IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Moramo prekinuti agoniju na ovim izborima i reći– DOSTA JE BILO…

Upunoj sali Centra za kulturu u Beranama održana je pobjednička tribina predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), aktuelnog predsjednika Crne Gore i kandidata za predstojeće predsjedničke izbore Mila Đukanovića, koji se tom prilikom obratio prisutnima i na samom početku svog izlaganja rekao da se u ovom trenutku nalazimo pred možda najvećim izazovom u novijoj političkoj istoriji naše države.

Iza nas je veoma plodan period razvoja na ekonomskom i demokratskom planu. Nakon obnove nezavisnosti državna politika koju je dominantno kreirala i realizovala Demokratska partija socijalista zajedno sa koalicionim partnerima, uspjela je da pomakne državu naprijed i da stvori šanse i rezultate koji su obezbjeđivali neuporedivo kvalitetniji život svih naših građana – rekao je Đukanović.

On je poručio da je to politika koja je devedesetih godina očuvala mir i učvrstila međuvjerski i multietnički sklad, koja je obezbijedila ekonomsku samostalnost Crne Gore i stvorila šansu za dinamičan ekonomski razvoj zbog čega je naša država bila najdinamičnija ekonomija na jugoistoku Evrope.

Vizija koja se ostvaruje

Đukanović je poručio da je prethodni period vladavine DPS pokazao da je nezavisnost Crne Gore bila potrebna kako bi se preuzela odgovornost za budućnost naše države, i pravilno odabrao strateški kurs.

– Crna Gora pripada Evropi, ne samo istorijski i geografski, i ne samo kulturno nego i vrijednosno i Crna Gora treba da bude sastavni dio razvijene evropske porodice. Pokazali smo da imamo ne samo viziju, nego viziju koja se ostvaruje.

To je veoma važno. Mi smo pokazali da imamo hrabrosti i odlučnosti i znanja da savladamo sve prepreke na putu ostvarivanja naše vizije. U međuvremenu smo postali članica NATO-a, najprestižnijeg političkog i vojnog saveza u istoriji čovječanstva. Crna Gora je to zavrijedila svojim radom i, između ostalog, mudrim i odgovornim domaćinstvom koji je predvodio DPS sa svojom evropskom koalicijom.

U finalu retrospektive o tome kako smo odgovorno upravljali Crnom Goru, podsjećam da smo doveli Crnu Goru u predvorje EU. Zašto još uvijek nijesmo članica, da ne elaboriram. Ipak, nemam nikakve sumnje da će prva sljedeća članica EU biti upravo Crna Gora– kazao je predsjednik Đukanović u dijelu izlaganja koji se odnosio na učinke politike koju je dominantno predvodila DPS.

Greške platili 30. avgusta

U nastavku svog govora predsjednik DPS je kazao da nema ni najmanju iluziju da je sve bilo tako sjajno i blještavo, jer kako je istakao, vlast kvari ljude, a ni predstavnici DPS nijesu izuzeci, te da je upravo 30. avgusta 2020. godine došao trenutak za naplatu tih grešaka.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj krizi... (foto)

– Ja sam čovjek koji potpuno razumije evropsku političku i demokratsku kulturu, i dio te kulture je promjena vlasti. Danas dvije i po godine kasnije, danas dolazimo do potvrde onog što svaki mudar i iskusan čovjek zna – nije svaka promjena, promjena na bolje. Niko od nas ne želi sebi promjenu na gore. Ako želimo promjenu, želimo da bude makar istog kvaliteta kao ona politika koju mijenjamo – kazao je aktuelni predsjednik Crne Gore.

Posljednje dvije i po godine– bilo i ne ponovilo se

Đukanović je ukazao na dio onoga što se dešavalo u prethodnom periodu.

– Šta se desilo u ove dvije i po godine? Svaki elementarno misleći čovjek može reći samo jednu rečenicu: bilo i ne ponovilo se! Crna Gora je bila država vrlo uzorne funkcionalnosti. Danas imamo Vladu koja je duže u tehničkom mandatu nego što je bila u punom političkom. Posljedica takve političke nelegitimnosti vlade je i okolnost da se generiše nesposobnost parlamentarne većine da riješava otvorene probleme u ukupnom sistemu vlasti.

Vi danas u sudskoj vlasti imate višegodišnja v.d. rješenja od predsjednika Vrhovnog suda, VDT, Sudskog i Tužilačkog savjeta. To su tragični učinci parlamentarne većine. Na ekonomskom planu dogodile su se ozbiljne štete. Nije jednostavno animirati dobre investitore da dođu u malu zemlju, a većina njih nas je sada napustila.

Izgubljene su stotinu i hiljade radnih mjesta. Javne finansije su do te mjere ugrožene zbog visine duga u odnosu na bruto društveni proizvod da je to uticalo na obaranje kreditnog rejtinga i svaki kredit je danas neuporedivo skuplji.

Pogledajte šta se dogodilo sa sistemom zdravstvenog osiguranja, odnosno šta su uradili ekonomski i politički vagabundi. Ponudili su šarenu lažu kako će da podignu plate pa onda kada se ljudi razbole idu u zdravstvene ustanove ali moraju sve sami da donesu. Nema ljekova za ljude koji su bolesni od malignih oboljenja – rekao je Đukanović.

Čitaj još:   MILO Đukanović: U svoje i u ime građana Crne Gore uputio telegram saučešća... (foto)

Prethodne dvije vlade zaboravile penzionere i korisnike socijalnih davanja

Ukazao je na to da su penzioneri zaboravljeni politikom prethodne dvije vlade kao i one kategorije koje su korisnici socijalnih prava.

On je tvrdi da aktuelna vlast prećutkuje kolika je inflacija u Crnoj Gori.

– Inflacija u EU je bila 10 odsto, a u Crnoj Gori 18 odsto. Realna plata građanina Crne Gore ovog januara 5.1 odsto niža je nego u januaru prošle godine. Vi danas za istu platu možete da kupite 5% manje proizvoda nego u januaru prošle godine. Dakle, kako rezimirati ove učinke? Ja bih rekao da je ovo ozbiljna agonija u kojoj se nalazi crnogorska država i crnogorsko društvo, i to treba hitno prekinuti – ocijenio je Đukanović.

Predsjednički izbori prvo poluvrijeme, parlamentarni drugo

Konstatovao je da predstojeći predsjednički izbori zakazani za 19. marta imaju izuzetan značaj.

– Predsjednički izbori su prvo poluvrijeme onoga što slijedi. Nakon njih idu prijevremeni parlamentari izbori, nakon kojih ćemo dobiti odgovornog domaćina – odnosno odgovornu vladu – zaključio je Đukanović.

izvor: http://standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more