS, preteglo bi ono što je urađeno u DPS-u. Pogledajte kako danas izgleda Predsjeništvo DPS- a i Poslanički klub, pa uporedite to sa ostalim partijama i eto odgovora…

Kandidat sam i to znači da smo nastavili sa ozbiljnim sagledavanjem svake obaveze. DPS je bila kičma države Crne Gore. I sada kao opozicija nastavljamo ulogu odgovorne državne opozicije”, rekao je on.

Prema njegovim riječima analize su pokazale da je ovo presudni trenutak da se vidi da li će Crna Gora povratiti normalnost ili će se nastaviti kolotečinom balkanske nestabilnosti i propadanja.

“Ako se Crna Gora odluči da produži mandat aktuelnoj državnoj politici onda bi morali čekati 2027 ili 2028. za novu šansu. Naša analiza pokazala je da moramo izaći sa najjačim adutom, a predsjednik stranke je najjači adut. Danas je tako”, kazao je Đukanović.

Komentarišući spekulacije da DPS kalkulisao i čekao da vidi šta će biti sa kandidaturom lidera Pokerta Evropa sad Milojka Spajića Đukanović ističe da nisu ništa kalkulisali.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Moramo prekinuti agoniju na ovim izborima i reći– DOSTA JE BILO...

“Nisam nikada pobjegao ni iz jednog duela. Koristili smo vrijeme da sagledamo sve činjenice ko je kandidat koji može da pobijedi i da kao predsjednik da najviše. Kandidatura Spajića propala prije sedam dana da smo kalkulasi mogli smo odmah sjutradan predati kandidaturu”, poručio je Đukanović.

Na pitanje da li očekuje drugi krug predsjedničkih izbora Đukanović je rekao da ulazi sa namjerom da pobjedi u prvom krugu.

“Cilj je pobjeda u prvom krugu ali sam spreman za cijeli izborni proces. A ako bude drugog kruga vjerujem da ću pobijediti”, poručio je Đuaknović.

Ukoliko bude drugog kruga aktuelni predsjednik Crne Gore kaže da ne bi prognozirao ko bi mu tada mogao biti  pritivkandidat.

Odgovarajući na pitanje da li će li raspustiti Skupšinu Crne Gore Đukanović je rekao da ne treba žuriti i naglasio da je njegova obaveza da poštuje Ustav Crne Gore.

“Ne bih trčao sa tim vezano za priču o raspuštanju Parlamenta. Treba precizno pogledati sta su ustavne odredbe, a šta kontroverznog Zakona o predsjedniku. Mislim da je jasno da je taj zakon nesuatavn i pitanje je samo kada će se konstituisati Ustavni sud i kada će se taj zakon naći pred Ustavnim sudom. Moja obaveza je da beskompromisno poštujemo Ustav Crne Gore”, zaključio je Đukanović.

Miraš Dušević, Aleksandra Obradović

izvor: http://cdm.me

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more