IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Braniću vrijednosti Crne Gore punim srcem…

Već sam počela razgovore sa predstavnicima partija manje brojnih naroda. Zaslužujem snažnu podršku njihovih birača. Kada je bilo najteže mi smo bili srcem uz one koji su proganjani jer se drugačije zovu, ili se drugačije zove bog kome se mole – poručila je Draginja Vuksanović-Stanković

Glasom građana na predstojećim izborima bira se smjer u kojim zemlja ide. Odlučuje se da li pravimo društvo pravde, prava i jednakosti, zemlju koja će biti članica Evropske unije ili ćemo da tavorimo podijeljeni i posvađani, pod pritiskom regionalnog ili šireg nacionalističkog projekta srpskog– ruskog sveta– poručila je Draginja Vuksanović- Stanković, kandidatkinja SDP- a za predsjednicu Crne Gore i poslanica.

Istakla je da je da očekuje da će građani prepoznati „da potrošene godine na agresivne nacionalističke i klerikalne velikodržavne projekte nikome ne donose ništa dobro“.

– Zato pozivam one, svih vjera i nacija, kojima je kao i meni Crna Gora jedina domovina, da stanemo zajedno u odbranu njenih vrijednosti – kazala je Vuksanović-Stanković.

Još jednom ste u izbornoj trci za predsjednicu Crne Gore. Šta očekujete ovoga puta i na čemu ćete bazirati kampanju?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Crna Gora se nalazi na raskrsnici. Od našeg glasa na predsjedničkim i ubrzo na parlamentarnim izborima zavisiće budućnost ove zemlje i generacija koje dolaze.

Biti puki posmatrač, sa strane gledati šta se sve naopako dešava, za mene i za SDP nije opcija. Kao i 2018, i sada želimo da stvari mijenjamo nabolje, da se borimo za prave vrijednosti, za reforme i napredak društva. Da su više slušali naše poruke i kritike kada smo izlazili iz Vlade 2015- te i dok smo bili u opoziciji, ne bi se zemlja našla u ovako teškoj situaciji.

Ja sam borac, kad mislim da je nešto ispravno i dobro za našu zemlju, onda u to ulazim iskreno, punim srcem. Dobra je prilika i kroz predsjedničke izbore i kampanju oduprijeti se pogrešnim politikama i pogrešnim izborima koji se nude.

Očekujem da će građani prepoznati da potrošene godine na agresivne nacionalističke i klerikalne velikodržavne projekte nikome ne donose ništa dobro. Želim da pozovem da svi treba da se okrenemo svojoj zemlji, da zajednički gradimo progresivno, moderno društvo.

Da gradimo državu u kojoj ima mjesta za sve ljude dobre volje. Koji vole zemlju u kojoj žive, i u kojoj ima mjesta za sve ljude dobre volje, koji su spremni da se međusobno uvažavamo i poštujemo uz sve naše razlike. Zato pozivam one, svih vjera i nacija, kojima je kao i meni takva Crna Gora jedina domovina, da stanemo zajedno u odbranu njenih vrijednosti.

Pored toga, nažalost, to što sam jedina žena među šest drugih kandidata muškaraca, dobra je prilika i da se osvrnemo na nejednak tretman žena u društvu, politici, u poslu…

Takođe, i na druge društvene grupe, koje su zanemarene od silne političke buke, partijskih svađa i velikih političara, koji ne stižu da brinu za one koji su zapostavljeni, za lica sa posebnim potrebama, građane koji žive u ekstremnom siromaštvu, LGBT populaciju… mlade koji sve više napuštaju zemlju. Želim biti i njihov glas u ovoj kampanji.

Šta za Crnu Goru znače ovi predsjednički izbori? Da li će oni odrediti put kojim će država nastaviti dalje?

VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ: Veliki izazovi su pred nama. Sa jedne strane stoji prošlost koja se ponovo javlja pod direktivom nacionalističkih i klerikalnih snaga kojima se upravlja van Crne Gore. Po njima treba da idemo nazad u tradiciju i to tradiciju kakva nikad nije bila, kako je oni pogrešno tumače i predstavljaju. U kojoj se sve civilizacijske vrijednosti, poštovanja ljudskih prava i sloboda negiraju. Oni bi još da „ćeraju“ svakoga ko je nacionalno, vjerski ili po drugom osnovu različit… i da se „leleče“ kuda oni prođu.

Sa druge strane je pokušaj da sve ostane na starom – ono po kojem državu opredjeljuje moćni pojedinac ili jedna partija, po kome institucije tavore pod pritiskom neodgovornih i neznavenih. Vidimo kako su „reformatori“ i „oslobodioci“ sa posljednjih parlamentarnih izbora rado prigrlili sve naopake prakse i slabosti od ranije, pa ih još dobro unapređuju.

Dakle, glasom građana na predstojećim izborima, bira se smjer u kojem zemlja ide. Odlučuje se da li pravimo društvo pravde, prava i jednakosti, zemlju koja će biti članica Evropske unije. Ili ćemo da tavorimo podijeljeni i posvađani, pod pritiskom regionalnog ili šireg nacionalističkog projekta srpskog– ruskog sveta.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: BRATIĆ JE NESPOSOBNA...

Da li ćemo da uz pomoć prijateljskih država gradimo zemlju i demokratski i ekonomski i infrastrukturno ili ćemo da budemo šegrt diktatoru koji režira ratove na tlu Evrope.

Mi mislimo, i ja mislim, da ne treba Crnu Goru da prepustimo ni jednima ni drugima. Ni primitivnim, otvorenim ili pritajenim, osvajačkim nacionalističkim politikama koje negiraju sve crnogorsko i građansko; ni korupciji, pohlepi i kriminalu, koji razjedaju društvo i državne institucije čine slabim i nemoćnim pred svim izazovima.

Moja poruka je jasna: Ne damo Crnu Goru takvima! I jednim i drugim se moramo žestoko suprotstaviti. Izbori su prva prilika za to. Čvrsto vjerujem da veliki broj građanki i građana dijeli ovaj pogled.

Očekujete li uplitanje trećih strana u ove izbore kao što je bio slučaj sa prethodnim izbornim ciklusima?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Oni su stalno prisutni, finansijski, medijski, javnim i tajnim mrežama raznih ,,nevladinih“ i ,,vladinih“ organizacija na terenu. Njihova se aktivnost samo pojača u izbornom periodu. Tako da neće preskočiti ni ove izbore, upravo zbog značaja odluka o putu kojim će zemlja krenuti.

Na nekim prethodnim, kao u Nikšiću, torbe novčanica je presrijetala policija, a pravosudne institucije nijesu ništa preuzele povodom toga niti se u medijima dovoljno priča.

Primijetila sam prethodnih dana kako mediji, čiji su vlasnisci van Crne Gore, otvoreno i direktno forsiraju svoje kandidate. Čak i međusobno protiv kandidata koji su se podržavali nakon izbora 2020. Ako znamo da su četiri od pet TV stanica u vlasništvu biznisa i politike iz Srbije, možemo pretpostaviti kakav je i koliki to uticaj „trećih strana“ na demokratičnost ovih izbora. Ali srce i ljubav prema Crnoj Gori se ne predaju i nije ih lako pobijediti.

Analitičari procjenjuju da će Đukanović i Mandić ući u drugi krug izbora. Da li ćete pozvati birače da daju podršku Đukanoviću u drugom krugu, ako do njega dođe, i ako Vi ne osvojite dovoljno glasova za drugi krug?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Ja sam kandidatkinja one Crne Gore koja je više od tri decenije na pravoj strani istorije, bez čije borbe ne bi bilo ni 21. maja 2006. godine. Zato vjerujem da će mi dovoljan broja građana dati glas za prolaz u drugi krug. Iskrenim suverenistima, borcima za građansku, multietničku, modernu i evropsku Crnu Goru treba nova snaga.

Novu energiju nosi moja generacija, a ne oni koji su više od tri decenije u politici i koji, pored zasluga, nose mnoge teške terete koji danas i previše smetaju Crnoj Gori. Ja ne želim i dalje stare nacionalističke i partijske politike. Postoji put slobode, pravde i jednakosti i on će na ovim izborima dobiti veću podršku.

Ako ipak pritisak propagande, medija i „novca sa strane“ budu snažniji od vrijednosti, odluke ćemo donositi mudro i spram interesa građana Crne Gore. Ono što je sigurno, Andriju Mandića, bez obzira što se „maskira“ u neko novo ruho, nećemo podržati. Proevropsko i pro-NATO opredjeljenje, građanske, sekularne i multietničke vrijednosti biće naša ideja vodilja za odluku.

Uputili ste Bošnjačkoj stranci, Hrvatskoj građanskoj inicijativi, Forci i jednom broju albanskih partija pismo kojim predlažete razgovore o predsjedničkim izborima. Jesu li prihvatili Vas poziv i šta planirate da im kažete na sastanku? Očekujete li podršku manjinskih partija na izborima?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Već sam počela razgovore sa predstavnicima partija manje brojnih naroda. Zaslužujem snažnu podršku njihovih birača. Kada je bilo najteže mi smo bili srcem uz one koji su proganjani jer se drugačije zovu, ili se drugačije zove bog kome se mole. Tada smo bili manjina, ali smo pobijedili. Danas se borimo protiv novog talasa te loše politike.

I sada smo zajedno i zajedno ćemo ponovo pobijediti. Znam da njihovi birači cijene moje političko djelovanje, politiku SDP- a, čiji sam kandidat. Dijelimo slična politička zalaganja. U vremenu ratnih dešavanja u okruženju sjećaju se uloge SDP-a i našeg jasnog zalaganja za prava manje brojnih naroda. U trodecenijskom trajanju nema perioda kojih bih se trebala stidjeti. To nas čini jedinstvenim na ovim izborima.

Jedina ste žena među kandidatima za predsjednika Crne Gore. Kako to komentarišete, da li se partije i dalje samo deklarativno zalažu za rodnu ravnopravnost?

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: "Lokalne izbore može odložiti jedino MILO Đukanović"

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Ne mogu reći da nema pomaka u prisutnosti žena u crnogorskoj politici, ali još nedovoljno koliko zaslužuju svojom hrabrošću i znanjem. Zato mi nije drago što sam jedina jer ih je bilo još puno koje su za kandidaturu i samu funkciju sposobne ne manje od njihovih partijskih kolega. Mi u SDP-u imamo očigledno drugačije shvatanje i pristup za ulogu žene u partiji i politici.

To što sam jedina kandidatkinja na predsjedničkim izborima dodatni je zadatak – nastavak prije više od sto godina započete borbe za ravnopravnost žena u društveno-političkom životu Crne Gore.

Moram reći da me čini ponosnom i srećnom što sam u borbi za ovakvo društvo zajedno sa velikim, i sve većim brojem, hrabrih, pametnih žena. Vidim nas na protestima protiv ponižavanja i urušavanja građanske Crne Gore, u politici, parlamentu i SDP- u, vidim nas u obrazovanju, zdravstvu, privredi. A tek u sportu… koliko su postigle naše reprezentativke u gotovo svim sportovima… to je za ponos.

Strategije, zakoni i odluke se donose, no istina je takva da i dalje nijesmo ravnopravne. Naš glas se još nedovoljno čuje, manje smo plaćene za iste poslove od muškaraca. I dalje nas je malo na rukovodećim mjestima, previše žena i dalje trpi nasilje, jednostavno kao društvo jednakost žena još nijesmo u potpunosti dostigli, pa ni prihvatili.

Posljednjih godina status žena u našem društvu po nekim pitanjima se čak i pogoršava. Konzervativni, vjerski krugovi ponovo otvaraju teme i prava žena za koje smo smatrali da su riješena, kao što je pravo na prekid trudnoće npr. Žele nas smjestiti samo u ulogu majke i supruge. Naravno, ja i to sa radošću u srcu prihvatam. Ali ne prihvatam da nas ponovo vraćaju u srednji vijek, umjesto da zauzmemo svoje mjesto kao stub moderne demokratije i ekonomije.

Ukidanje Zakona o predsjedniku doprinijeće stabilizaciji političkih prilika

Nakon izbora troje sudija Ustavnog suda, očekujete li da će među prvim odlukama tog suda biti ocjena ustavnosti Zakona o predsjedniku i da li će biti osporena ustavnost tog akta?

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ: Sud treba da opravda veliku odgovornost i očekivanja koje ukupna javnost ima. Nijesam zadovoljna kvalitetom svih izabranih sudija. Bilo je i boljih kandidata. Ali ipak očekujem da će suditi stručno, brzo i efikasno kako bi se razriješili brojni predmeti koji čekaju, posebno oni koji svojim sadržajem izazivaju ustavnost i poredak ustanovljen Ustavom i zakonima na najgrublji mogući način.

Nadam se da će sve sudije, a posebno novo izabrane na početku svog rada nezavisnošću i profesionalizmom opravdati izbor u tako visoku sudsku instancu.

Što se tiče ovog zakona, ne vjerujem da će imati mnogo posla, pa i sami predlagači i oni koji su ga glasali su govorili da ima ustavnih spornosti. Za mene kao profesoricu Pravnog fakulteta nema dileme, zakon je suprotan Ustavu.

Zato je značajno da svima pokažu na početku ovog ,,novog“ saziva, da politika, partijski ili bilo kakvi drugi interesi u sudu ne mogu imati prednost nad pravom i pravdom.

Očekivano ukidanje zakona doprinijeće stabilizaciji političkih prilika i odnosa među institucijama, pa samim tim i u mirnijoj atmosferi okretanjem važnim problemima koji stoje pred našom zemljom.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more