IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Profesor dr Ivan Sascha Sheehan: Članstvo Crne Gore u EU je ključ za suprotstavljanje ruskim imperijalnim težnjama… (foto, video)

Crnogorcima je jednostavno potrebno sposobno i efikasno političko rukovodstvo kako bi svoju zemlju doveli do punopravnog članstva u EU. Kada se to dogodi, Crna Gora će doprinijeti evropskoj bezbjednosti i pomoći odupiranju imperijalnim ambicijama Moskve, poručio je profesor dr Ivan Sascha Sheehan, stručnjak za američku spoljnu politiku i globalni terorizam…

VAŠINGTON: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 05: 03-2023, 09: 14… Profesor dr Ivan Sascha Sheehan: Članstvo Crne Gore u EU je ključ za suprotstavljanje ruskim imperijalnim težnjama… (foto, video)

Profesor dr Ivan Sascha Sheehan, stručnjak za američku spoljnu politiku i globalni terorizam, i objavio je na američkom portalu TOWNHALL, analizu pod naslovom: „Članstvo Crne Gore u EU je ključ za suprotstavljanje ruskim imperijalnim težnjama“.

Američki profesor analizira strateški značaj Crne Gore za bezbjednost južne Evrope, bavi se uticajem Rusije na vlast koja je došla avgusta 2020, naglašava težnju ruskih vlasti da dođu do crnogorske luke, i zaključuje da je Crnoj Gori potrebno sposobno i efikasno političko rukovodstvo koje bi zemlju dovelo do punopravnog članstva u EU, što bi bio kraj ruskim aspiracijama prema Crnoj Gori.

Ivan Sascha Sheehan (Foto: Twitter)
Ivan Sascha Sheehan (Foto: Twitter)

“To što je manja od polovine države Roud Ajland i što ima stanovnika kao Baltimor ne umanjuje strateški značaj Crne Gore. Smještena naspram Italije preko Jadranskog, ova mala, ali istorijski neumoljiva nacija služi kao zapadna kapija u balkanski region južne Evrope. Osim Albanije na jugoistoku, Crna Gora i sve njene susjedne zemlje bile su dio sada urušene Jugoslavije”, navodi Sheehan.

Prema njegovim riječima, haos i pokolj koji je zahvatio ovaj region nakon smrti Maršala Tita nije ništa novo za region. Od vremena Julija Cezara, Balkan je bio meta osvajačkih vojski i unutrašnjih sukoba, regionalnih i lokalnih.

“1888. godine, njemački kancelar Otto von Bizmark je primijetio da je „današnja Evropa bure baruta…jedna iskra će izazvati eksploziju koja će nas sve progutati… to će krenuti sa Balkana “. Četvrt vijeka kasnije, Bizmarkovo predviđanje se pokazalo tačnim početkom Prvog svjetskog rata”, podsjeća Sheehan.

Naglašava da je ovaj region uvijek imao međunarodni uticaj koji se nije mogao olako shvatiti. I iako je, ističe, Crna Gora najmanja država na Balkanskom poluostrvu, njen strateški značaj u 21. vijeku ne može se potcijeniti.

“Zaista, članstvo Crne Gore u NATO- u je ključno za regionalnu i globalnu bezbjednost. Invazija Vladimira Putina na Ukrajinu, otkrivanje planova da se isto učini u Moldaviji i izgradnja ruske pomorske baze na sirijskoj obali Sredozemnog mora ilustruju planove Moskve da pozicionira svoje vojne snage širom NATO saveza”, upozorava Sheehan.

Čitaj još:   OFICIRI POLICIJE NARKOMANI?! Brane Malešića, a ministar ćuti, ni da bekne! (foto, video)

Napominje da pošto su Poljska, Rumunija i Bugarska čvrsto posvećene NATO-u i koje podržava NATO, Putin ne može ući na Balkan preko kopna.

“More je jedina opcija za Rusiju. To je možda razlog zašto je Rusija koristila različite metode da spriječi Crnu Goru da postane članica NATO-a. 2016. godine ruski obavještajci su osumnjičeni – i kasnije osuđeni u odsustvu – za planiranje pokušaja državnog udara koji je navodno predviđao pokušaj rušenja vlade ove zemlje. Od tada, Kremlj je zauzeo drugačiji pristup koristeći mekše taktike, uključujući finansiranje medija, kapitalizovanje pro-putinovskih organizacija i omogućavanje širenja svoje politike putem lojalnih proruskih političara”, smatra on.

Putinove strategije, ističe dalje, bilo putem otvorene sile ili prikrivenih poteza, ne razlikuju se od onih koje je koristio Adolf Hitler prije svoje invazije na Sudete i druge evropske regione prije skoro jednog vijeka.

Prva od ovih strategija je, kaže Sheehan, podrška izabranom narodu sa izričitim ciljem sijanja nesloge među stanovništvom, nakon čega slijede kinetičke operacije.

“Prozapadna Demokratska partija socijalista (DPS) je 2020. godine izgubila kontrolu nad crnogorskom Skupštinom sa malom izbornom razlikom. Ova promjena u vlasti mogla je rezultirati povlačenjem zemlje iz NATO- a i Američko- jadranske povelje, koja uključuje sve zemlje na istočnim obalama mora.

Ali iako je izgledalo da je Putin na putu da izgradi jadransku luku poput one na Mediteranu kojom Rusija sada upravlja u Siriji, težnja je ostala neispunjena”, naglašava on.

Putinovi lojalisti sa sjedištem u Crnoj Gori,podsjeća profesor Sheehan, nisu uspjeli da sarađuju jedni s drugima u razvoju funkcionalne vlade.

“Gotovo tri godine, ova zemlja– nekada regionalni lider u pristupanju EU – zaglavljena je u političkom haosu sa tehničkom vladom i nefunkcionalnim ili potpuno blokiranim institucijama, poput Ustavnog suda. Činjenica da su vladu privremeno, mada neefikasno, vodili proruski političari, dolazi sa nekoliko upozorenja i DPS- u i Zapadu.

Prvi je da partija koja je decenijama bila na vlasti nikada ne može uzeti zdravo za gotovo buduće izbore. DPS mora da nastavi svoje unutrašnje reforme kako bi vratio svoju popularnost među biračima i nastavio sa naporima da pomogne sazrijevanju stabilnosti, prosperiteta i inkluzivne demokratije Crne Gore za sve”, ocijenio je Sheehan.

On jasno kaže da je primjer Crne Gore i lekcija za Zapad: kad god je Evropa pasivna i neefikasna, Rusija popunjava politički vakum.

“Kao i u drugim istočnoevropskim zemljama koje su prošle kroz tranziciju, unutrašnja korupcija je problem u Crnoj Gori. Učestali izvještaji o vezama između visokih vladinih zvaničnika i organizovanog kriminala postali su previše uobičajeni. Ovo je pitanje koje se mora riješiti da bi Crna Gora dobila ulazak u EU”, kaže on.

Čitaj još:   Čedomir Lukić: Smetaju Srbi koji vole BiH, a mnogo nas je više nego što misle Nikola Špirić i Mile Dodik...

Sheehan podsjeća da su sjeverne zemlje EU koje sprovode mjere štednje već iznijele teret za mediteranske nacije koje nisu finansijski oprezne. One, upozorava profesor, neće prihvatiti u svoje okrilje zemlju čijim se političkim liderima ne može vjerovati. DPS je doveo mlađe članove koji značajno obećavaju. Ovo je, smatra, pozitivan razvoj događaja.

“Sjedinjene Države i Zapadna Evropa takođe moraju da izvuku pouke. Putujući Balkanom, susreo sam se sa ljudima koji rade na poboljšanju života svojih porodica i zajednica. Crna Gora je u prošlosti stekla zasluženu reputaciju da se odlučno suočava sa krizama.

Kao i ostatak svijeta, Crna Gora je teško pogođena finansijskim kolapsom 2008. godine. Ali Crnogorci su prebrodili oluju, i ova zemlja je bila među prvima koja se izvukla iz recesije. Danas je Crna Gora nudi dobre mogućnosti za međunarodne investicije i trgovinu”, naglašava Sheehan.

Dodaje i da narod Ukrajine svakodnevno pokazuje da će se oni koji prihvataju demokratiju, građanske slobode i slobodno preduzetništvo boriti i da ih zadrže.

“To će učiniti i građani Crne Gore. Crnogorcima je jednostavno potrebno sposobno i efikasno političko rukovodstvo kako bi svoju zemlju doveli do punopravnog članstva u EU. Kada se to dogodi, Crna Gora će doprinijeti evropskoj bezbjednosti i pomoći odupiranju imperijalnim ambicijama Moskve”, zaključio je Sheehan.

BONUS VIDEO: The European Union adds Russia to its blacklist of tax havens

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more