IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PAPA FRANJA UZDRMAO HRVATE: Na pomolu tektonske promjene, na meti Međugorje, Vatikan skida kardinala Bozanića, sprema zamjenu! (foto, video)

Mnogi će biti nezadovoljni samom odlukom Vatikana…

RIM: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 04: 03-2023, 20: 14… PAPA FRANJA UZDRMAO HRVATE: Na pomolu tektonske promjene, na meti Međugorje, Vatikan skida kardinala Bozanića, sprema zamjenu! (foto, video)

List “7dnevno” je pre više od dva i po meseca najavio da je papa Franja imenovao za nadbiskupa Dražena Kutlešu, koji će sledeće godine zameniti Josipa Bozanića. Iako su hrvatski mediji već godinama nagađali da će doći do ove promene, izvor lista iz Vatikana tačno je predvideo da će ovo imenovanje biti objavljeno uoči Uskrsa.

Time se završava jedna epoha u životu Crkve u Hrvata koju je obeležio Josip Bozanić. Značajna epoha u kojoj je u životu Crkve bilo burno, puno izazova, ali manje burno nego u periodu Bozanićevih prethodnika, kardinala Alojzija Stepinca, Franje Šepera i Franje Kuharića. Ali istovremeno počinje i nova epoha koju će obeležiti Dražen Kutleša, za koju godinu verovatno i kardinal.

Nije neka tajna da papa Franja i Josip Bozanić nisu bili posebno bliski. Bilo je više razloga za to, uostalom, argentinski papa je odlučio da promeni mnoge stare, konzervativne biskupe u Hrvatskoj, ali ne samo ovde.

Elegantan potez

Taj proces išao je sporo, a na kraju je na red došao i Bozanić. Papa je to izveo vrlo elegantno, nije dopustio da se stekne utisak da je kardinal Bozanić smenjen, ili zamenjen, već se držao pravila da najavi promene kada se Bozanić približi 75. godini i vremenu kada treba da ide u penziju.

To znači da će do tada, a to je 20. marta sledeće godine, Kutleša i Bozanić zajedno obavljati posao u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a nakon toga će Kutleša to raditi samostalno. Nije iznenađenje ni izbor Dražena Kutleše. Slovi kao vatikanski čovek, blizak papa Franji, pogotovo njegovom reformskom putu.

BONUS VIDEO: Velika promjena na Kaptolu: Na mjesto Josipa Bozanića dolazi Dražen Kutleša

Nekoliko puta je papa Franja pokazao da je Kutleša njegov favorit, bez obzira na ono staro vatikansko pravilo da sveštenici koji se najčešće spominju kao kandidati za visoke dužnosti na kraju ne budu izabrani.

Ili “onaj koji uđe na konklavu kao papa, izlazi kao kardinal”. Kada su mediji nagađali da će Kutleša zameniti Bozanića, još dok je bio u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, on je odgovarao: “Treba prvo preći Učku”. Sada nije prešao Učku jer je u međuvremenu vodio Splitsko-makarsku nadbiskupiju i u Zagreb će doći iz Splita.

Slede sigurno velike, a možda i tektonske promene na Kaptolu, u svim nadbiskupijama i biskupijama. Kutleša sjajno poznaje prilike u Crkvi, zna kako “dišu” svi biskupi. I novi i stari. Neće te promene ići preko noći, neće se stvarati utisak početka “revolucionarne” nove ere, ali tako će biti.

Prethodnih meseci stizali su papi predlozi i iz Zagreba ko bi mogao da nasledi Bozanića, a iz njegovog kruga se spominjalo drugo ime. Međutim, papski nuncije u Zagrebu Đorđo Lingva, koji dobro poznaje prilike u Crkvi, dao je svoj predlog, a može se pretpostaviti da je to bio upravo Dražen Kutleša.

Čitaj još:   KATASTROFA I ŠOK U SRBIJI: Informer-"Otvoren put za povratak na vlast DPS- a"! (foto)

Pitanje je hoće li i svi na Kaptolu prihvatiti ovo papino imenovanje, ali je sigurno da neće biti javnog otpora. Uostalom, Kaptol uvek vrvi od nezadovoljnih velikodostojnika, to nije ništa novo.

porni Stepinac
Mnogo je razloga što sadašnji papa nije bio zadovoljan stanjem u Crkvi u Hrvatskoj. Pre svega konzervativnim biskupima koji su ponekad iskazivali stavove suprotne njegovim. Nije tajna ni da mnogi stari biskupi nisu podnosili papu, da su smatrali kako ne čini dovoljno da Alojzije Stepinac bude proglašen svetim, a i da ne poznaje dovoljno prilike u Hrvatskoj.

To, međutim, nije smetalo papa Franji da krene u promene koje su se događale u gotovo svim nadbiskupijama i biskupijama. Došli su novi ljudi, više-manje nepoznati široj javnosti, izabrani po Franjinom ukusu. To su sveštenici koji su posvećeni svom poslu, nisu previše eksponirani i podržavaju u svemu Svetog Oca. Papa zna da se može pouzdati u njih, da oni svoju dužnost obavljaju predano i poštuju njegove reformske poteze.

Bozanić je došao u konflikt s Vatikanom i kada je otkriveno da poseduje veći iznos novca u Vatikanskoj banci. Očito je da je sam Vatikan taj podatak lansirao u javnost kako bi oslabio moć zagrebačkog nadbiskupa. Ali njega su podržavali mnogi istaknuti kardinali u Rimu, članovi Rimske kurije koja je još vrlo moćna. Činilo se da niko ništa ne može kardinalu Bozaniću, ali bio je to privid koji je režirao sam papa. Čekao se trenutak, a očito je on sada došao.

Kutleša je dobro poznat u Vatikanu još otkako je studirao u Rimu i vrlo brzo je papa Franja uspostavio s njim dobar odnos. Papa je video i osetio da je reč o svešteniku koji može da obavlja dužnost onako kako to on zamišlja. U Istri je rešio problem sa samostanom Dajla koji je opterećivao Crkvu i pretio da se pretvori u prvorazredni skandal.

Vrlo jasan

Nije se dugo Kutleša tamo zadržao, samo deset meseci, a onda je stigla vest da ide na Kaptol. U međuvremenu je postao i predsednik Hrvatske biskupske konferencije, a slovi kao jedan od najuticajnijih, ako ne i najuticajniji hrvatski biskup u Vatikanu.

Čitaj još:   UŽAS U PODGORICI: Tinejdžer silovan na Koniku?

Rođen je u Tomislavgradu 25. septembra 1968. pa je pred njim još duga karijera. Klasičnu gimnaziju završio je u Dubrovniku, filozofsko-teološke studije u Sarajevu. Za sveštenika je zaređen u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji 1996., a dve godine posle odlazi na postdiplomske studije kanonskog prava na papskom univerzitetu Urbaniana u Rimu, gde je magistrirao i doktorirao.

BONUS VIDEO: Dražen Kutleša naslijedit će Bozanića…

Kao sveštenik, prošao je put od župnog vikara u mostarskoj katedrali sve do samog vrha Crkve u Hrvata. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je za biskupa, a biskupsko geslo bile su mu reči iz Psalama 31 “U tebe se, Gospodine, uzdam”. Kao i sam papa, i nadbiskup Kutleša često je vrlo jasan. Kada govori o porodici i poštovanju doma i Boga, kaže da se Hrvati ponekad ponašaju sasvim suprotno od onoga što govore.

Zadati ciljevi
Sadašnji papa u nekim crkvenim krugovima nije popularan kao što su bili Jovan Pavle II i Benedikt XVI. To znači da će Kutleša i sveštenstvu i vernicima morati više da govori o papinim ciljevima. Budući nadbiskup će se sukobiti i sa ostacima konzervativizma, koji još duboko živi u delu sveštenstva i vernika. Bez sumnje, biće vrlo otvoren, progovaraće jezikom koji je svima razumljiv, jasno.

Uslediće i neke kadrovske promene na samom Kaptolu, gde uvek ima različitih struja i sukoba mišljenja, a sigurno je da će biti liberalniji prema onima koji ne misle isto kao on.

Bonus video: Mons. Dražen Kutleša o imenovanju za nadbiskupa koadjutora Splitsko-makarske nadbiskupije

Autor: Tomislav Fumić/7dnevno

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more