IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA ZA ZLATNIM BH LJILJANOM: Klanjana dženaza komandantu Edhemu Omerović… (foto)

Dženaza i ukop legendarnog komandata 206. viteške brdske brigade Edhema Omerovića Tite, je obavljena poslije ikindije namaza na mezarju u Godušu, na teritoriji općine Sapna...

SAPNA: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 03: 03-2023, 19: 14… TUGA ZA ZLATNIM BH LJILJANOM: Klanjana dženaza komandantu Edhemu Omerović… (foto)

U Godušu, Medžlis Islamske zajednice Zvornik, danas je klanjana dženaza-namaz Edhemu Omeroviću, komandantu 246. Viteške brigade i dobitniku najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. 

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović obraćajući se ovom prilikom velikom broju prisutnih kazao da je Omerović “bio veliki čovjek, putokaz u svojoj generaciji i putokaz generacijama koje dolaze”.

– Mnogi od vas dobro znate rahmetli Edhema Omerovića. Vaše prisustvo ovdje je velika poruka iz Goduša, iz ovog dijela naše domovine Bosne i Hercegovine, iz Podrinja. Ova dženaza je velika poruka našem narodu i svim ljudima da nikada nećemo gubiti snagu, svoje opredjeljenje, da pamtimo i poštujemo velika djela naše braće i sestara.

Veliko je djelo rahmetli Edhema Omerovića. Sve što je jedan sin Ademov mogao da založi za svoju zemlju, svoj narod, svoju porodicu, svoje mjesto, založeno je u njegovom primjeru. Zato budimo sigurni, uvijek vjerujući u Allaha i Njegovu pomoć, da ova zemlja nikada neće biti bez ovakvih sinova. Nikada nije bila i nikad neće biti.

Čitaj još:   VODITELJKA DEA, UMALO UMRLA NA VMA: Ljekari je jedva spasli, drama trajala satima...

Ova zemlja će u svakom vremenu imati velike sinove, heroje i gazije, čestite ljude. Neizmjerno smo zahvalni ovom našem gaziji, zlatnom ljiljanu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Zahvalni smo njegovoj porodici i njegovim saborcima. Nedavno sam dugo razgovarao s Edhemom Omerovićem. Dugo smo razgovarali i nosim veliki ibret iz tog razgovora. Do zadnjeg časa, fizički oslabio, bio je nesalomljivog duha- kazao je muftija Fazlović.

Dženaza- namaz je predvodio imam džemata Goduš Meho-ef. Hasanović, kome je rahmetli Omerović bio komandant, prenosi Preporod.

Pred nekoliko hiljada prisutnih obratio se i Edhemov saborac Šemsudin Muminović. Prije dženaze u džamiji u Godušu je preučen kelimei- tevhid…

Komandant Edhem Omerović je rođen 23. februara 1958. godine u Godušu, Općina Sapna. Zajedno sa kapetanom Hajrom Mešićem, bio je jedan od organizatora otpora u svom rodnom Godušu i Sapni. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu obavljao je razne odgovorne dužnosti, kao i dužnost komandanta 246. Viteške brigade.

Naredbom Štaba vrhovne komande Armije RBiH, za izuzetnu hrabrost, odlučnost i sposobnost, 14. marta 1996. godine odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

Čitaj još:   HEROJI DANA Aldin i Almir: Poznato stanje male bebe koju su izvukli iz ledene Morače... (foto, video)

Na Ahiret je preselio u Tuzli, 1. marta 2023. godine, nakon duge i teške bolesti.

izvor Preporod.info

MANJINSKI NARODI SU UZ MILA ĐUKANOVIĆA… (foto)

Pošto su uvijek manjinski narodi u Crnoj Gori imali značajnu Read more

Nešto mnogo smrdi u CRNOJ GORI…

Iskušenja su ogromna, ponude su uvek anticrnogorske i to je Read more