IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA Pobuna ambasadora i konzula iz RS- a protiv ministra Konakovića: FRONTALNI UDAR IZ DODIKOVIH REDOVA… (foto, video)

Saopćenje su potpisali ambasadori i generalni konzuli BiH…

SARAJEVO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 01: 03-2023, 09: 14… VELIKA Pobuna ambasadora i konzula iz RS- a protiv ministra Konakovića: FRONTALNI UDAR IZ DODIKOVIH REDOVA… (foto, video)

-Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković, dostavljajući instrukciju svim ambasadama i generalnim konzulatima BiH da obilježe 1. mart, nepostojeći “Dan nezavisnosti BiH”, u kojoj daje neprihvatljivo tumačenje osnovanosti obilježavanja ovog datuma, zloupotrebljava funkciju ministra isto kao što je radila i njegov prethodnik Bisera Turković, navodi se u saopćenju koje su potpisali ambasadori i generalni konzuli Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republika Srpska.

-Naime, ministar namjerno zanemaruje činjenicu da BiH nema usvojen zakon o praznicima koji bi regulisao ovu materiju, a u isto vrijeme se poziva na neke nepostojeće zakone iz prošlosti koji nikada nisu bili važeći na cijeloj teritoriji današnje BiH.

Drugim riječima ne postoji praznik pod nazivom ‘Dan nezavisnosti BiH’, ali ta činjenica nije zasmetala ministru da zahtijeva od ambasadora i generalnih konzula da koristeći instrumente diplomatske komunikacije obmanjuju institucije zemalja prijema upućujući ih na nepostojeći praznik, ujedno time praveći lažni kontinuitet današnje državne zajednice nastale u Dejtonu sa ratnom ‘Republikom BiH, navodi se u saopštenju ambasadora i generalnih konzula BiH povodom instrukcije ministra Konakovića o obilježavanju praznika Dan nezavisnosti BiH koji se danas obilježava u našoj zemlji.

Čitaj još:   DANAS JE Gradonačelnik Nikšića: Saslušan zbog negiranja genocida u Srebrenici... (foto i video)

-Konaković u instrukciji koju je uputio zanemaruje i činjenicu da je tog 1. marta 1992. godine ubijen srpski svat Nikola Gardović u Sarajevu od pripadnika paravojnog krila Stranke demokratske akcije, što je bio povod za početak građanskog rata u BiH, te srpski narod taj 1. mart dožiljava kao dan početka tragičnog sukoba u kojem su stradali pripadnici sva tri konstitutivna naroda.

Na osnovu svega napisanog, ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda obavještavaju javnost da neće postupiti po nezakonitoj instrukciji koja urušava ustavni poredak BiH, te izražavaju zabrinutost činjenicom da je ministar Konaković nastavio sa praksom uzurpiranja dejtonske nadležnosti Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom.

Ovakva praksa ne ide u prilog njegovim najavama da će popraviti loše stanje u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara koje je zatekao nakon brojnih zloupotreba njegovog prethodnika Bisere Turković, a koja se služila istim metodama i praksom da dodatno uruši odnose tri konstitutivna naroda i spoljnopolitičku poziciju BiH u svijetu, navodi se u saopćenju.

Saopćenje su potpisali ambasadori i generalni konzuli BiH:

Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Marko Milisav, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović, Slaviša Ćeranić.

BONUS VIDEO: Traže se ZAKONSKE KAZNE za postupke KONAKOVIĆA Žučne Rekacije MAJKI SREBRENICE o odbacivanju prij…

Čitaj još:   VELIČANSTVENO NOĆ ZA PAMĆENJE u “Morači”: „Lavovi”, pokazali zube  idu na Svjetsko prvenstvo... (foto, video)

izvor (SB)